Beleggingsadviseur

Als beleggingsadviseur adviseer je particuliere klanten of instellingen over de manier waarop ze hun geld het best kunnen beleggen. Beleggen is kort samengevat het kopen van aandelen in bedrijven. Als een bedrijf groeit of beter gaat presteren, worden deze aandelen meer waard. De belegger kan ze dan op termijn met winst verkopen. Je werkt voor een bank, pensioenfonds of andere financiële instelling. Een functie die er veel op lijkt is de vermogensbeheerder. Het verschil tussen vermogensbeheer en beleggingsadvies is dat je als beleggingsadviseur niet de volmacht hebt om het geld te beheren naar eigen inzicht: de klant beslist uiteindelijk. Als vermogensbeheerder heb je dat wel. In andere opzichten lijken de functies veel op elkaar.

Wat doet een beleggingsadviseur?

Vijf hoofdtaken

1. Adviseren van klanten en collega’s

Aan de hand van een telefonisch interview oriënteer je je op de wensen van de klant. Hoeveel geld heeft hij om te beleggen? Wat is zijn doel op korte of lange termijn? Wil hij veel zekerheid of is hij bereid ook risico’s te lopen? Dat laatste dan in ruil voor een mogelijk hoger rendement. Je stelt samen met de klant zijn beleggingsprofiel op. Veel klanten willen het liefst geen enkel risico lopen. Die moet je wellicht aansporen om een klein beetje meer risico te nemen met de samenstelling van hun portefeuille. Anderen moet je juist weer afremmen. Het zou kunnen dat de klant uiteindelijk toch iets anders wil dan een beleggingsproduct. Je leidt de klant dan naar het goede verkoopkanaal in de organisatie (cross-selling). Als specialist op beleggingsgebied help je collega’s van hetzelfde bedrijf. Dat kunnen hypotheekspecialisten zijn of assurantiespecialisten.

2. Uitbouwen van de portefeuille van klanten

Op basis van wat je de klant geadviseerd hebt, ga je kijken welke beleggingsproducten het meest geschikt zijn om een portefeuille samen te stellen. Afhankelijk van het risico dat de klant wil nemen en de termijn waarop hij wil beleggen, komen verschillende producten in aanmerking. Af en toe worden er nieuwe financiële producten op de markt gezet. Hierover bericht en adviseer je de klant als dat past bij zijn profiel.

3. Op de hoogte blijven van de economische ontwikkelingen

Beleggingsvoordeel wordt vaak behaald door sneller te handelen dan anderen: wie het eerst een aandeel koopt dat in een stijgende lijn zit, boekt de meeste winst. Wie het eerst het aandeel verkoopt dat in een dalende trend zit, lijdt het minste verlies. Maar snel handelen wil niet zeggen ondoordacht handelen. Een grondige analyse van een bedrijf of een markt moet voorafgaan aan je koop- of verkoopadvies. Deze analyses en cijfers krijg je van beleggingsanalisten uit je bedrijf. Zij doen het echte onderzoek. Toch moet je zelf ook veel doen om bij te blijven. Een groot deel van het werk bestaat uit het bijhouden van macro-economische cijfers, zoals indicatoren over de olievoorraad en het consumentenvertrouwen. Maar het gaat niet alleen om cijfers. Het gaat er ook om dat je de maatschappelijk-economische ontwikkelingen signaleert al voordat er cijfers over zijn.

4. Klanten binnenhalen

Om je persoonlijke verkoopresultaten te verbeteren, ga je op zoek naar nieuwe klanten. Die kunnen komen uit het netwerk van de bank als geheel of het netwerk van kantoren. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die al andere producten van de bank afnemen, zoals een spaarrekening. Je verzamelt informatie over de doelgroep waartoe de klanten behoren. Aan wat voor een soort beleggingsproduct zou dit type klant behoefte hebben? Vervolgens ga je de potentiële klant benaderen door een mailing, telemarketing, een persoonlijk bezoek of misschien met een andere, informele benadering. Je voert een acquisitiegesprek en doet de mogelijke klant een aanbod door een offerte toe te sturen.

