Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Onafhankelijkheid

Onafhankelijkheid

Onafhankelijke mensen vinden het heel belangrijk dat ze hun werk naar eigen inzicht kunnen organiseren. Ze zijn uiterst zelfstandig, en soms een beetje eigengereid.

Er zitten positieve en negatieve kanten aan onafhankelijkheid. Mensen die ervan houden onafhankelijk te zijn, passen bijvoorbeeld niet altijd goed in een team en zijn soms moeilijk aan te sturen. Anderzijds zijn ze niet snel van hun stuk te brengen, en zijn ze dus geschikt voor functies waar standvastigheid en een zekere strengheid vereist is.

Synoniem: autonomie

Wat typeert onafhankelijke mensen?

Onafhankelijke mensen gaan graag hun eigen gang. Ze vinden het belangrijk dat ze hun werk naar eigen inzicht kunnen vormgeven en vertrouwen daarbij op hun eigen oordeel, kundes en vaardigheden. Onafhankelijke mensen zijn niet snel uit het veld te slaan. Ze zijn zelfstandig en besluitvaardig. Ze voelen zich snel benauwd bij als ze in een keurslijf moeten opereren. Onafhankelijke mensen hebben vaak een brede kijk op de wereld en zijn meestal vol zelfvertrouwen.

Onafhankelijkheid/autonomie is een van de acht carrière- of loopbaanankers. Als onafhankelijkheid een belangrijk carrièreanker van jou is, dan wil dat zeggen dat er een behoorlijke kans bestaat dat je zult mislukken in een baan die jou niet voldoende onafhankelijkheid biedt. Andersom zul je in een type baan die veel onafhankelijkheid vereist, een grote kans van slagen hebben.

Gerelateerde eigenschappen

Positieve kanten van onafhankelijkheid

Onafhankelijk zijn heeft positieve kanten:

Negatieve kanten van onafhankelijkheid

Onafhankelijke mensen gaan graag hun eigen weg. Daar zitten een paar valkuilen aan, met name als ze doorslaan in hun onafhankelijkheid:

Het belang van onafhankelijkheid

Bij welke beroepen is onafhankelijkheid belangrijk?

Voor alle beroepen waar een eigen oordeel belangrijk is, en waar iemand behoorlijk zelfstandig moet opereren, is onafhankelijkheid een belangrijke eigenschap. Denk bijvoorbeeld aan de volgende beroepen:

Natuurlijk zijn er tal van andere beroepen waar enige mate van onafhankelijkheid van belang is, maar daarvoor geldt soms dat er dan andere eigenschappen aanwezig moeten zijn om de negatieve kanten van onafhankelijkheid te neutraliseren. Dat geldt bijvoorbeeld voor managers. Zij moeten over een behoorlijke portie onafhankelijkheid beschikken, maar ze moeten ook goed kunnen samenwerken.

Hoe kun je onafhankelijkheid aantonen bij een sollicitatie?

Stel, je solliciteert naar een baan als senior organisatieadviseur. Een van de functie-eisen in de advertentie luidt: 'onafhankelijk'. Wat wordt daarmee bedoeld? Men zal willen dat je achter je adviezen kunt staan, dat je tot gefundeerde oordelen komt, en dat je niet snel van je standpunt te brengen bent. Waarschijnlijk zoekt men ook iemand die zich niet te meegaand opstelt als er een moeilijk proces als een organisatieverandering moet plaatsvinden bij een klant.

In je sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek zul je met voorbeelden moeten komen waaruit blijkt dat je er eerder in geslaagd bent adviezen te geven die moeilijk lagen, maar die je toch goed voor het voetlicht hebt weten te brengen en hebt kunnen laten landen bij een organisatie.

Andere voorbeelden

Voorbeelden van vragen over onafhankelijkheid tijdens het sollicitatiegesprek:

Is onafhankelijkheid te leren?

Voor een deel is onafhankelijkheid te leren. Daarvoor moet je:

Voor een ander deel is onafhankelijkheid gebonden aan karaktereigenschappen. Wie niet veel zelfvertrouwen heeft, wie weinig lef heeft of weinig geldingsdrang, zal het moeilijk vinden als onafhankelijk persoon te functioneren. Dergelijke mensen zullen ook minder snel kiezen voor beroepen waar onafhankelijkheid een grote rol speelt.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/onafhankelijkheid Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger