Mondhygiënist

Als mondhygiënist probeer je gebitsproblemen bij je patiënten te voorkomen. Daarvoor geef je hen voorlichting, instructies en advies. Maar ook voer je behandelingen uit: in opdracht van een tandarts repareer en vul je bijvoorbeeld gaatjes.

Wat doet een mondhygiënist?

Je werk als mondhygiënist is voor een groot deel preventief. Door goede voorlichting te geven over het onderhoud van het gebit in het algemeen, maar ook over het onderhoud bij bepaalde problemen probeer je tandbederf en tandvleesaandoeningen bij je patiënten te voorkomen. Je bestudeert daarvoor ook röntgenfoto's en gebitsafdrukken. Verder reinig je gebitten; je verwijdert tandsteen en plaque en polijst tanden en kiezen. Ook kun je kleine gaatjes uitboren en vullen. Om pijn tijdens de behandeling te voorkomen, mag je lokale verdoving geven.

Waar werk je als mondhygiënist?

Als mondhygiënist kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, ziekenhuis, orthodontiepraktijk, praktijk voor parodontologie of een zorginstelling voor mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. Of je gaat bij GG&GD’s aan de slag als onderzoeker, voorlichter of in de preventie.

Er zijn ook mondhygiënisten met een eigen praktijk.

Wat is je plaats in de organisatie?

Wie je collega's zijn en met wie je samenwerkt is afhankelijk van de organisatie waar je werkzaam bent. Werk je in een ziekenhuis of orthodontiepraktijk, dan maak je veelal deel uit van een tandheelkundig team met andere mondhygiënisten, tandartsen, preventieassistenten en assistenten. Je hebt dan regelmatig overleg met elkaar over het te volgen behandelplan van de patiënten.

Heb je een eigen praktijk, dan ben je eigen baas. Dat betekent dat je behalve het eigenlijke mondzorgkundige werk ook veel dingen moet regelen rondom administratie, naamsbekendheid en onderhoud van de praktijkruimte, enzovoort.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Je moet zowel zelfstandig als in een team kunnen werken. Je voert bijvoorbeeld zelfstandig de halfjaarlijkse controle uit en brengt eenvoudige vullingen aan. Tegelijk moet je kunnen samenwerken in een team van tandartsen en preventieassistenten.

  • Adviesvaardigheden: je moet mensen adviseren hoe ze zelf hun gebit moeten schoonhouden en ze zo ver zien te krijgen dat ze hun gedrag veranderen. Je moet hen dus ook goed kunnen motiveren.

  • Goede communicatieve vaardigheden: veel van je patiënten zijn onzeker en soms zelfs angstig voor een behandeling. Je moet je kunnen inleven in hun onzekerheid of angst en hen met tact en geduld op hun gemak kunnen stellen. Daarvoor is het belangrijk dat je helder communiceert.

  • Analytisch vermogen: je helpt verschillende soorten patiënten, ieder met zijn eigen problemen. Je moet goed kunnen analyseren wat het probleem precies is: soms hebben die alleen met hun gebit te maken, soms zal dat gebit het topje van de ijsberg zijn.

  • Handvaardigheid: je moet heel precies kunnen werken, want je geeft verdovende injecties en je boort op kleine oppervlakken. Daarvoor heb je goede ogen en een vaste hand nodig.

Wat onderscheidt een topmondhygiënist van een gewone mondhygiënist?

Een topmondhygiënist:

  • heeft zelf een gezond gebit. Om het goede voorbeeld te geven, zorgt een goede mondhygiënist ervoor dat zijn of haar eigen gebit in goede conditie verkeert.

  • is gespecialiseerd. Hij/zij legt zich toe op bepaalde categorieën cliënten, zoals mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen, kinderen of ouderen.

  • blijft bij in het vak. Er zijn regelmatig nieuwe inzichten in wat de beste behandelmethoden zijn. Wie bijblijft en investeert in nieuwe technieken en methoden, houdt het vak op peil, maar haalt daar ook zelf meer voldoening uit.

Hoe word je mondhygiënist?

Om mondhygiënist te worden moet je een hbo-opleiding Mondzorgkunde doen. De opleiding wordt aangeboden aan een beperkt aantal hbo-instellingen. Je kunt de opleiding alleen in voltijd doen.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Wanneer je als mondhygiënist in een algemene praktijk gaat werken, kun je soms doorgroeien naar een leidinggevende functie. Groeien kun je vooral in de breedte, want mede door het toenemend tekort aan tandartsen worden steeds meer taken overgeheveld naar de mondhygiënist. Door het grote aanbod aan cursussen die door de beroepsvereniging voor mondhygiënisten en andere organisaties georganiseerd worden, kun je in dit vak voortdurend je kennis en vaardigheden vergroten.

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen beroepen die echt op het beroep van mondhygiënist lijken. Wil je zelfstandig werken in de gezondheidszorg en met individuele mensen te maken hebben, dan kun je bijvoorbeeld ook denken aan beroepen als:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Gezondheidszorg Medisch Mondhygiënist