Emoties ontwarren: focussen

Focussen is een methode om in je lijf te voelen wat er allemaal in je omgaat en wat je nodig hebt. Je gaat als het ware een gesprek aan met je lijf. Het doel is te onderkennen wat er in jou speelt en welke weerstanden je ervaart als je op het punt staat een belangrijke keuze te maken, een nieuwe carrière te kiezen of een nieuw levenspad in te slaan.

We hebben ook een artikel over focussen in de zin van je aandacht richten op waar je mee bezig bent.

Ga zitten op een plek waar je rustig en ongestoord kunt werken.  Ga goed op je stoel zitten (rug recht, voeten stevig op de grond, hoofd rechtop, kin iets ingetrokken, armen losjes op je schoot of op de armleuningen), sluit je ogen en kom enkele minuten tot rust. Als je wilt, kun je hiervoor de oefening In mijmerstand komen gebruiken.

Als je een tijdje zo rustig hebt gezeten, begin je met focussen.

  1. Je brengt je aandacht naar je lijf, met name naar het gebied van je keel, je borst en je buik.
  2. Je houdt je aandacht rustig daar en stelt jezelf de vraag: “Wat vraagt nu mijn aandacht?” en kijkt wat er gebeurt.
  3. Als er iets naar boven komt, ga je benoemen wat het is. Bijvoorbeeld: ik voel onrust onder in mijn rug.
  4. Vervolgens houd je je aandacht bij dat gevoel en dat gebied en kijkt wat er verder in je opkomt. Je oordeelt niet, maar blijft rustig met je aandacht bij het gevoel. Wellicht dat je het hierdoor nog nader kunt omschrijven. Bijvoorbeeld: mijn onrust is een soort bange kramp.
  5. Je kunt je lijf uitnodigen er meer over te vertellen, door te vragen: “Kun je me alsjeblieft vertellen waar je zo bang voor bent?” en vervolgens blijf je weer met je aandacht bij dat gebied om te horen wat er naar boven komt.
  6. Blijf rustig zitten, met je aandacht bij het gevoel en gebied. Wellicht krijg je antwoord, als: “Ik ben bang om me bloot te geven en me kwetsbaar op te stellen.” En terwijl je stukje bij beetje meer inzicht krijgt, zul je merken dat het gevoel kan veranderen. Het voelt wellicht meer ontspannen aan, de kramp is verminderd.
  7. Je kunt ervoor kiezen om op zo’n moment te stoppen. Je kunt ook bij het gevoel blijven en afwachten of er nog meer inzicht komt. Je kunt zachtjes herhalen: ”Kun je me vertellen wat die angst veroorzaakt?” en afwachten wat de vraag brengt. 
  8. Als er niets meer komt, of als je zelf het gevoel hebt dat je voor dat moment klaar bent, vraag je je lijf: “Is dit een goed moment om te stoppen?” en je wacht af wat goed voelt. Wellicht wil je stoppen, wellicht is het goed nog een moment te beseffen dat je kramp is verminderd of is verdwenen. Neem dan rustig afscheid van je focussessie. Bedank je lichaam voor de geschonken informatie en/of het vertrouwen en besluit met te zeggen dat je weer terug zult komen.
  9. Kom langzaam terug in het hier en nu.

Focussen gaat in stapjes, je zult niet je hele binnenste in één sessie ontdekt hebben. Neem in een periode van onrust of stress elke dag of een paar keer per week een moment om te focussen. Je zult merken dat je stukje bij beetje ontdekt wat er allemaal bij jou speelt. Dat geeft je steeds meer rust en ontspanning.

Doe ook de oefeningen De bus en Stel dat..., die ook bedoeld zijn om emoties te ontwarren.

Auteur: Susanne Biemans

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist Emoties ontwarren: focussen