Persoonlijke ontwikkeling: jezelf ontwikkelen

Persoonlijke ontwikkeling vormt de basis voor een succesvolle en vervullende carrière, waarbij zelfkennis, zelfreflectie en doelgericht groeien centraal staan.

Zelfkennis

Als je jezelf kent, weet je waar je talenten en uitdagingen, sterke en zwakke punten liggen. Zelfkennis maakt het makkelijker om van je eigen fouten te leren, maar bijvoorbeeld ook om samen te werken met anderen. Bovendien is zelfkennis van groot belang voor een gezonde en succesvolle carrière.

Carrièretijger studeert (links)

Reflecteren

Reflecteren betekent terugblikken op je eigen gedrag en ervaringen, daarover diepgaand nadenken om zo tot nieuw zelfinzicht te komen en nieuwe keuzes te maken.

Zelfreflectie is een speciale vorm van reflecteren. Het verschil is dat je zelfreflectie zelfstandig toepast, dat wil zeggen dat je dit op eigen initiatief en alleen doet. Je vergaart op die manier de nodige zelfkennis. Zelfreflecterend vermogen vraagt daarom wel wat zelfdiscipline.

Persoonlijke ontwikkeling

Nieuwsgierigheid is het verlangen dat je voelt om meer over iets te weten te komen. Je ervaart een ‘gat’ in je kennis, begrip of kunde en je wilt er graag meer over weten. Je stelt jezelf vragen over hoe iets werkt, waarom het zo is of hoe het precies zit. Daarvoor ga je actief op zoek naar informatie, kennis en uitleg.

Leervermogen is de begaafdheid om nieuwe kennis en informatie in je op te nemen en deze vervolgens effectief te kunnen toepassen in allerlei (werk)situaties. Leervermogen houdt dus meer in dan het reproduceren van feitelijke kennis uit een boek of opleiding. Het gaat ook om het toepassen van de kennis die je hebt en het willen leren van de dingen die je in de praktijk doet en ondervindt.

Zelfontwikkeling betekent dat je jezelf concrete doelen stelt op basis van zelfreflectie en zelfkennis, waarna je proactief aan de slag gaat om nieuwe kennis op te doen, nieuwe vaardigheden te trainen en competenties te ontwikkelen. Je kiest een richting, formuleert persoonlijke doelen, gaat een nieuwe uitdaging aan, volgt een cursus of training, leest boeken of ontwikkelt competenties in je huidige functie.

Comfortzone Vergroten

Je comfortzone bestaat uit die situaties en activiteiten waarin je je vertrouwd, veilig en ontspannen voelt. In je comfortzone voel je je op je gemak en niet bedreigd, je weet hoe je te gedragen en je ervaart weinig stress.

Buiten je comfortzone is waar je groeit, je ontwikkelt, waar nieuwe dingen gebeuren en de echte beloningen in het leven zijn. Persoonlijke groei gaat gepaard met ongemak.

Je comfortzone uitbreiden, door regelmatig een nieuwe uitdaging aan te gaan die in eerste instantie oncomfortabel voelt, is een belangrijke soft skill voor een ambitieuze professional die zich steeds verder wil ontwikkelen. Dit wordt ook wel "uit je comfortzone stappen" of "je comfortzone doorbreken" genoemd.

Ontwikkelen met anderen

Waarom gedragen mensen zich zoals ze doen? Hoe is dat gedrag te beïnvloeden? Wat is de beste manier om mensen van iets te overtuigen? Als je mensenkennis hebt, dan heb je inzicht in het karakter en wezen van de mens en heb je (tot op zekere hoogte) antwoord op dit soort vragen.

Intervisie

Intervisie is een zelfhulpmethode waarmee collega's elkaar helpen om beter te worden in hun werk. De leden van de intervisiegroep komen op vrijwillige en gelijkwaardige basis regelmatig samen. De deelnemers wisselen informatie uit over problemen die zich in hun functie voordoen en nemen de tijd om van de anderen te leren en elkaar te adviseren. Het contact binnen de intervisiegroep is gericht op professionele ontwikkeling van de leden.

Faalangst

Faalangst is de spanning of de angst die je voelt wanneer je een prestatie moet leveren en beoordeeld wordt (of denkt dat je beoordeeld wordt). Je bent bang dat wat je moet gaan doen, mislukt.

Het wordt een probleem wanneer je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt en je op zulke momenten zo gegrepen bent door de vrees om tekort te schieten dat je prestatie er ernstig onder lijdt en je niet meer prettig en ontspannen kunt leven.

Hoe kun je omgaan met faalangst?

Motivatieproblemen

Je werk kan natuurlijk niet altijd even spannend zijn en ook voor een leuke baan geldt: negentig procent is transpiratie en tien procent inspiratie.

Het probleem ontstaat als de momenten van verveling structureel worden, dat wil zeggen: je bent voortdurend gefrustreerd of verveeld. Je hebt dan een motivatieprobleem. Letterlijk: een probleem om in beweging te komen.

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Functioneren Ontwikkelingsvaardigheden Persoonlijke ontwikkeling