Carrière

Je wilt meer: leuker werk, meer verantwoordelijkheid, meer uitdaging, een hoger salaris, meer status, leidinggeven, jezelf ontwikkelen. Het geheim van een geweldige carrière? Ken je sterke punten, weet wat je wilt, ontwikkel jezelf en ga ervoor!

Carrièretijger kijkt in de spiegel, ziet een reflectie van zichzelf en vraagt zich af wat hij ziet.

Ken jezelf broeder

Zoek jezelf broeder,
vind jezelf,
wees en blijf alleen jezelf

- Zoek Jezelf songtekst, Van Kooten & De Bie

Nadenken over een mooie carrière begint met zelfkennis. Dus onderzoek jezelf. Wat zijn je sterke en zwakke punten. Wat wil je in het leven?

Als je weet wat je persoonlijke kernwaarden zijn, dan zul je meer kans maken om gelukkig te zijn in een baan die met die waarden overeenkomt. Die waarden zijn je carrièreankers.

Wat is je profiel? Ben je een generalist of een specialist? Heb je een combiprofiel of ben je t-shaped? Ben je een ambitieuze professional? Voel je je thuis in de lijn, staf of ondersteuning?

Carrièretijger staat voor een driesprong in zijn loopbaan. Vertwijfeld vraagt hij zich af wat te doen.Maak een persoonlijke SWOT-analyse om over jezelf en je toekomst na te denken in relatie tot de arbeidsmarkt.

Wat wil jij in je professionele loopbaan bereiken? Het stellen van duidelijke carrièredoelen geeft richting aan je leven en motiveert je om je professionele ontwikkeling proactief te sturen.

Waar wil je over vijf jaar zijn? Maak daarvoor een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).

Misschien kun je je huidige baan beter laten aansluiten bij je eigen wensen. Met jobcrafting krijg je het voor elkaar.

Ambitie is goed, maar ken je grenzen en blijf gezond.

Carrièrekeuzes maken

Als je worstelt met carrièrevragen en moeite hebt om een loopbaankeuze te maken voor je volgende carrièrestap, dan kun je daar op 3 manieren aan werken:

 1. Maak een beroepskeuzetest
 2. Ga naar een professionele loopbaanadviseur
 3. Word je eigen loopbaancoach

1. Doe een beroepskeuzetest

Als je niet weet welk beroep je leuk vindt of je kunt niet kiezen tussen een aantal beroepen, dan kan het nuttig zijn om een beroepskeuzetest ofwel een beroepentest te doen.

Met zo'n beroepentest onderzoek je je persoonlijkheid, competenties, vaardigheden en belangstellingsgebieden. Uit de test komen voorkeuren voor beroepsrichtingen, maar meestal geen concrete beroepen of functies. Je moet zelf aan de slag met de uitkomst van de test om een nieuw beroep te kiezen.

2. Ga naar een professionele loopbaanadviseur

Kom je zelf niet uit de vragen wat je wil en wat je kan? Vraag dan advies aan een professionele loopbaanadviseur die jou begeleidt in je zoektocht. De adviseur laat je meestal een beroepentest doen en gaat als loopbaancoach met je aan de slag aan de hand van de uitkomsten van de test.

Uiteindelijk moet je ook wel zelf kiezen, maar de adviseur stelt je goede vragen en helpt je te toetsen wat je zelf vindt. Wát vind je nu precies leuk aan een bepaald beroep? Als je zonder coach zoekt, laat je van alles liggen. Of je legt je te makkelijk neer bij wat je zelf al denkt. De adviseur gaat je nieuwe gedachten helpen ontwikkelen over je competenties en je verlangens.

3. Word je eigen loopbaancoach

Word je eigen loopbaancoach en ga aan de slag met onze oefeningen en opdrachten voor het kiezen van een carrièreswitch. Onderzoek je carrièrewensen, capaciteiten, identiteit, zingeving en weerstanden.