5. Administratieve zaken afhandelen

Als je namens de klant een keuze voor een beleggingsproduct hebt gemaakt, regel je de administratieve afhandeling. Er moeten transacties worden gedaan. Meestal worden die verzorgd door een afdeling binnen jouw instelling. Daaraan geef je de orders door en je zorgt ervoor dat deze afdeling alle gegevens krijgt die nodig zijn.

Rollen

Peter ter Horst is beleggingsadviseur: “In de tweede helft van de jaren negentig had ik voortdurend goed nieuws voor mijn klanten. De koersen bleven maar stijgen. Maar ik vond de koersen te hoog. In de geschiedenis van de aandelenbeurzen zijn vaker zeepbellen voorgekomen. Daarop volgden dan beurscrashes. Ik heb dus mijn klanten aangeraden om een deel van hun aandelen te verkopen. Achteraf is dit een goed advies gebleken en ik ben er trots op dat ik het aandurfde. Op het moment zelf is het zo moeilijk om je niet te laten meeslepen door de waan van de dag!"

  • Voorspeller/adviseur: Klanten die ‘lijden aan de goudkoorts’ hangen aan je lippen om te weten te komen welke beleggingsstrategie het hoogste rendement oplevert. Hetzelfde geldt voor heel voorzichtige klanten: zij willen het risico op verlies beperken en vragen je advies. In alle bescheidenheid zet je jouw visie op de beleggingsmarkt uiteen.
  • Verkoper: De klant heeft de keuze uit een enorme hoeveelheid concurrerende aanbieders van beleggingsproducten. Het is voor jou de kunst om het product van jouw bedrijf te verkopen, zonder daarbij de verwachtingen te hoog op te schroeven. ‘In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst’ is een spreuk die je nooit mag vergeten te vermelden. Je moet er dus op wijzen dat er een addertje onder het gras schuilt bij concurrenten die schermen met torenhoge rendementen of recordlage rentes. Ook over je eigen aanbod moet je echter volkomen eerlijke informatie geven.
  • Brenger van goed nieuws/slecht nieuws: Het kan gebeuren dat je klant jaren achtereen nauwelijks winst maakt met zijn beleggingen. Je moet je in die situatie niet laten meeslepen door de toestand van de markt en het bedrukte gezicht van je klant. Uiteindelijk levert beleggen op langere termijn het beste rendement op, al moet jouw klant daar soms jaren geduld voor hebben. Dit moet je kunnen uitleggen. Anderzijds moet je het enthousiasme temperen als de koersen alsmaar stijgen.

Waar werk je als beleggingsadviseur?

Je werkt bij een financiële dienstverlener zoals een bank of een pensioenfonds. Je beheert dan ofwel het vermogen van het bedrijf waar je werkt óf vermogens van je klanten. Je kunt ook werken als zelfstandig beleggingsadviseur.

Wat is je plaats in de organisatie?

Je maakt deel uit van een team dat geleid wordt door een senior adviseur. In het team heeft iedereen zijn specialisme: er zijn pensioenspecialisten, hypotheekspecialisten, et cetera. Zo kan er voor de klant een complete financiële oplossing gerealiseerd worden. Bij het samenstellen van je beleggingsportefeuille werk je samen met de puur analytisch ingestelde beleggingsanalisten. Dat zijn specialisten die zich alleen met de technische/wiskundige kant van het vak bezighouden. Zij berekenen kansen en risico's met heel ingewikkelde software.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Wiskundig-economisch inzicht: rekenen met percentages kon jij bij wijze van spreken al op de kleuterschool. Koers-winstverhoudingen en gewogen gemiddelden zijn zaken waarmee je als beleggingsadviseur net zo gemakkelijk rekent, als een ander met de prijzen voor de dagelijkse boodschappen. Als de olieprijs stijgt of de dollar daalt, weet jij wat de gevolgen daarvan zijn voor de AEX-index.
  • Accuratesse: je hebt aandacht voor details en werkt zorgvuldig. De gevolgen van een komma op de verkeerde plek zijn groot.
  • Het vertrouwen van klanten winnen: je moet met veel verschillende mensen kunnen omgaan. Een vertrouwensrelatie opbouwen is belangrijk, als je wilt dat klanten je advies accepteren. Klanten moeten ervan overtuigd zijn dat je volledig in hun belang je adviezen geeft. Goed en geduldig luisteren is hiervoor een voorwaarde. Kan deze klant de stress van beleggen eigenlijk wel aan? En welke andere financiële kwesties spelen er bij deze klant?
  • Integriteit: als beleggingsadviseur moet je ervoor zorgen dat je belangen niet verstrengeld raken met de bedrijven waarover je koop- of verkoopadviezen geeft. Je moet naar je klanten toe objectief kunnen blijven. Zo moet je bijvoorbeeld een verkoopadvies kunnen geven, ook al zullen je kennissen bij het betreffende bedrijf dat niet als goed nieuws beschouwen.
  • Risico’s durven nemen binnen bepaalde grenzen: elke beleggingsstrategie houdt een bepaalde vorm van risico in. De kunst is om per klant een balans te vinden tussen het risico dat hij wenst te nemen en het rendement waarop hij mikt. Meestal geldt: hoe hoger het mogelijke rendement, hoe hoger ook het risico op grote verliezen. En, je moet je er constant van bewust zijn dat jijzelf misschien veel meer risico aandurft dan je klant.
  • Nuchterheid: je laat je niet meevoeren op golven van optimisme of neerslachtigheid. In goede tijden moet je je eigen aandeel in het succes relativeren. Zo kun je in slechte tijden beter aan de klant uitleggen dat dit evenmin jouw schuld is.

Wat onderscheidt een topbeleggingsadviseur van een gewone?

Een topbeleggingsadviseur combineert een grote accuratesse en betrouwbaarheid met een onderzoekende en nieuwsgierige aard. Hoe eerder nieuwe winstkansen worden opgemerkt, des te groter het uiteindelijke rendement. Hij laat zich echter niet meeslepen door de waan van de dag. Dit vergt weer een grote discipline.

Hoe word je beleggingsadviseur?

Het is mogelijk om zonder hbo-diploma beleggingsadviseur te worden. Je moet dan wel beschikken over enkele DSI-gecertificeerde diploma's, Het Dutch Securities Institute (DSI) is een instituut dat zich tot doel stelt om het vertrouwen in de effectenbranche te versterken door het verlenen van een keurmerk aan effectenspecialisten. Het DSI beschouwt het met succes afronden van een door hun goedgekeurde opleiding als bewijs dat je over hbo werk- en denkniveau beschikt.

Natuurlijk is een afgeronde hbo-opleiding een pre. In vacatures voor beleggingsadviseur wordt dit meestal gevraagd. Een financieel-economische studie zoals een hbo-opleiding Bedrijfseconomie is een van de mogelijkheden. Sommige opleidingen bedrijfseconomie hebben een specialisatiefase bank- en verzekeringswezen. Zie het artikel opleiding tot beleggingsadviseur voor meer alternatieven.

Als je in sollicitaties aan wil tonen dat je geschikt bent, zorg ervoor dat je naast je opleiding en werkervaring,  de gevraagde eigenschappen en vaardigheden in je sollicitatiebrief en -gesprek goed naar voren laat komen.  

Wat is het imago van het beroep?

