Je schrikbeeld aanpakken

In de oefening Schrikbeeld heb je een globaal gevoel gekregen over hoe je leven verloopt als er niets verandert. Heel belangrijk, omdat dat de beslissing bepaalt: ga ik zo verder, ja of nee?

Maar als het antwoord 'nee' is, is het van belang grip te krijgen op wát er dan precies anders moet en welke keuzes je daarin moet maken. Hiertoe zul je je moeten verdiepen in de verschillende delen van het plaatje. Zijn er wellicht onderdelen die wél wenselijk zijn, die je wilt houden? En andere onderdelen die je dolgraag wilt veranderen? En van de onderdelen die je wilt veranderen, is daar weer een verdeling in te maken in meer of minder draaglijk?

Stap 1. Inventarisatie

Maak een overzicht van alle aspecten van jouw werk (en daarna ook eventueel van jouw thuissituatie en jouw vrije tijd). Als voorbeeld de onderstaande tabel:

 Werk:

+
(zo houden)

Neutraal
(geen mening)


(moet anders)

Urgent: ja/nee
(moet het snel anders?)

Inhoud
Uren
Collega’s
Afwisseling
Organisatie
Cultuur
Branche
Vak
Plaats
Omgeving
Arbeidsvoorwaarden
Waardering
Manager
Druk
............
............
............
............
............

    

Maak de tabel op maat voor jouw situatie en vul hem in.

Ditzelfde kun je zelf doen voor je thuissituatie en vrije tijd, waarbij jij die aspecten die voor jou van belang zijn in de tabel neerzet.

Stap 2. Koester je zegeningen

Hoewel deze oefening bedoeld is om tot verandering te komen en in te zien hoe ongelukkig je met bepaalde zaken bent, is het óók belangrijk om te beseffen wat je wél hebt. Niet om het daar maar bij te laten, maar om te beseffen hoe heerlijk het is om de dingen zo te hebben als jij ze hebben wilt. En om dingen in perspectief te plaatsen: je kunt wel bijzonder ontevreden zijn met een aantal dingen, maar dat maakt niet je hele leven waardeloos.

Dus: sta bewust stil bij dat wat goed is!

Stap 3. Urgentie

Ga vervolgens kijken naar de zaken die je anders wilt en die urgent zijn (de laatste kolom in de tabel). Die zul je als eerste aan moeten pakken. Maak een volgorde: het item dat je het meest dwarszit bovenaan, het minst belangrijke onderaan.
Maak ook een lijstje met zaken die je anders wilt, maar die niet urgent en toch belangrijk zijn. Dat lijstje komt aan bod als de eerste lijst is afgewerkt.

Stap 4. Stappenplan

Om zaken veranderd te krijgen, is het goed om stap voor stap uit te denken hoe je tot die verandering kunt komen. Hiertoe dient een stappenplan. Pak het bovenste punt van je lijst. En ga bedenken hoe je het aan kunt pakken.

Bijvoorbeeld: "Ik wil minder uren werken."

Welke stappen kun je bedenken? Bijvoorbeeld: ik ga praten met mijn baas en HRM om te regelen dat ik minder uren ga werken. Als ze ja zeggen, is het geregeld. Als ze nee zeggen, zal ik naar een andere baan uit gaan kijken, want ik wil hoe dan ook minder uren gaan werken.

Maak het SMART: Ik ga deze week een afspraak inplannen met mijn manager om de mogelijkheden van 8 uur minder werken te bespreken. Ik geef mezelf en de organisatie 2 maanden de tijd om dit te regelen en eventuele mogelijkheden te onderzoeken. Is het dan nog niet geregeld, dan ga ik op zoek naar een andere baan waarin ik 24 uur in plaats van 32 uur kan werken.

Als je niet kunt verzinnen hoe je sommige zaken moet regelen, schakel dan je netwerk in. Laat je vrienden en kennissen meedenken, zodat jij tot een oplossing kunt komen.

Stap 5. En actie…

En ook hier komt het weer neer op: 'Make a plan, work a plan', oftewel 'Niet lullen maar poetsen'. Alle voorgaande stappen dienen ertoe om tot verandering te komen. Maar daarvoor is het wel nodig dat je het gaat doen. Misschien met tegenzin. Of met lood in je schoenen. Of met samengeknepen billen. Dat mag allemaal. Als je het maar gaat doen!

Auteur: Susanne Biemans

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist Je schrikbeeld aanpakken