Om je bij je zoektocht te helpen hebben we een 'gereedschapskist' voor je samengesteld met een aantal mooie oefeningen waarmee je jezelf en je drijfveren in het leven kunt onderzoeken, je situatie onder de loep kunt nemen en in over je toekomst kunt nadenken.

Solliciteren

Je bent op zoek naar een nieuwe baan; de volgende stap in je carrière. Solliciteren begint met je oriënteren op de arbeidsmarkt, je eigen profiel onder de loep nemen en werkgevers of vacatures zoeken.

Je schrijft een ijzersterke sollicitatiebrief met een professioneel cv met als doel dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarbij gebruik je de AIDA-methode om jezelf te verkopen.

Sollicitatiegesprek: netjes geklede carrièretijger met zelfverzekerde houding wordt geïnterviewd door twee selecteurs (op de rug gezien)

Je bent goed voorbereid, kent de meest gestelde vragen en voert een competent sollicitatiegesprek, waarin je vragen doelgericht beantwoord en zelf vragen stelt. Daarbij gebruik je de STARR-methode om voorbeelden uit je werkervaring te geven.

Je onderhandelt bekwaam in het arbeidsvoorwaardengesprek en checkt de arbeidsovereenkomst die je krijgt aangeboden. Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Je hebt een geslaagde carrière.

Zelfmarketing

Bekijk jezelf eens als een product op de arbeidsmarkt. Zie werkgevers als jouw klanten en gebruik inzichten uit de marketing om jezelf te promoten: zelfmarketing.

Maak bijvoorbeeld van jezelf een merk met personal branding. Verkoop jezelf met een elevator pitch.

Professionele carrièretijger in wit overhemd met stropdas maakt ambitieuze sprong. Zijn koffertje staat op de grond.

Opvallen en promotie maken

Wil je vooruit in je loopbaan, dan is het niet alleen belangrijk dat je je werk goed doet, maar ook dat je zichtbaar bent en je ambities duidelijk maakt

Je carrière- en promotiekansen worden aanzienlijk groter als je je verantwoordelijk opstelt in je werk. Verantwoordelijke werknemers zijn een zegen voor leidinggevenden. Werknemers die zich verantwoordelijk opstellen nemen hun werk serieus en zetten zich in voor de kwaliteit van hun werk. Ze houden daarbij het belang van de organisatie scherp in het oog. Ze zullen door hun opvallende inzet sneller voor promotie in aanmerking komen. Dat geldt bijvoorbeeld ook in een ambtelijke loopbaan.

Niet zozeer hard werken en veel uren maken, maar flexibel zijn, is de optimale werkhouding voor ambitieuze carrièretijgers.Wie bereid is soms iets meer of iets anders te doen dan in zijn functieomschrijving vermeld staat, zal bij de werkgever snel een streepje voor krijgen.

Een starter blijft geen starter, en wie enkele jaren ervaring heeft, wordt na verloop van tijd een oude rot in het vak. Kun je deze ontwikkeling van junior naar senior sturen? Of is het gewoon een kwestie van jaren volmaken?

Bijna iedereen vindt het lastig: onderhandelen over een hoger salaris, een promotie of het krijgen van meer verantwoordelijkheid. Onderhandelen bij het aanvaarden van een baan hoort erbij. Maar hoe en wanneer onderhandel je terwijl je een baan hebt en wat meer salaris wilt of promotie wilt maken?

Een uitstekende manier om je carrière te bevorderen of je ambitie te tonen is het volgen van een opleiding of cursus. Je kunt ook een thuisstudie overwegen.

Gebruik het functioneringsgesprek om je loopbaan een zet in de juiste richting te geven.

Bedrijfsborrels zijn een prima gelegenheid om je collega’s op een informele manier beter te leren kennen. Weet wel hoe je te gedragen. Kantoorpolitiek heeft een negatieve klank, maar je kunt kantoorpolitiek ook positief en bewust inzetten om je carrièrekansen te vergroten zonder anderen schade te berokkenen.

