Commercieel

Sales managers en makelaars, dat zijn de hotshots die het helemaal gemaakt hebben met hun luxe leaseauto, riante salaris, nieuwste mobieltje en laptop. Ahum. Tot zover het clichébeeld. De echte wereld van de verkoop en de inkoop bestaat uit mensen zoals jij en ik die hun talenten en verstand gebruiken om de commerciële groei van het bedrijf waar ze voor werken te stimuleren. Daarnaast heb je nog veel meer rollen, die je misschien niet op het eerste gezicht zou verwachten bij commerciële beroepen. Voorbeeld: een intercedent of inkoper met een uitgesproken commerciële drive, maar die niet goed kan luisteren en zich inleven in de situatie van zijn zakenrelaties, levert uiteindelijk weinig op voor zijn of haar bedrijf. Controversieel, maar waar: juist bij commerciële functies mag je je sociaal werkerstalent flink uitbuiten!

Als account manager ben je verantwoordelijk voor een aantal klanten van je bedrijf of organisatie. Je denkt met deze klanten (‘accounts’) mee en investeert op allerlei manieren in hen. Vaak word je daarbij ondersteund door een account team. Zo geef je aan je klanten advies over hoe zij bijvoorbeeld hun prestaties kunnen verbeteren of kosten kunnen besparen, zonder dat de verkoop van een bepaald product of dienst uit jouw bedrijf daar direct bij ter sprake komt. Je vindt account managers in bijna alle sectoren en branches van de maatschappij.

Als inkoper zoek en bestel je producten, diensten of grondstoffen voor je bedrijf of organisatie. De inkoop is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Je vindt inkopers dan ook in vrijwel alle sectoren en branches van de maatschappij. Van kledingboetiek tot ziekenhuis.

Een bedrijfsleider, ook wel een vestigingsmanager of filiaalhouder/-beheerder genoemd, geeft leiding aan een bedrijf. Bij grotere ondernemingen zoals winkelketens of banken neemt hij het beheer van een van de vestigingen voor zijn rekening. Een bedrijfsleider is een generalist. Dat betekent dat hij van alle zaken die spelen rond de bedrijfsvoering (inkoop, marketing, personeel, producten), de benodigde kennis in huis heeft en deze weet toe te passen.

Een intercedent bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en bedrijven met vacatures. Daarnaast werft hij potentiële opdrachtgevers en uitzendkrachten of gedetacheerden. De meeste intercedenten werken bij een uitzendbureau.

Een makelaar bemiddelt bij de koop en verkoop of huur en verhuur van onroerend goed (huizen, kantoorpanden).

Als marketing manager ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om behoeftes van klanten te bevredigen en producten aan de man te brengen. Je adviseert over nieuwe markten en producten aan de directie. Je zorgt voor een slimme en effectieve reclamecampagne en andere manieren om een product gewild te maken.

De sales manager is verantwoordelijk voor de verkoop van producten en diensten aan afnemers en werkt doorgaans bij een commercieel bedrijf.

Verkoper is een beroep voor vrijbuiters. Dat geldt tenminste voor verkopers in de buitendienst. Verkopen is geen eenrichtingsverkeer: pas als je de situatie van de klant helemaal in kaart hebt gebracht, heb je goede kans om iets te verkopen.

Ben je een techneut, maar heb je ook een goed commercieel inzicht, dan kan het beroep van technisch accountmanager iets voor jou zijn. Je kent alle technische ins en outs van een bepaald product en weet dat product te verkopen aan klanten. Vaak zijn die klanten grote organisaties die behoefte hebben aan een specialistisch, technisch product.

Reizen naar verre landen, kennismaken met andere culturen en overnachten in chique hotels. Het beroep van stewardess heeft een zeer romantisch imago. Als stewardess ben je in de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers aan boord van een vliegtuig. Daarnaast zorg je ervoor dat de passagiers een aangename vlucht hebben. Voor het leesgemak gebruiken we de functiebenaming stewardess, maar uiteraard kunnen mannen dit werk ook prima doen. Daar waar stewardess staat, kun je dan ook steward lezen.

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Commercieel