Functies in de Techniek

Technische beroepen

Een piloot, of beter: gezagvoerder, bestuurt samen met de co-piloot vanuit de cockpit een verkeersvliegtuig op binnen- en/of buitenlandse vluchten. Aan boord vervoer je passagiers en/of vracht. Het is een veeleisend beroep en niet iedereen is er voor in de wieg gelegd. Je kennis van het vliegtuig, de instrumenten enzovoort moet altijd up-to-date zijn. Daarom volg je veel trainingen en cursussen. Ook moet je geregeld een medische keuring ondergaan.

In de begintijd van het internet bestonden websites slechts uit enkele losse webpagina’s die waren geschreven in de webopmaaktaal HTML. Tegenwoordig worden websites dynamisch opgebouwd met software op een server, zijn ze gekoppeld met andere systemen en interactief gemaakt met Javascript. Waren de internetgebruikers in de begintijd nog op de vingers van één hand te tellen, nu kunnen de meeste mensen zich geen leven zonder internet voorstellen. Daardoor is het tegenwoordig belangrijk dat websites door zoekmachines gevonden worden, toegankelijk zijn en last but not least makkelijk in gebruik. Als webprogrammeur zorg je ervoor dat ‘jouw’ websites aan die voorwaarden (blijven) voldoen. Varianten op deze functietitel zijn webontwikkelaar en webdeveloper.

Als applicatiebeheerder houd je je bezig met het beheer en onderhoud van computerprogramma’s, bijvoorbeeld het planningssysteem van een productiebedrijf of de facturenadministratie van een groot winkelbedrijf.

Uit zichzelf doet een computer, mobiele telefoon of navigatiesysteem niets. Om een apparaat te laten werken zijn computerprogramma’s - software - nodig. Als software engineer ontwikkel, bouw, onderhoud en test je deze computerprogramma's. Varianten op deze functietitel zijn: systeemontwikkelaar, computerprogrammeur en applicatieontwikkelaar.

Als constructeur ben je degene die tekent en berekent hoe de constructie - ‘de ruggengraat’ - van een bouwwerk eruit moet zien. Je zet het idee van de architect om in beelden. Dit kunnen constructies zijn in de infra/civiele sector, zoals bruggen, viaducten en tunnels, maar ook woningbouw en utilitaire constructies, zoals woningen, kantoren, winkels en fabrieken. Aan de hand van het ontwerp van de architect ontwerp en bereken je welk materiaal gebruikt moet worden, zoals staal, beton, hout, steen, aluminium. Een hele verantwoordelijke baan dus, want met jouw reken- en tekenwerk kan de aannemer een veilig bouwwerk opleveren.

Als bouwopzichter houd je het dagelijkse toezicht bij de bouw van bijvoorbeeld woningen, een kantoorcomplex of winkelcentrum. Je controleert of de aannemer volgens de bouwvoorschriften in het bestek werkt en of alle werkzaamheden volgens planning verlopen.

Een bouwkundig calculator berekent wat een bouwproject - woningen, een schoolgebouw of winkelcentrum – of een gedeelte daarvan precies gaat kosten. Daarvoor moet je met van alles rekening houden, zoals de kosten van bouwmaterialen, machines en de mensen die aan het bouwproject gaan werken. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, ben je betrokken bij een groter deel van het project of voer je een meer specialistische taak uit. Als bouwkundig calculator ben je vaak werkzaam in de bouw, installatie en vastgoed.

Voordat met de bouw van een woning, kantoorcomplex of winkelcentrum begonnen kan worden, moet er veel geregeld worden. Als werkvoorbereider speel je in dit voortraject een belangrijke rol. Je stelt het begin en het einde van een bouwproject vast en zorgt voor de planning van de werkzaamheden en dat er voldoende werklui, materiaal en materieel op de bouwplaats zijn om het werk te kunnen doen. Als dat gedaan is, kan de bouw van start. Maar je werk houdt niet op zodra de eerste paal de grond in gaat; ook tijdens de bouw houd je de voorgang nauwlettend in de gaten en zie je erop toe dat het project geen onnodige vertraging en kostenoverschrijding oploopt.

Als Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er) breng je de gezondheid van je patiënten 'in beeld’. Afhankelijk van je specialisme werk je als MBB’er in een ziekenhuis op de afdeling radiotherapie, röntgen, echografie of nucleaire geneeskunde. Dit kan een algemeen of academisch ziekenhuis zijn, maar ook een kinderziekenhuis, orthopedische kliniek, revalidatiecentrum of een psychiatrisch ziekenhuis. Welk specialisme je ook kiest, je werkt altijd met mensen én zeer moderne apparatuur.

In laboratoria wordt van alles onderzocht, geanalyseerd, getest en ontwikkeld. Wat precies, is afhankelijk van het type laboratorium. In ziekenhuislaboratoria zijn dat onder meer weefsels, bloed en urine. In een laboratorium van een chemisch bedrijf gaat het bijvoorbeeld om kunstharsen, afvalwater, chemische producten, voedingsmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Laboratoria kunnen onderdeel zijn van een ziekenhuis, een universiteit, een bedrijf of een keurende instantie. De mensen die in laboratoria werken, worden laboranten of analisten genoemd.

Als luchtverkeersleider ben je verantwoordelijk voor het vliegverkeer op en rond een luchthaven. Je zorgt ervoor dat het vliegverkeer ordelijk, efficiënt en bovenal veilig verloopt. Hierbij maak je gebruik van hoogwaardige technologie. Het is een complexe baan met veel verantwoordelijkheid.

Een architect (her)ontwerpt gebouwen, zoals woningen, fabrieken, kantoren en scholen. Opdrachtgevers kunnen particulieren zijn, maar ook bedrijven, woningcorporaties, gemeentes en besturen van verenigingen of stichtingen. in Nederland is de titel ‘architect’ beschermd en mag je deze alleen voeren als je ingeschreven staat in het Architectenregister. Om in dit register te komen, moet je aan strenge toelatingseisen voldoen.

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Techniek