Verderop in je carrière worden de soft skills steeds belangrijker. Goede werkrelaties helpen je loopbaan vooruit.

Vrouw en carrière

Professioneel geklede carrièretijgerin in mantelpakjeHoe maak je als ambitieuze vrouw carrière? Er zijn nogal wat valkuilen die ervoor zorgen dat vrouwen minder carrière maken dan mannen. Het is een kunst om niet in die valkuilen te stappen en het heft in eigen hand te nemen.

Ze zijn er zeker wel, succesvolle vrouwen die geen last lijken te hebben van gevoelens van onmacht, schaamte en schuld waar vrouwen soms last van hebben. Sterker nog, ze doen hun werk vaak beter dan veel mannen.

De meeste vrouwen die kinderen hebben zien zich geconfronteerd met de lastige vraag hoe ze een gezin moeten combineren met hun loopbaan. Traditionele rollenpatronen zijn hardnekkiger dan je misschien zou verwachten. Er vallen vele keuzes te maken rondom de combinatie van carrière en de zorg voor kinderen.

Voor jezelf beginnen

Genoeg van je baas? Briljant idee voor een product of dienst? Dromen van vrijheid? Dan kan het een goed idee zijn om als zelfstandige te gaan werken. Je kunt je eigen bedrijf oprichten of als Zelfstandige Zonder Personeel (zzp'er, freelancer) je diensten aanbieden. Dat is spannend, uitdagend en kan ook nog eens goed voor je loopbaan zijn.

Affirmaties die je carrière vooruit helpen

Een affirmatie is een oprecht gemeende positieve gedachte of bekrachtigende bewering over jezelf. Door deze regelmatig te bevestigen en herhalen beïnvloed je je brein in positieve richting en vergroot je je zelfvertrouwen.

Breng jezelf in de juiste mindset door je carrièreaffirmaties te bevestigen voordat je een sollicitatiegesprek of functioneringsgesprek ingaat en voordat je een sollicitatiebrief schrijft. Voorbeelden:

 • Ik ben trots op wat ik tot nu toe gepresteerd heb in mijn opleiding en werk.
 • Mijn kernkwaliteiten zijn ...
 • Ik hecht aan de loopbaanankers ...
 • Ik kom steeds dichter bij mijn droombaan.
 • Ik ben een aanwinst voor mijn werkgever.
 • Ik pak hindernissen energiek aan en zie ze als kansen om te groeien.

Beschouwing: waarom streven we een carrière na?

Carrièretijgers streven er met verschillende motieven naar om een interessante professionele loopbaan te doorlopen. Ze willen:

 • Een bepaalde hogere of leidinggevende functie bereiken met meer verantwoordelijkheid, macht of invloed.
 • Zich voortdurend ontwikkelen, steeds betere banen krijgen, uitdagingen aangaan, nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe competenties verwerven.
 • Een bepaalde maatschappelijke positie bereiken met een zeker aanzien.
 • Expert worden op een bepaald gebied.
 • Werk doen dat ze leuk vinden.
 • Meer geld verdienen.

Aanbevolen websites

Er zijn meer sites die inspiratie bieden om je loopbaan vorm te geven. We bevelen bij je aan:

 • Werk en Carrière, Intermediair. Een online magazine dat hoogopgeleid werkend Nederland helpt de juiste keuzes te maken in het werkende leven met verrassende artikelen, nieuwe kansen, handvatten en concrete stappen.
 • Als een raket naar je nieuwe carrière: 4 tips om je op weg te helpen door Wouter Peer op de website van Eva Jinek;
  1. Zekerheden zijn onzekerheden
  2. Maak van je hobby juist wél je werk
  3. Wacht niet op de vacature
  4. Zelfverzekerdheid ten top
Auteur: René Pijlman
Je bent hier: Home Carrière