Je comfortzone vergroten

Je comfortzone bestaat uit die situaties en activiteiten waarin je je vertrouwd, veilig en ontspannen voelt. In je comfortzone voel je je op je gemak en niet bedreigd, je weet hoe je te gedragen en je ervaart weinig stress.

Je comfortzone is gevormd door ervaringen uit het verleden. Iets wat je een tijd geleden prettig vond, bleef je herhalen en het werd vanzelfsprekend. Wat je onprettig vond heb je vermeden, waardoor je je op dat punt niet verder hebt ontwikkeld.

Je kunt meerdere comfortzones hebben in verschillende omgevingen, bijvoorbeeld in je studie, op het werk of op de sportclub. Op het werk is je comfortzone bijvoorbeeld de functie waarin je al zo lang werkt dat je elk aspect kent. Je weet wie er wat van je kan vragen, welke problemen zich kunnen voordoen, en hoe je ze kunt oplossen.

Je comfortzone uitbreiden, door regelmatig een nieuwe uitdaging aan te gaan die in eerste instantie oncomfortabel voelt, is een belangrijke soft skill voor een ambitieuze professional die zich steeds verder wil ontwikkelen. Dit wordt ook wel "uit je comfortzone stappen" of "je comfortzone doorbreken" genoemd.

Grenzen van je comfortzone

We leven binnen onze comfortzone wanneer we een leven leiden zonder onzekerheden die ons angst inboezemen. Je comfortzone wordt begrensd door:
  • Je belemmerende overtuigingen: je mentale beeld van wat je wel en niet kunt, of waar je je wel en niet prettig bij voelt.
  • De angst om het oude en vertrouwde achter je te laten, de angst voor het onbekende, voor verandering, voor het maken van fouten.
  • Onzekerheid over wat je te wachten of te doen staat in een nieuwe situatie.

Het is dus niet zozeer een zone met comfort, maar een begrensd gebied waarbuiten je angst voor mislukking en onzekerheid voelt. Angst is een sterke emotie en je faalangst houdt je tegen om nieuwe dingen te doen, zoals hoogtevrees je uit de buurt van de afgrond houdt.

Opvallende tijger door kleding en houding

Waarom is het goed regelmatig buiten je comfortzone te treden?

Binnen je comfortzone leef je op de automatische piloot met steeds dezelfde patronen en gewoontes. Erbuiten is waar je groeit, je ontwikkelt, waar nieuwe dingen gebeuren en de echte beloningen in het leven zijn. Als je iets nieuws of spannends probeert - en daarmee buiten je comfortzone stapt - kun je een nieuwe ervaring opdoen of een vaardigheid ontwikkelen. Het idee is niet om je daarbij oncomfortabel te voelen, maar om je uiteindelijk op je gemak te gaan voelen in de nieuwe situatie. Zodoende breid je je comfortzone uit.

"Als je echt wil groeien, zal dat niet zo snel gebeuren als je continu in je comfortzone blijft zitten. Wil je écht iets bereiken? Dan moet je soms lastige keuzes maken. Na lang nadenken ben ik uiteindelijk de uitdaging aangegaan: een stage van 5 maanden in het buitenland.

De weg ernaartoe was echt niet altijd even leuk. Je moet dingen regelen die je voor een ‘normale’ stage niet hoeft te regelen, laat dingen achter die je lief zijn, krijgt te maken met een vreemde cultuur en het blijft allemaal spannend. Maar wat je ervoor terug krijgt is onbeschrijfelijk! Nieuwe vrienden, een andere werkwijze, frisse energie, motivatie en een ervaring voor het leven!"

Lisa, student Mediavormgever Cibap

Ontwikkeling

Om je te ontwikkelen en je werkprestaties te verbeteren, is het goed buiten de grenzen van je comfortzone te treden. Dat wil zeggen:

  • Nieuwe dingen proberen.
  • Een nieuwe uitdaging aangaan.
  • Iets vertrouwds op een andere manier benaderen.
  • Je grenzen verleggen.
  • Het onbekende tegemoet treden: je begeven in situaties die je niet eerder hebt meegemaakt.

Door regelmatig uit je comfortzone te stappen bereik je persoonlijke groei, word je open minded, zelfverzekerder en onafhankelijker. Naarmate je bedrevener wordt in het verleggen van de grenzen van je comfortzone, ben je beter in staat om kalm en gefocust te blijven wanneer zich een probleem of nieuwe uitdaging aandient.

Zelfwaardering

Verleg je grenzen en stel jezelf doelen die buiten je comfortzone liggen. Je zult merken dat je je trots voelt wanneer je een doel haalt en dat je zelfwaardering hiervan een boost krijgt.

Ongezond perfectionisme aanpakken

Ben je een perfectionist? Dan is de kans groot dat je het liefst in je comfortzone blijft en alleen taken aanpakt die je al kent en waarvan je weet dat succes verzekerd is.

Verlaat je comfortzone en pak nieuwe taken aan. Durf fouten te maken en te leren van feedback van collega's.

Persoonlijk ondernemerschap

Als jij laat zien dat je buiten je comfortzone kunt treden, zul je ruimte krijgen voor persoonlijk ondernemerschap: de ruimte om je werk zelf in te richten en beslissingen te nemen.

Door je comfortzone uit te breiden krijg je nieuwe energie, je zelfvertrouwen groeit en je hebt meer plezier in het werk.

Carrièretijger kleedt zich buiten zijn comfortzone

Hoe vergroot je je comfortzone?

Het beste advies is: stap regelmatig uit je comfortzone, door iets te doen wat nieuw, eng of spannend is.

Ga stap voor stap nieuwe uitdagingen aan

Neem kleine stapjes. Je ziet dan snel resultaat, wat je motiveert om door te gaan. Als je een te grote stap buiten je comfortzone zet, loop je het risico dat angst je gaat overheersen. Daardoor kun je overtuigd raken dat je het niet kan of dat het niks voor jou is.

Accepteer teleurstellingen en kritiek, die horen er nu eenmaal bij als je de grens van je comfortzone doorbreekt. Je moet een beetje een dikke huid hebben.

Bespreek je plannen met vrienden of collega's die je vertrouwt. Veel mensen vinden het heerlijk om een ander te helpen en zullen je stimuleren.

Je zult merken dat wat je vroeger eng vond, comfortabel gaat voelen. Je kunt het opnieuw doen zonder angst en weerstand. Je hebt je comfortzone uitgebreid.

Door jezelf telkens opnieuw uit te dagen stappen buiten je comfortzone te zetten, zul je groeien en je zelfverzekerder en onafhankelijker voelen.

Wees nieuwsgierig

Treed het onbekende tegemoet met nieuwsgierigheid in plaats van angst. Ga in je omgeving actief op zoek om meer over iets te weten te komen.

Leer een vaardigheid waar je normaal gesproken geen interesse in hebt, zoals een vreemde taal spreken of programmeren in een programmeertaal. Je zult ervaren hoe interessant dat is en er zal een nieuwe wereld voor je opengaan.

Vraag je leidinggevende om een nieuwe taak of verantwoordelijkheid

Een goede manier om je comfortzone te vergroten is een nieuwe taak of verantwoordelijkheid op je te nemen. Zo word je uitgedaagd iets nieuws te doen en doorbreek je je vaste routines.

Je zult met andere collega’s samenwerken, andere werkprocessen leren kennen en met nieuwe technologie leren werken.

Ontwikkel je kernkwaliteiten

Volgens het model van de kernkwaliteiten en kernkwadranten kan elke kernkwaliteit doorslaan naar een valkuil. Anderen zien zo'n doorgeschoten kwaliteit als een slechte eigenschap. Jouw uitdaging is om dat doorschieten te voorkomen. Als je een bepaalde kernkwaliteit hebt, dan kun je daarbij ook allergieën hebben en je ergeren aan bepaald gedrag van anderen.

Doe aan zelfreflectie en ontdek je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Kies er vervolgens bewust voor om een nieuwe kernkwaliteit te ontwikkelen, valkuil te vermijden, leerdoel op te pakken of allergie af te leren.

Confronteer je angsten

Doe elke dag iets dat je een beetje spannend of eng vindt. Zo kom je stap voor stap uit je comfortzone. Als je eenmaal de eerste stappen hebt gezet om je angsten aan te pakken, zal het veel gemakkelijker zijn om ze uiteindelijk te overwinnen.

ICT-tijger leert werken met nieuwe technologieLeer werken met nieuwe technologie

Misschien vermijd je bepaalde technologie op het werk omdat je niet goed weet hoe het werkt of wat de voordelen zijn. Ga de uitdaging aan. Zoek een handleiding van een product op, vraag een collega om hulp. Je zult je horizon verbreden, leren je werk anders en efficiënter te doen, en de ervaring staat goed op je cv.

Zoek een nieuwe baan

Veel mensen blijven om verschillende redenen hangen in een baan (en daarmee in hun comfortzone): ze zijn bang hun baanzekerheid te verliezen, ze zijn misschien op hun hoede om hun bekende collega's achter te laten, of ze zijn gewoon bang voor het onbekende. Beginnen aan een nieuwe baan of een carrièreswitch maken is de ultieme manier om je veilige wereldje op het werk achter je te laten.

Leer nieuwe mensen kennen

Ga eens naar een netwerkborrel en spreek zoveel mogelijk mensen. Zo raak je gewend aan het ontmoeten van nieuwe mensen. Netwerken is een belangrijke vaardigheid voor veel hogere functies.

Maak op het werk eens contact met een hogere leidinggevende.

Vraag om een salarisverhoging

Veel mensen vinden het eng om over salarisverhoging te beginnen bij hun baas. Maar met de juiste voorbereiding, wat spelinzicht en een slimme strategie blijf je je zenuwen de baas.

Houd een toespraak

Veel mensen vinden spreken in het openbaar, of een presentatie geven, eng en oncomfortabel, dus proberen ze uit alle macht te vermijden dat ze dit ooit hoeven te doen. Daardoor komen ze niet van hun spreekangst af en ontwikkelen ze hun presentatievaardigheden niet.

Er is maar één manier om van je angst voor spreken in het openbaar af te komen: spreek een groep toe. Houd bijvoorbeeld eens een toespraak bij een informele bijeenkomst, zoals het afscheid van een collega, een feest of jubileum. Als je dat op het werk nog eng vindt, begin dan op de sportclub of onder vrienden.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: René Pijlman
Je bent hier: Home Functioneren Ontwikkelingsvaardigheden Jezelf ontwikkelen Je comfortzone vergroten