Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Drie adviestrajecten als voorbeeld Tussenevaluatie loopbaanadviestraject Pierre Remijn en Darluz

Tussenevaluatie loopbaanadviestraject Pierre Remijn en Darluz

Wat was de vraag van Darluz?

Darluz is op een punt in haar leven gekomen dat ze niet langer meer genoegen wil nemen met minder dan dat wat ze, zoals ze het zelf zegt, echt waard is. Ze voelt dat ze meer kan en meer wil, maar weet daar zelf geen sturing aan te geven. Ze heeft mij gevraagd om haar daarbij te helpen.

Wat is je aanpak?

Ik ben niet van de voorgestructureerde trajecten. Ik kijk altijd wat iemand nodig heeft en pas mijn handelswijze daarop aan. Bij Darluz stel ik me op als een coach. Darluz heeft inzicht nodig in haar kwaliteiten en haar motivatoren om een bestemming op de arbeidsmarkt te vinden waar ze haar ei in kwijt kan. Bepaalde factoren staan haar daarbij in de weg. Ik help haar bewust te worden van haar positieve eigenschappen en haar angsten. In dit verband heb ik haar het boek Beren op de weg, spinsels in je hoofd (auteurs: Theo IJzermans en Coen Dirkx) aanbevolen. Dit boek gaat over hersenspinsels en andere ‘onterechte’ gedachten die tegen je kunnen werken. Daarnaast heeft ze een groot associatief vermogen en is ze daarom geneigd erg af te dwalen en uit te weiden. Ik probeer daar wat meer structuur in aan te brengen zodat ze gefocust blijft.

Kwaliteiten en valkuilen

Ik ben begonnen haar wat opdrachten te geven die haar meer inzicht moesten geven in haar kernkwaliteiten en valkuilen. Zo heb ik haar aangeraden het boek Bezieling en kwaliteit in organisaties (auteur: Daniel Ofman) te lezen. Dit boek geeft lezers goed inzicht in de samenhang van kwaliteiten en valkuilen en wijst ze de weg naar hoe ze hier beter gebruik van kunnen maken. En niet te vergeten: het spelen van het kwaliteitenspel van Peter Gerrickens. Het geeft je een goed beeld van de wijze waarop anderen naar je kijken. Het heeft Darluz bruikbare inzichten opgeleverd. Verder heb ik haar de opdracht gegeven haar levensloop en werkverleden te beschrijven om zo de rode draden te kunnen ontwarren. Inzicht in je kernkwaliteiten en valkuilen is belangrijk om te weten welke baan en werkomgeving daadwerkelijk bij je passen.

Om wat meer inzicht te krijgen in Darluz’ capaciteiten (werk- en denkniveau) en persoonlijkheidskenmerken heeft zij een psychologisch onderzoek gedaan van bijna een halve dag. Een belangrijke reden voor dit onderzoek was ook het opdoen van ervaring hiermee, iets wat van pas zou kunnen komen mocht ze bij een sollicitatie hiermee geconfronteerd worden.

De uitkomsten van al deze opdrachten hebben we samengebracht en geëvalueerd. Ze vormen de basis van de zoektocht naar een bestemming die past bij de eigenschappen en wensen van Darluz.

Benieuwd naar hoe Darluz het loopbaanadviestraject ervaart? Lees haar ervaringen in het forum van Carrièretijger.

Netwerken

In het kennismakingsgesprek kwam naar voren dat Darluz het belang van netwerken onderschatte. Ze gaf aan het moeilijk te vinden zichzelf te presenteren en te ‘verkopen’. Ik probeer haar de positieve kanten van het netwerken in te laten zien en haar te begeleiden bij het ontwikkelen van een manier van netwerken die bij haar past.

Daarom heb ik haar gevraagd het boek Netwerken werkt (auteur: Rob van Eeden) te lezen om haar meer bewust te maken van de positieve kanten van netwerken. Daarmee samenhangend moest ze van mij haar netwerk in kaart brengen. Onlangs heb ik haar twee netwerkcontacten gegeven die zeer interessant kunnen zijn voor haar. Haar opdracht is nu contact te leggen met deze personen en zichzelf op de kaart te zetten.

Cv en sollicitatiebrief

Om je goed te kunnen presenteren bij een toekomstige werkgever is naast een pakkende sollicitatiebrief ook een kort en bondig cv van belang. Daarom heb ik samen met Darluz haar cv en eerdere sollicitatiebrieven geanalyseerd. Haar cv bleek te lang en te gedetailleerd en ik heb haar de opdracht gegeven er nog eens kritisch naar te kijken en de tekst in te korten.

De tweede helft

In de volgende gesprekken zal de nadruk liggen op het netwerken en het verder verkennen van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Daarnaast zal ik aandacht besteden aan de zelfredzaamheid van Darluz. Eind september zal Darluz zelfstandig – zonder mij – aan haar toekomst moeten werken. Ik probeer haar de juiste bagage mee te geven die haar daarbij kan helpen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit haar gaat lukken.

Auteur: Marieke van Oosterhout

http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/loopbaanadvies/adviestrajecten/tussenevaluatie-pierre-en-darluz Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2018 ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger