Terugblik Bert Warners op loopbaanadviestraject Biatch

"Biatch kwam met een heel duidelijk doel bij me. Ze wilde weten of ze een hbo-opleiding aan zou kunnen en welke ze dan het beste kon gaan doen. Tijdens ons traject haalde de realiteit ons in. Ze vond een andere baan en nam ontslag.” Bert Warners heeft Biatch geholpen om een antwoord te vinden op haar vraag: een hbo-opleiding is op dit moment een te grote stap. Ze gaat wel een diploma halen, maar met een opleiding die beter binnen haar bereik ligt.

Bert WarnersBiatch had dus een heel concrete vraag. Je hebt haar een aantal tests laten doen om haar capaciteiten in kaart te brengen. Wat is daaruit gebleken?

“Biatch mist studievaardigheden om met succes een hbo-opleiding te doen. Haar taalvaardigheid, bijvoorbeeld haar  woordenschat en haar analytisch vermogen schieten daarvoor nog tekort. Dat was best een harde conclusie voor haar. Ze werd door de tests bevestigd in haar ervaringen met leren. Ze heeft, na haar mavo, een diploma op mbo 3-niveau en dat heeft ze kunnen halen door heel veel tijd en energie er in te steken en alles uit haar hoofd te leren. Met taken als samenvatten en tekstverklaren had en heeft ze veel moeite. Als je daar op de middelbare school en in het mbo niet zo sterk in bent, krijg je in het hbo moeite om de opdrachten die je in competentiegericht onderwijs moet doen, te begrijpen en uit te voeren.

Natuurlijk kun je dat wel leren en dat is Biatch ook van plan. Je kunt veel gaan lezen, bijvoorbeeld een populair-wetenschappelijk blad als Quest of een goede toegankelijke krant als NRCNext. Ook kun je wat pittiger tv-programma’s gaan kijken en met een vriend bespreken wat je hebt gezien. Zo leer je om de kern uit een boodschap te halen. Woorden die je moeilijk vindt, schrijf je op en zoek je op in een woordenboek.

Ze gaat nu eerst Nima A doen. Dat ligt meer op mbo-+ niveau. Dat is een heel nuttig diploma dat je in allerlei functies kunt gebruiken. Als dat lukt, kan ze doorgaan met Nima B. Het is veel beter om een haalbaar doel te stellen en daar een succeservaring mee te hebben, dan iets gaan proberen waarbij de kans op teleurstelling te groot is. ”

Tijdens het traject is Biatch begonnen met een nieuwe baan als vertegenwoordiger in kantoorartikelen. Ze moet, naast relatiebeheer, ook ‘koud prospecteren’. Dat betekent dat je met een catalogus een bedrijf binnen moet stappen zonder dat je een afspraak hebt. Sluit zo’n harde commerciële baan aan bij haar capaciteiten?

“Ja, ten dele zeker. Uit de tests kwam dat ze zeker commerciële vaardigheden heeft en dat haar interesse daar ook wel ligt. Ze vindt het gewoon leuk om iets te verkopen. Ook is ze mondeling heel communicatief en kan ze door haar frisse en heel representatieve uitstraling makkelijk binnenkomen. Ze is echter veel socialer dan hard commercieel gericht en ik had haar dan ook eerder in een baan gezien waarin ze meer adviserend commercieel werk doet, bijvoorbeeld bij een bank adviseren over verzekeringen. Ik zie haar eerder om de tafel met mensen.

Het verkopen van cosmetica zou voor haar heel passend zijn. Daarbij kan ze haar kennis en ervaring als schoonheidsspecialiste goed gebruiken. Ik heb haar aangeraden deze baan een tijd uit te proberen, te leren wat ze goed kan gebruiken en daarna te gaan zoeken naar een wat minder “harde” commerciële baan waarin ze meer kan adviseren. Het zal lastig te combineren zijn met haar nieuwe baan, maar ik hoop echt dat ze ook de Nima-opleiding doet, om haar mogelijkheden te vergroten. Biatch vindt haar weg wel.”

Auteur: Isabelle Langeveld

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Drie adviestrajecten als voorbeeld Terugblik Bert Warners op loopbaanadviestraject Biatch