Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Hbo-opleiding Kunst en Techniek

Hbo-opleiding Kunst en Techniek

Kunst & Techniek is een studierichting binnen de stamopleiding Creative Media and Game Technologies. Je leert interactieve producten - websites, games, interactieve televisie, videoclips -  ontwerpen, ontwikkelen en gebruiken. Kunst en Techniek is een zeer praktijkgerichte opleiding; er wordt veel in groepen aan praktijkgerelateerde opdrachten gewerkt. Je kunt deze opleiding volgen aan hogeschool Saxion.

Wat kun je ermee worden?

Waar je na je studie terechtkomt, is afhankelijk van je interesse en gekozen specialisatie tijdens je studie. Je kunt aan de slag in de film-, tv- en grafische industrie of bij reclame-, multmedia-  en communicatiebureaus, maar ook in de IT-wereld en bij onderzoeksinstituten. Je kunt ook voor jezelf beginnen, bijvoorbeeld als freelance webdesigner.

Wat is het carrièreperspectief?

Het is lastig om voor de hbo-opleiding Kunst en Techniek een eenduidig carrièreperspectief te schetsen; het vakgebied is breed en continu in ontwikkeling. De functies waar afgestudeerden in terechtkomen en hun carrièreperspectieven zijn dan ook divers. Je kunt niet alleen terecht in de creatieve branche, denk aan multimedia- of reclamebureaus, maar ook in de ICT. Ook kun je werk vinden bij zowel profit- als non-profitorganisaties.

Hoe lang duurt de opleiding?

De hbo-opleiding Kunst en Techniek is een voltijdopleiding en duurt vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Op het rooster staan technische vakken, zoals programmeren, video-, audio- en internettechnieken, telecommunicatie en telematica. Tekenen, ruimtelijk vormgeven, kunst- en cultuurgeschiedenis, animatie, webdesign, grafisch ontwerpen en script- en scenariotechnieken zijn voorbeelden van creatieve vakken. Je producties en werkstukken verzamel je in je portfolio. In het derde jaar loop je stage en in het vierde jaar rond je de opleiding af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Art and Technology (BAT) achter je naam zetten. Je mag ook de ingenieurstitel (ing.) voeren.

Hoe zwaar is het?

De opleiding Kunst en Techniek is behoorlijk praktijkgericht en er wordt een hoge mate van creativiteit van je verwacht. De zwaarte van de opleiding wordt voor een groot deel bepaald door de snelheid waarmee je technische programma’s onder de knie krijgt, hoe perfectionistisch je bent ingesteld en hoe de samenwerking met je projectgenoten verloopt.

Welke toelatingseisen zijn er?

Eisen aan vooropleiding

Je moet minimaal in het bezit zijn van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

Vwo

Als je niet beschikt over de gewenste vooropleiding en 21 jaar of ouder bent, dan kun je deelnemen aan de 21+-toets.

Aanvullende eisen

Voordat je aan de hbo-opleiding Kunst en Techniek kunt beginnen, moet je ook de intake met goed gevolg doorlopen. De intake bestaat uit het schrijven van een motivatiebrief, een gesprek en het maken van een creatieve en technische opdracht. Krijg je een positieve beoordeling, dan kun je met de opleiding starten.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Heb je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoordt? Wellicht is de hbo-opleiding Kunst en Techniek dan iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Kunst en Techniek is een studierichting binnen de stamopleiding Creative Media & Game Technologies. Een andere richting binnen deze opleiding is Game Architecture and Design.

Spreekt de combinatie van techniek en vormgeving je aan, dan kun je ook denken aan de volgende opleidingen:

Aanbevolen websites


Auteur: Marieke van Oosterhout

http://www.carrieretijger.nl/opleiding/kunst/kunst-en-techniek Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2017 ColofonAdverteren

Carrièretijger
Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken: