Los bericht bekijken
  #1  
Oud 6 januari 2007, 02:23
Marrie Marrie is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 11 september 2006
Berichten: 71
Marrie is on a distinguished road
Standaard Mijn ervaring met HBO International Business & Languages

1. Welke opleiding heb je gevolgd?

International Business & Languages, Hogeschool Enschede, voltijd, 1999 - 2003

2. Met welke vooropleiding en werkervaring begon je aan deze studie?

VWO

3. Viel de studie mee of tegen? Wat vond je het zwaarst? En wat het makkelijkst?

Viel me mee. Het zwaarst vond ik de vele lessen, vooral de taallessen.

4. Waar bestond de opleiding in de praktijk vooral uit?

Colleges, projecten in groepsverband, stage en afstudeeropdracht.

5. Beviel de opleiding?

Ja, het was precies wat ik wou, en had veelal leuke projectgroepen (waar we ook nog wel wat mee bereikten hoor )

6. Wat was je mooiste studieprestatie?

Een 10...

7. Waar moeten mensen die voor deze opleiding willen kiezen rekening mee houden? Wat wil je ze meegeven?

Het is een wat zwaardere studie dan de meesten van tevoren inschatten. Vaak heerst er veel negativiteit over de opleiding door degenen die de opleiding volgen: "ik kan er niks mee" bijvoorbeeld, en "volgens mij sluit het niet aan op de praktijk"... Aan dit beeld moet je niet te zwaar tillen, want je krijgt een goede basis, waarin je klaargestoomd wordt voor de arbeidsmarkt, waar je het vervolgens zelf verder kunt maken, zoals jij het wilt. In mijn tijd (en op mijn school) waren er vele extreem kritische mede-studenten (die deze opleiding volgden). Ik weet natuurlijk niet of dit nu nog zo is.

8. Wat voor werk ben je gaan doen? Kwam de opleiding van pas?

Ik ben begonnen in een commerciële binnendienst functie bij een technisch bedrijf, waarin mijn talen uitgebreid van pas kwamen, met name Frans (tot mijn verbazing praatte ik na een half jaar zo over specifieke machine-onderdelen, zonder moeite, en het is nog leuk ook!). Later heb ik kort bij een uitzendbureau gewerkt, maar dit was niet voor mij weggelegd. Nu heb ik een functie als coördinator binnendienst gevonden, waarin ik meer op het gebied van marketing & pr bezig zal zijn. In alle functies is de opleiding van pas gekomen: kennis van het bedrijfsleven, administratieve organisatie, export (documenten), alles heb ik nodig gehad. In totaliteit de vraag: Waarom gebeurt iets op een bepaalde manier in een bedrijf? Hier kon ik vanuit de opleiding een heel goed antwoord opgeven (te denken bijvoorbeeld aan recht m.b.t. orders, algemene voorwaarden, interne organisatie). Verder bijvoorbeeld bedrijfseconomie voor het begrijpen van bedrijfsgegevens, en daaruit commerciële doelen opstellen. En ja, managementvakken die wij gehad hebben, zoals slecht-nieuwsgesprekken, sociologie, communicatieve vaardigheden - hoe suf ze ook lijken op het moment dat je ze volgt - zijn in mijn geval tijdens mijn werk één van de belangrijkere vakken waaraan ik regelmatig terugdenk: "hoe zat dat ook al weer" en dan dus ook toepas. Bovendien ook kennis van buitenlandse culturen: weten hoe een Franse klant in elkaar steekt, doordat je dat geleerd hebt, en daar dus op in kunnen spelen voor het behoud van een goede relatie, en mensen uit het bedrijf om me heen die kennis bijgebracht ("zo zou ik dat niet aanpakken, want...").

9. Wat wil je verder nog vertellen over de opleiding?

Wat ik al eerder aangaf: er heerste negativiteit om de studie heen, vond ik, toen ik hem volgde. Vandaar ook dat ik dit heb ingevuld. Als je het besluit te doen, laat je dan niet meeslepen in deze mening. Het is een brede opleiding, waar je veel kanten mee op kan.
Met citaat reageren