Wo-opleiding Werktuigbouwkunde

Voertuigen, gereedschappen, apparaten, machines, fabrieken en productieprocessen zijn technische toepassingen die je als werktuigbouwkundig ingenieur bedenkt, ontwerpt, maakt, verbetert en optimaliseert. Van intelligente auto’s tot levensechte protheses en van kleine robotgestuurde operatiegereedschappen tot enorme elektriciteitscentrales. De universitaire bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een breed opgezette technische opleiding waarin je theoretische kennis leert om te zetten naar praktische toepassingen. Je kunt de opleiding aan drie technische universiteiten volgen: TU/e (Eindhoven), TU Delft en TU Twente (Enschede).

Wat kun je ermee worden?

Zo breed als de opleiding is, zo breed is ook het werkveld. Je kunt terecht in de machine- en apparatenbouw, auto- en vliegindustrie, olie- en chemische industrie en de elektrotechnische industrie. Maar je kunt ook gaan werken bij ingenieursbureaus, softwarebedrijven, onderzoeksinstituten en onderwijsinstellingen.

Als ingenieur kun je je puur op de techniek richten en je bezighouden met research, ontwerpen, ontwikkelen en/of testen, maar je kunt ook aan de slag in technisch-commerciële banen of in managementfuncties. Voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen zijn:

  • technisch ontwerper
  • productie-ingenieur
  • bedrijfskundige
  • adviseur/consultant
  • technisch adviseur
  • productmanager
  • projectmanager
  • octrooideskundige
  • onderzoeker

Je kunt ook voor jezelf beginnen en je eigen bedrijf starten. Heb je meer interesse in onderzoek, dan kun je ook de wetenschappelijke kant van het werktuigbouwkundig vakgebied op en promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek en combineert dit met een baan als docent aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren. Na een succesvolle verdediging van je proefschrift mag je de titel doctor (dr.) voor je naam zetten.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Jos Feijen, student Werktuigbouwkunde TU/e:

"Waarom ik deze studie gekozen heb? Dan moet ik heel diep graven in m'n geheugen, want ik weet al heel lang - wel een jaar of zeven denk ik - dat ik deze kant op wil. Ik ben enorm geïnteresseerd in apparaten. Hoe ze in elkaar zitten, hoe dingen bewegen vooral. Beweging fascineert me. En vooral de vraag hoe je die apparaten beter kunt laten bewegen. Ik was altijd al bezig met machines en apparaten. Dingen uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, dat soort werk.”

Bron: www.tue.nl.

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde duurt drie jaar. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten behalen. Rond je de opleiding met succes af, dan ben je Bachelor of Science (BSc). In theorie kun je hierna de arbeidsmarkt op, maar je hebt pas een volledig universitair diploma als je ook een masteropleiding afrondt. Je kunt je tijdens je master specialiseren in onder meer automotive of luchtvaarttechniek. Na afronding ervan mag je de titel Master of Science (MSc) voeren. Afhankelijk van de master die je kiest duurt de volledige universitaire opleiding Werktuigbouwkunde zo'n vijf jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar - de propedeuse - doe je basiskennis op die je in het tweede en derde jaar verder verdiept en uitbreidt. De precieze inhoud van het lesprogramma verschilt per universiteit, maar je kunt rekenen op vakken als wis- en natuurkunde, materiaalkunde, warmte & stroming, mechanica en dynamica (het regelen van machines en systemen). Naast hoor- en werkcolleges neem je deel aan projecten waarin je de geleerde theorie niet alleen leert toepassen, maar ook ervaring opdoet met samenwerken, presenteren en rapporteren. Ook krijg je niet-technische vakken, zoals bedrijfskunde, ethiek, recht, en duurzaamheid.

In het tweede en derde jaar ga je dieper in op de theorie die je in het eerste jaar hebt geleerd. Op het programma staan vakken als: regelen van mechanische trillingen, fysische transportverschijnselen, numerieke methoden, fabricagesystemen en constructieprincipes. Projecten vormen ook in deze fase een belangrijk onderdeel van de studie. In het derde jaar kun je in de vrije keuzeruimte een deel van je studie zelf samenstellen en je eigen accenten leggen. Je sluit de opleiding af met een wetenschappelijk onderzoek dat je zelfstandig uitvoert.

Hoe zwaar is het?

Werktuigbouwkunde is een pittige studie. De studie bevat een flinke portie wis- en natuurkunde en enige aanleg voor deze vakken moet je wel in huis hebben om de opleiding tot een goed einde te kunnen brengen. Een goede indicatie of je het niveau aankunt is je vwo-eindexamencijfer voor wis- en natuurkunde. Heb je voor deze vakken een zeven of meer gehaald, dan moet het universitaire niveau geen struikelblok voor je zijn.

Welke toelatingseisen zijn er?

  • Een vwo-diploma met het profiel Natuur & Techniek. Andere profielen moet je aanvullen met natuurkunde en wiskunde B. Of:
  • Een hbo-propedeuse of hbo-einddiploma, mits verwant aan de studie Werktuigbouwkunde, zoals Autotechniek/Automotive, Civiele Techniek of Elektrotechniek.

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de gestelde vooropleidingseisen, dan kun je een colloquim doctum afleggen, een universitair toelatingsonderzoek. Aan de hand van dit onderzoek wordt bekeken of je alsnog aan de opleiding kunt beginnen.  

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je een brede belangstelling voor techniek?
  • Haal je graag apparaten uit elkaar om te weten hoe ze in elkaar steken?
  • Spreekt het je aan om na te denken over hoe je ze nog beter en slimmer kunt ontwerpen?
  • Vind je wis- en natuurkunde leuke vakken?
  • Spreekt het je aan om werkzaam te zijn in een vakgebied met grote industriële en maatschappelijke relevantie?
  • Ben je creatief?
  • Kun je goed zelfstandig, maar ook in teamverband werken?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de universitaire bacheloropleiding Werktuigbouwkunde wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door de websites van de opleidingen te bestuderen en open dagen te bezoeken.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Engineering Wo-opleiding Werktuigbouwkunde