Beleggingsadviseurs worden vaak gezien als competitief op een speelse manier. De prestaties van denkbeeldige aandelenportefeuilles (dus niet met echt geld) worden onderling vergeleken. Welke heeft het hoogste rendement? Het leukste wat een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder kan overkomen, is dat hij van een klant de volmacht krijgt om een gedeelte van het geld helemaal naar eigen inzicht te beleggen - ermee mag ‘stunten’.
Aan de andere kant hebben beleggingsadviseurs het imago van een onbetrouwbare weerman. Van hen worden voorspellingen verwacht, met name door de media. En aangezien beurskoersen nog lastiger te voorspellen zijn dan het weer, zit de beleggingsadviseur er ook wel eens naast.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Je kunt doorgroeien naar de functie van senior beleggingsadviseur, waarbij je leiding geeft aan een groep beleggingsadviseurs. Een van de hoogste posities die je kunt bekleden is die van fondsmanager. Je neemt dan de beslissingen over welke aandelen in het aandelenfonds zitten dat jouw bank of pensioenfonds heeft. Geen kleine verantwoordelijkheid als je bedenkt dat het vermogen dat je onder je hoede hebt in de vele miljoenen kan lopen. Robeco, Nederlands grootste beleggingsfonds, beheert bijvoorbeeld een vermogen van meer dan honderd miljard Euro!

Welke beroepen lijken er op?

Kredietadviseur

Veel financiële instellingen hebben in hun personeelsbestand een combinatie van beleggingsadviseurs, kredietadviseurs, verzekeringsspecialisten en andere financiële specialisten. Een vergelijkbaar beroep is dat van kredietadviseur. Als kredietadviseur ben je verantwoordelijk voor het beoordelen van lening- en hypotheekaanvragen. Kredietadviseurs werken vooral voor kredietverleners zoals banken en hypotheekverstrekkers.

Verschil tussen een beleggings- en een kredietadviseur

Het verschil tussen een beleggingsadviseur en een kredietadviseur is uiteraard dat de eerste werkt met geld dat klanten te besteden hebben en de tweede met geld dat klanten (met name bedrijven) willen lenen. In beide gevallen beoordeel je risico’s: in het ene geval het risico dat de klant loopt, in het andere geval het risico dat je werkgever (de bank) loopt.

Kredietadviseurs hebben het imago iets voorzichtiger te zijn dan beleggingsadviseurs. Deels terecht, want er valt meer te verliezen door een verkeerd verstrekt krediet dan door een fout beleggingsadvies. Het financiële risico is in het eerste geval voor de bank, in het tweede geval voor de klant.

Voor kredietadviseurs geldt dat ze doorgaans iets minder verdienen dan beleggingsadviseurs.

Overeenkomst tussen een beleggings- en een kredietadviseur

Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten. In beide beroepen ben je bezig met financiële analyses. Het verschil is dat bij een beleggingsadviseur de nadruk ligt op macro-economische analyse: wat is de toestand van een markt? De kredietadviseur kijkt meer op micro-economisch niveau naar bijvoorbeeld de jaarrekening en het investeringsplan van een individueel bedrijf. Dit is echter niet altijd zo gescheiden. Want ook een beleggingsadviseur- of analist kan soms diep in de cijfers van een individueel bedrijf duiken, om te bepalen of het een bedrijf is met groeimogelijkheden.

Andere vergelijkbare beroepen

Aanbevolen websites

  • IEX is een platform voor het uitwisselen van beleggersinformatie. Het bevat veel opinie van collega-beleggingsspecialisten en beursnieuws.
  • CFA Society Netherlands is een beroepsvereniging die als communicatieplatform fungeert voor beleggingsanalisten. Er zijn jaarlijks vele themabijeenkomsten en eens per kwartaal verschijnt een journaal. Ook verzorgt de vereniging de CFA-opleiding. Deelnemers aan die opleiding kunnen aspirant-lid worden.

Aanbevolen boeken

  • The money masters. Auteur: John Train (Engelstalig). Een inspirerend boek over succesverhalen van topbeleggers. Uitgeverij: HarperBusiness.
  • The Warren Buffet way. Auteur: Robert G Hagstrom (Engelstalig). Een analyse van de beleggingsstrategie van de succesvolle Amerikaanse belegger Warren Buffet. Uitgeverij: Wiley.
Auteur: Erik Weijers
Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Financieel Beleggingsadviseur