Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Drie adviestrajecten als voorbeeld Tussenevaluatie loopbaanadviestraject Bert Warners en Biatch

Tussenevaluatie loopbaanadviestraject Bert Warners en Biatch

Wat was de vraag van Biatch?

Biatch wil graag een hbo-opleiding volgen. Ze weet alleen niet precies welke opleiding ze wil doen omdat er zoveel opleidingen en beroepen zijn die haar aanspreken. En ze wil graag weten of ze het niveau van een hbo-opleiding wel aan kan. Ze heeft de mbo-opleiding voor Uiterlijke Verzorging afgerond en dat is een mbo-opleiding op niveau 3. Om van het mbo naar het hbo door te stromen, moet ze slagen voor een toelatingstest 21+ of eerst een mbo-opleiding op niveau 4 afronden. Ze heeft mij gevraagd haar te helpen bij het maken van een gefundeerde keuze.

Kun je kort uiteenzetten wat je in de verschillende sessies hebt gedaan en waarom?

In mijn aanpak ga ik zeer pragmatisch te werk. Het eerste gesprek was een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek wilde ik helder krijgen wat Biatch met dit loopbaantraject wil bereiken en haar beter leren kennen. Zo heb ik tijdens het eerste gesprek met haar gesproken over haar schoolverleden. Maar ook over de wijze waarop ze de keuze voor haar opleiding en werk heeft gemaakt, haar hobby’s en waar ze voldoening uit haalt. En natuurlijk: hoe zie je je toekomst? Dat is een belangrijke vraag in dit traject.

Om te achterhalen of Biatch daadwerkelijk het niveau heeft om een hbo-opleiding te volgen en haar interesses, sterke en zwakke punten in kaart te brengen, heb ik haar tijdens de tweede bijeenkomst een aantal testen laten maken. Denk aan een capaciteitentest, nauwkeurigheidstest, snelheidstest, beroepentest en een vragenlijst gericht op persoonlijkheidsaspecten. Ook haar kennis van de Nederlandse taal werd getest. Onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal is vaak een struikelblok voor mbo’ers die een hbo-opleiding (willen) volgen.

In het derde gesprek hebben we de testuitslagen besproken. Biatch was enigszins teleurgesteld over de resultaten. Vooral de capaciteitentest viel haar tegen. Mij ook trouwens. Door het eerste gesprek, waarin Biatch toch wel een grote ambitie liet zien, had ik haar wat hoger ingeschat. Uit de testresultaten bleek echter dat er een aantal vaardigheden zijn die wat minder sterk zijn ontwikkeld. Met name begrijpend lezen vormt een struikelblok voor haar. Dit heeft invloed op haar succeskansen in het hbo. Mijn indruk is dat, wil ze een hbo-opleiding volgen, ze dan een beroep moet doen op eigenschappen als inzet en doorzettingsvermogen. Ik heb met haar afgesproken dat ze alles maar even moet laten bezinken en de feiten voor haarzelf op een rijtje moet zetten.

Benieuwd naar hoe Biatch het loopbaanadviestraject ervaart? Lees haar ervaringen in het forum van Carrièretijger.

Hoe ziet het verdere traject er uit?

In het vierde gesprek, dat binnenkort plaatsvindt, wil ik met haar doorspreken hoe ze nu verder wil gaan. Ik denk dat het hbo nu een treetje te hoog is en het beter is als ze eerst een mbo-opleiding op niveau 4 afrondt. Momenteel heeft ze ook een sollicitatie lopen voor een pittige commerciële functie. Als ze wordt aangenomen, dan zit een voltijd opleiding er niet in en er zijn heel weinig mbo-opleidingen die je in deeltijd kunt volgen. In het vijfde en laatste gesprek wil ik het toekomstplan van Biatch verder uitstippen en haar van de juiste bagage voorzien, waardoor ze in staat is haar wensen te verwezenlijken.

Waar denk je dat Biatch gaat uitkomen?

Biatch is te aardig voor een echte zware commerciële functie, maar ook te zakelijk voor een heel verzorgend beroep als verpleegkundige. Ik denk dat ze het beste tot haar recht komt in een zakelijk-dienstverlenende functie. Hoe de weg daarnaartoe er uitziet, zal ik met Biatch in de komende gesprekken bespreken.

Auteur: Marieke van Oosterhout

http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/loopbaanadvies/adviestrajecten/tussenevaluatie-bert-en-biatch Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2018 ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger