Hoe kom ik verder in mijn carrière?

Loopbaanadviseur Susanne Biemans reageert op de vraag van ‘Hmmm’, die in zijn huidige werk zijn draai niet meer kan vinden. Hij wil iets anders, maar maar hij weet niet wat en hoe. Onderstaand de vraag die hij stelde in het forum


Hoe kom ik verder in mijn carrière?

Ik ben momenteel Productmanager bij een 3-mans bedrijf waar we veel werk uitbesteden aan onderaannemers en waar ik tevens zelf ook delen van software schrijf. Ik vind het aansturen en conceptueel werk leuk: het idee dat er met ons product geld verdiend gaat worden en dat je een product aan het maken bent. Het heeft mijn zelfvertrouwen goed gedaan een compleet werkend product neer te zetten in een korte tijd met weinig middelen en dat klanten zelfs geen onderhoudscontract willen omdat het product niet kapot gaat.

Het softwareschrijven kan ik goed, maar is nu niet datgene waar ik heel happy van word. Ik vind de grotere lijnen leuker en het bezig zijn met mensen, processen en dat je met veel mensen sneller werk afmaakt i.p.v. het helemaal alleen te doen. Verder is het perspectief bij het bedrijf eindig: ik werk naast de baas en ben aandeelhouder. Ik mis de waardering van mijn werk, meer collega's en de mogelijkheid om door te groeien. Het lijkt af en toe alsof ik een konijn ben die je met een stok een wortel moet voorbinden. Kennelijk is de stok kapot of de wortel op, ik wil verder. Het bedrijf overnemen was initieel de bedoeling, maar ik vind de klantenkring niet uitdagend genoeg en ik houd niet zo van acquisitie.

Ik ben van huis uit Ir. en heb veel bedrijfskundige vakken gevolgd en tevens recentelijk Nima-A en B gedaan. Maar daar kan ik in mijn huidige werk niet altijd wat mee. Ik vind high-tech bedrijven interessant en ook de business die zij voeren. Alleen ik kom er niet tussen. Ik word eigenlijk altijd uitgenodigd voor een gesprek, dan wordt er aan me gesnuffeld en weten ze eigenlijk niet goed wat ze met me aan moeten en ik soms ook niet goed wat ik met hen aanmoet. Ik ben namelijk op basis van mijn Ir. titel erg gewild, maar mis feitelijke R&D achtergrond. Ik wil dat werk ook niet doen, behalve op het niveau van de chef die mijn sollicitatie afhandelt. Dus die ziet me als een bedreiging of mist bij mij de relevante technische ervaring met het bedrijf. Op zich ook logisch want high-tech bedrijven zijn vaak heel specifiek bezig. Dus die kennis heb je niet 1-2-3. Ik vind het niet erg om even in de techniek te starten, maar ben bang dat ik in de bits & bytes verzuip en dat daar mijn ambitie niet ligt. Daarnaast ben ik voor veel chefs moeilijk omdat ik erg commercieel en ondernemend overkom. Vooral omdat ik enkele jaren freelancer ben geweest en dan vinden ze me weer te ondernemend en zijn ze bang of zo?

In de IT zou ik wel willen starten, maar dat werk is meestal al te makkelijk voor me. De uitdaging is er dan snel af; ik wil graag met nieuwe zaken bezig zijn. Ik besef me eigenlijk ook heel goed dat ik met m'n begin 30 nog veel jaren moet gaan en dat ik eigenlijk iets wil waar ik veel 40-ers of eind 30-ers zie. Als de uitdaging er niet is dan is de lol aan werken er eigenlijk wel van af...en daarom dat ik nu zoiets heb van: wat moet ik nu: een slimme jonge gast, begin 30 met een IQ boven de 140, beta-achtergrond met proces en leidinggevende capaciteiten, maar waar kan ie z'n energie in kwijt?

Voor traineeships en of managementdevelopments ben ik mogelijk al te oud. Ik heb dan ook het gevoel dat ik de boot een beetje gemist heb door een beta-studie te doen. Ik denk wel eens: had ik maar economie of zo gestudeerd. Dan ben je in de ogen van meer mensen algemener inzetbaar dan iemand met een technische achtergrond. Nu val ik voortdurend tussen wal en schip terwijl ik juist op het snijvlak van techniek en organisatie actief wil zijn.

Ik zou dan ook graag raad willen. Ik heb 3 jaar geleden hetzelfde gevoel gehad en het lijkt wel alsof dat steeds terugkomt. Ik heb toen een carrièretest gedaan en daaruit kwam meer bedrijfskunde dan techniek naar voren.

‘Hmmm’


Antwoord van Susanne Biemans op de vraag van ‘Hmmm’

Uit jouw brief blijkt maar weer dat slim zijn niet automatisch inhoudt dat je wel weet hoe je je loopbaan vorm moet geven. Je hebt in een aantal dingen een heel scherpe analyse, maar feitelijk ontbreekt de conclusie en daarmee de richting. En als je niet weet waar je heengaat, ga je over het algemeen nergens heen.

‘Ik wil verder’, schrijf je. Da’s mooi, maar verder is een breed begrip. En zeker als je je op het snijvlak van meerdere disciplines bevindt. Soms is een carrièrepad eenduidig: je begint als junior, na 5 jaar en goed functioneren word je medior en na nog eens 5 jaar en goed functioneren word je senior. En dan houdt het op, of je bent die ene uitzondering die daarna chef, hoofd, manager of leidinggevende wordt. Die ene, want dat kunnen uiteraard niet alle seniors worden. Als je in zo’n geval zegt: ‘Ik wil verder’, dan snappen de meeste mensen wel wat je daarmee bedoelt. Maar in jouw geval…

Er was eens een wijze die zei: ‘Alles wat je over een ander zegt, heeft feitelijk betrekking op jezelf’. Het is een moeilijk te geloven en te doorgronden uitspraak, maar jouw voorbeeld maakt het zonneklaar. Dus jouw uitspraak dat ‘Anderen niet goed weten wat ze met je aanmoeten’, geeft aan dat je het allereerst zelf niet weet. En als jij het zelf niet weet, kunnen anderen het al helemaal niet weten.

Het volgende stappenplan helpt je bij het bepalen van je richting.

Stap 1: Breng jezelf in kaart

Wat zijn je competenties? Welke succesen heb je behaald? Waar liggen je interesses? Maar ook: wat zijn je valkuilen en wat vind je minder leuk? In de eerste plaats neem je jezelf eens goed onder de loep. Onderstaand schema geeft je een goede structuur om jouw unieke kenmerken op een rijtje te zetten. Voor jou zou het er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

Competenties (dingen die je kunt, weet en kent)ValkuilenInteressesMinder leuk
Successen
Type bedrijf/cultuur
Overig

Software schrijven

Geen R&D achtergrond

Aansturen

Software schrijven

 ?

Wil waardering

Ambitieus

Commercieel

Wil veel

Conceptueel werken

Acquisitie

 

Bedrijf groter
dan 3 mensen

Leercurve van +/- 3 jaar

Ondernemend

Te weinig technisch voor Ir.

Concreet product maken waar geld mee verdiend wordt

  

Bijv. high tech

 

Ir., Nima A en B, multidisciplinair

Interesse in bedrijfskunde, maar geen opleiding daarin gevolgd

Klanttevredenheid

  Uitdagende klantenkring  
Ervaring als productmanagerTe oud voor traineeship etc.Samen met mensen bezig zijn    


Dit schema vormt de basis voor de formulering van je professionele doelstelling. Vul het schema aan en check je aannames. In het schema staat bijvoorbeeld dat je te oud bent voor traineeships. Ís dat feitelijk ook zo? Als je het schema niet alleen ingevuld krijgt, vraag dan hulp aan iemand die jou goed kent.

Stap 2: Brainstormen om tot een professionele doelstelling te komen

Praat, met bovenstaand schema als uitgangspunt, met zoveel mogelijk mensen. En dan niet alleen met mensen die jou goed kennen, maar ook met mensen die veel van het vakgebied weten. Bel ze op/mail ze/spreek ze aan en leg uit dat je op zoek bent naar iets anders, maar niet goed weet wat. En dat je graag met hen van gedachten zou willen wisselen om zo jouw ideeën aan te scherpen. Geef duidelijk aan wat het doel is van het gesprek: jouw professionele doelstelling helder krijgen. Het is dus geen sollicitatiegesprek!

Ongetwijfeld verwijzen deze mensen jou weer naar andere mensen, het is tenslotte een vorm van netwerken. Grijp die kans aan, maar onthoud je doel (je professionele doelstelling helder krijgen). Ga dus niet solliciteren als je nog niet weet wat je wilt!

Als je het eng vindt mensen te vragen, bedenk dan dat de meeste mensen het leuk vinden als ze kunnen helpen! Ze voelen zich meestal vereerd. En anders doe je het maar met knikkende knieën, maar doe het wél!

Stap 3: Formuleer je professionele doelstelling

Formuleer nu met behulp van het schema uit stap 1 en alle info die je bij stap 2 hebt verzameld je professionele doelstelling. Formuleer deze als volgt:

Ik ben een ... (functienaam)

Met ... (competenties, interesses, successen)

Ik zoek ... (functieomschrijving)


En specifieker, in jouw situatie 'Hmmm':

Ik ben een multidisciplinaire productmanager met ambitie.

Ik zoek een leidinggevende functie in een high tech omgeving, waarin ik kan meedenken over de bedrijfsmatige processen en mijn team kan aanzetten snel tot een concreet en kwalitatief hoogwaardig product te komen.

Stap 4: Ga op zoek

Nu je je professionele doelstelling helder hebt, kun je je oriënteren op de arbeidsmarkt en gericht op zoek gaan naar vacatures die bij jou passen. Pas als je je goed hebt georiënteerd, ga je echt solliciteren. Hopelijk zet mijn advies je op het spoor van je ideale baan.

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2007 Hoe kom ik verder in mijn carrière?