Medewerking van de P&O-afdeling vragen

Jim Houben is marketing assistent bij een kledingbedrijf: "Tijdens mijn functioneringsgesprek gaf ik aan dat ik graag verder wilde groeien en een opleiding wilde doen. Wat, dat wist ik toen nog niet precies. Mijn leidinggevende adviseerde me contact op te nemen met P&O voor een loopbaangesprek. Daarin hebben we gezamenlijk de mogelijkheden voor opleidingen en carrièrestappen besproken. De adviseur zocht uit welke opleiding het best past en gaf een advies over ondersteuning vanuit het bedrijf. Mijn baas ging akkoord. Ik doe nu de hbo-opleiding Marketing Management. Mijn werkgever betaalt mijn opleiding en ik krijg een halve dag in de week studieverlof. Ik investeer zelf daarnaast een dag vrije tijd in de week en betaal zelf de boeken."

Als je een opleiding wilt doen oriënteer je je natuurlijk eerst uitgebreid op de mogelijkheden. Jij kijkt naar hbo-opleidingen of mogelijk een interessante bedrijfsopleiding. Als je weet wat je wilt praat je eerst met je baas. Daarna is het een goed idee eens bij P&O langs te gaan voor advies over de mogelijkheden en de broodnodige informatie.

Wat is de rol van de P&O adviseur bij opleidingen?

Informatie aan jou

  • Bij de meeste P&O-afdelingen kun je terecht voor een loopbaangesprek. Leg je ideeën en wensen op tafel. En laat je uitgebreid adviseren over de opleidingsmogelijkheden.
  • P&O'ers zijn precies op de hoogte van het opleidingsbeleid van de organisatie, en kunnen inschatten of jouw plan een kans maakt.
  • Zij kunnen je vertellen wat er aan andere ondersteuning –zoals studieverlof, of kinderopvang tijdens dagen dat je naar school moet- mogelijk is. 

Advies aan je baas

  • De rol van de personeelsfunctionaris is te beoordelen of jouw aanvraag binnen het personeelsbeleid van de organisatie past. Daarover geven ze een advies aan je baas.
  • Ook adviseren ze over de voorwaarden die aan je gesteld moeten worden, en de bijdrage die de organisatie kan leveren.
  • Samen met je baas en jou stellen ze een studiekostenovereenkomst op.

Wat wil je verder weten van P&O?

De P&O afdeling kan je voorzien van informatie die je nodig hebt om je opleiding verder te regelen.

  • Wie beslist of je je opleiding mag volgen?

Belangrijk om te weten is wie uiteindelijk bepaalt of je aanspraak kunt maken op een bijdrage van de organisatie. In de meeste gevallen is dat je baas (of de baas van je baas). Als je helder hebt wie er beslist kun je op zoek naar de juiste argumenten om ook de beslisser te overtuigen.

  • Wat zijn de voorwaarden?

Hoe lang moet je in dienst blijven? Wat gebeurt er als je onverhoopt moet stoppen met je opleiding?

  • Hoe zijn de budgetten geregeld?

Sommige organisaties hebben een opleidingsbudget per medewerker vastgesteld. Anderen hebben het per afdeling en bij sommige organisaties is er weinig geregeld. Ook deze informatie is van belang bij het opstellen van je argumenten.

Zijn de budgetten per persoon verdeeld, dan kun je over het algemeen makkelijker aanspraak maken op een bijdrage voor je opleiding. Want: als de budgetten per afdeling verdeeld zijn, moet je concurreren met anderen die ook een cursus of opleiding willen doen. In het laatste geval is het raadzaam om te kijken of er nog ruimte is in het budget.

Wat kun je aan tijd en vergoeding vragen?

Wat je precies aan vergoeding kunt vragen, is afhankelijk van de opleiding die je wilt volgen:

  • Opleidingen die horen bij je huidige functie: hiervoor geldt meestal dat de werkgever de studie 100% vergoedt en daarnaast ook studietijd ter beschikking stelt. Sommige organisaties hebben een eigen bedrijfsopleiding of zijn er branchespecifieke opleidingsinstituten. Ook hier kan de afdeling P&O je van alles over vertellen.
  • Opleidingen die het op den duur mogelijk maken een carrièrestap te maken binnen het bedrijf. Ook hiervoor geldt dat er vaak een vergoeding vanuit de organisatie wordt gegeven. Deze vergoeding  zal meestal minder zijn dan de vergoeding bij de opleidingen die horen bij je huidige functie (vijftig à honderd procent)

Soms zijn er in de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) van jouw branche afspraken gemaakt over opleidingen. Zoek dat uit! Je krijgt als je begint met werken een exemplaar van je CAO.

  • Opleidingen die je voorbereiden op een carrière in een andere functie in een andere organisatie. Of hier geld voor beschikbaar is, hangt heel erg af van de CAO en het beleid binnen de organisatie. Soms zul je hier wel een vergoeding voor krijgen. In de regel geldt dat je dit soort opleidingen zelf moet betalen, en de studie in je eigen tijd moet doen. Maar: vraag het zeker na. Je zult niet de eerste zijn die merkt dat er vaak best wat te regelen is.

Auteur: Mariëlle de Groot

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Je werkgever inschakelen voor je carrière Medewerking van de P&O-afdeling vragen