Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanboeken Het leiderschapsboek voor vrouwen

Het leiderschapsboek voor vrouwen

Het leiderschapsboek voor vrouwen

Auteur: Marja Wagenaar

Uitgever: Van Duuren Management

50/50-methode

Als je maar hard genoeg werkt voor de organisatie, dan kom je vanzelf wel vooruit in je carrière. Een denkpatroon dat veel vrouwen zullen herkennen en dat Marja Wagenaar met haar boek ‘Het leiderschapsboek voor vrouwen’ definitief wil doorbreken. Om vrouwen handvatten te geven balans te vinden in elke fase van de carrière introduceert ze in haar boek de 50/50-methode. Het uitgangspunt van de methode is om tijdens het werk de helft van je tijd en energie te besteden aan het behalen van organisatiedoelen en de andere helft te gebruiken om je eigen, persoonlijke doelen te realiseren. Dus: niet alleen hard werken voor de organisatie, maar ook voor jezelf. Daarvoor moet je wel een persoonlijk plan trekken en dat levert volgens Wagenaar veel op: meer zichtbaarheid, meer successen, meer ruimte voor de eigen ontwikkeling en snellere vervolgstappen.
De 50/50 methode kent vier fasen: stilstand, balans, de kortetermijnvalkuil en je eigen persoonlijke plan trekken. In de laatste fase heb je de situatie bereikt waarin succesvol zijn in je werk een grote vanzelfsprekendheid is geworden. In het boek worden deze fasen toegelicht en komen alle mogelijke concrete onderwerpen en situaties aan bod die je in je loopbaan kunt tegenkomen: van de eerste honderd dagen in je je droombaan tot de competenties die je nodig hebt om een leidersrol te vervullen. En van goed voor jezelf zorgen tot aan jezelf profileren op de arbeidsmarkt.

Veel praktijkervaring

Het Leiderschapsboek voor Vrouwen is een overzichtelijk en prettig geschreven boek met praktische oefeningen en aansprekende voorbeelden. Wagenaar put hierbij uit haar eigen jarenlange ervaring in leidinggevende functies en deelt de vele leermomenten die ze daarbij opdeed. Zo werkte ze net een halfjaar bij Nuon toen alle directeuren te horen kregen dat ze de kosten van hun afdeling met vijftien procent moesten terugbrengen. Ze pakte de koe bij de hoorns, ging aan het werk en kwam braaf met voorstellen om tot de vereiste besparingen te komen. Later kwam ze tot de louterende ontdekking dat dit soort bezuinigingen vaker werden aangekondigd, maar dat iedereen ze daarna op de lange baan schoof. Wagenaar had nagelaten bij collega-directeuren te informeren hoe er binnen de werkcultuur van het bedrijf met dit soort zaken werd omgegaan. Dat was niet zo’n handige zet. Intussen was haar budget inmiddels met vijftien procent gekrompen. Wagenaar weet dus waar ze het over heeft, maar komt in haar boek geen enkel moment belerend over.

Het boek is niet alleen geschikt voor vrouwelijke carrièretijgers die willen doorstoten naar de top, het is zeker ook waardevol leesvoer voor vrouwen die ‘gewoon’ aan het roer van hun eigen loopbaan willen staan.

Auteur: Marieke van Oosterhout

http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/loopbaanboeken/het-leiderschapsboek-voor-vrouwen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger