Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Ontwikkelingsvaardigheden Jezelf ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen

Je werk kan natuurlijk niet altijd even fantastisch zijn. Ook voor een leuke baan geldt: negentig procent transpiratie en tien procent inspiratie. Je hebt niet elke dag een 'flow'-ervaring. Echter, ga je te vaak met tegenzin naar je werk, of kun je het niet meer opbrengen je in te zetten, dan ligt een bore-out op de loer.

Heb jij ook het gevoel dat je veel meer van je collega’s zou kunnen leren (en omgekeerd) dan nu het geval is? Wil je meer dan dat verhelderende gesprek bij de koffieautomaat? Intervisie is misschien de oplossing.

Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt.

Beschikken over zelfkennis is een groot goed, dat wisten ze al in de oudheid. Wie zichzelf kent, weet waar zijn sterke en zwakke punten liggen. Zelfkennis maakt het makkelijker om van eigen fouten te leren, maar bijvoorbeeld ook om samen te werken met anderen. Bovendien is zelfkennis onontbeerlijk voor een gezonde en succesvolle carrière.

Als je lacunes ontdekt in je kennis of vaardigheden, dan kan het goed zijn daar iets aan te doen. Misschien kan een cursus helpen, of bestaat er een goed boek over het onderwerp waarin je kennis te kort schiet. Wat is de beste manier om gaten op te vullen?

Vaak staat er in een vacaturetekst dat je moet beschikken over mensenkennis. Maar wat is dat precies en wanneer beschik je over mensenkennis?

Iedereen die wel eens een examen heeft gemaakt, een sollicitatiegesprek heeft gehad of een presentatie of toespraak heeft moeten houden, weet hoeveel spanning dergelijke situaties met zich mee kunnen brengen. Het is heel normaal dat je bij lastige situaties een lichamelijke spanning voelt; het is een normale, gezonde reactie op een ‘bedreigende’ gebeurtenis. Het zorgt ervoor dat je geconcentreerd bent en alert handelt. Wanneer het ‘gevaar’ geweken is, neemt de stress vanzelf weer af. Het wordt een probleem wanneer je op dergelijke momenten zo gegrepen bent door de angst voor mislukking dat je prestatie er ernstig onder lijdt en je niet meer prettig en ontspannen kunt leven. Is dat het geval, dan spreken we van faalangst.

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/jezelf-ontwikkelen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger