Persoonlijk ondernemerschap

Persoonlijk ondernemerschap houdt in dat je je werk en je ontwikkeling stuurt in de richting die jij wilt. Je houdt hierbij ook rekening met de omgeving waarin je werkzaam bent, zodat zowel jijzelf als je omgeving optimaal profiteren en renderen.

Voordelen van persoonlijk ondernemerschap

 • Onafhankelijkheid. Je hebt of creëert de vrijheid om zelf keuzes te maken en die dingen te doen die je graag wilt doen. Je werkt onafhankelijk van iemand die zegt wat je moet doen en bent baas over je eigen bekwaamheden en interesses.
 • Persoonlijke groei en eigenheid. Door dicht bij je innerlijke gedrevenheid en passie(s) te blijven en van daaruit je werk in te richten, werk je aan je eigenheid en eigen identiteit. 
 • Plezier en trots. Doelen bereiken die je zelf hebt gesteld en in eerste instantie onbereikbaar leken, zorgen voor gevoelens van voldoening en plezier.
 • Zingeving. Je doet dingen die voor jezelf een belangrijke betekenis hebben en dat geeft je het gevoel iets voor anderen te kunnen betekenen.

Eigenschappen van een persoonlijk ondernemer

Om jezelf te kunnen sturen is het belangrijk dat je weet wat je drijfveren, positieve overtuigingen en talenten zijn, want dan weet je wat je toegevoegde waarde is en hoe je hiermee het verschil kunt maken in je werkomgeving.

Eigenschappen die een persoonlijk ondernemer typeren:

 • Zelfreflectie. Je onderzoekt je eigen drijfveren, capaciteiten en vaardigheden. Voor welke zaken loop je warm? Welke onderwerpen roepen nieuwsgierigheid, gedrevenheid en enthousiasme bij je op?
 • Zelfsturend vermogen. Je stelt je eigen werk- en leerproces centraal en geeft het proactief vorm; je weet wat je wilt, wie je bent en wat je kunt. Daarnaast weet je waar je staat en heb je een beeld van de manier waarop je de kloof tussen heden en toekomst kunt overbruggen. Dat vergt initiatief, doelgerichtheid, moed en doorzettingsvermogen, gedrevenheid en enthousiasme
 • Zelfvertrouwen. Je gelooft in je sterke punten, de doelen die je jezelf stelt en de plannen die je hebt. Bij tegenslag ga je na wat je kunt doen om de situatie positief te veranderen en onderneem je actie. Zelfvertrouwen gaat vaak gepaard met een interne ‘locus of control’. Iemand met een interne locus of control schrijft gebeurtenissen in zijn leven toe aan interne factoren. Je gelooft dat je het heft in eigen hand hebt en controle uitoefent op gebeurtenissen in je leven. Hierdoor durf je keuzes te maken en kun je met de consequenties ervan omgaan. En wanneer je obstakels en uitdagingen tegenkomt, ga je net zolang door totdat je deze hebt overwonnen. 
 • Leervermogen. Je bent in staat en bereid om te blijven leren. Je bent hierbij niet bang om fouten te maken. 
 • Zelfprofilering. Door anderen te laten zien wat je te bieden hebt en wat je voor hen kunt betekenen, draag je uit wat je capaciteiten en motieven zijn en dat opent de deur naar leuk en leerzaam werk.

Vaak wordt gedacht dat persoonlijk ondernemerschap gelijkstaat aan zelfstandig ondernemer zijn, maar dat is niet juist. Als je persoonlijk ondernemer bent, doe je het werk dat je interessant vindt vanuit een innerlijke gedrevenheid. Je creëert dit door je grenzen te verleggen en actief verandering aan te brengen in je eigen gedrag of in je werkomgeving, bijvoorbeeld door jobcrafting. Persoonlijk ondernemerschap vraagt bepaalde eigenschappen en vaardigheden van jou als persoon, maar ook een ondersteunende en stimulerende (werk)omgeving. Een persoonlijk ondernemer zal wanneer hij binnen de organisatie waar hij werkzaam is en daar te weinig ruimte ervaart om zich te ontplooien op zoek gaan naar een omgeving waar dat wel kan; bij een andere organisatie of als zelfstandig ondernemer.

Hoe ontwikkel je persoonlijk ondernemerschap?

Persoonlijk ondernemerschap is geen gave waarmee je wordt geboren; iedereen kan het ontwikkelen. De manier waarop je invulling geeft aan je persoonlijk ondernemerschap bepaal je zelf. Wat zijn de belangrijke succesfactoren?

Zorg voor reflectie, feedback en support

Om te kunnen groeien moet je niet bang zijn jezelf tegen het licht te houden: welke waarden streef je na en welke (belemmerende) overtuigingen heb je? Ruimte en support zijn erg belangrijk voor persoonlijk ondernemerschap. Ruimte om zelf je werk in te richten en beslissingen te nemen en support van mensen en leermeesters die je actief stimuleren om buiten je comfortzone te treden en die je feedback geven. Door feedback krijg je steeds meer grip op je eigen drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden en -kansen. 

Vragen die je hierbij helpen:

 • Wie wil ik zijn?
 • Wat is mijn passie?
 • Waar word ik enthousiast van?
 • Welke (belemmerende) overtuigingen heb ik?
 • Hoe hoog leg ik de lat?

Ontwikkel jezelf continu

Blijven leren en jezelf ontwikkelen is een andere voorwaarde. Je doet dit doelgericht en formuleert een plan of een strategie. Dit kan door training en opleiding, maar ook door collega’s te observeren en experts uit je vakgebied te volgen.

Vragen die je hierbij helpen:

 • Welk plan heb ik om me verder te ontwikkelen?
 • Wat zijn mijn sterke punten?
 • Waar moet ik nog aan werken om mijn doelen te kunnen halen?
 • Op welke manier(en) oefen ik bewust invloed uit op mijn werk en mijn ontwikkeling?

Sta stil bij vooruitgang

Succes is subjectief, je bepaalt zelf wat succes voor jou betekent. Het vieren van de kleine en grote successen die je behaalt is erg belangrijk, want het versterkt je leer- en groeiproces én zelfvertrouwen. Hierdoor durf je ook steeds beter een volgende stap te zetten.
Vragen die je hierbij helpen:

 • Waar ben ik trots op?
 • Welk gedrag liet ik zien waardoor het een succes werd?
 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik vaker dit gedrag kan inzetten?

Aanbevolen website

 • Ben je zelfstandig ondernemer of overweeg je dat te worden? Bezoek dan Lancelots.nl, een website voor zelfstandig ondernemers.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Persoonlijk ondernemerschap