Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Keuzes maken

Keuzes maken

Als je een carrièreswitch wilt maken, komt het vroeg of laat aan op het maken van keuzes. Serieuze keuzes, die gevolgen kunnen hebben voor een belangrijk deel van je leven. Het is niet verwonderlijk dat als het werkelijk zover is dat je een keuze moet maken, je de neiging krijgt terug te deinzen. Want het lijkt misschien zo definitief. Het voelt wellicht vreselijk eng. Het hele leven kan voor je gevoel op losse schroeven komen te staan en je weet ineens niet meer zeker waar je het allemaal voor doet. Het is niet gek dat mensen die keuzes moeten maken, vaak uitstelgedrag vertonen.

Alleen voor lefgozers?

Er zitten scherpe kantjes aan het maken van keuzes.

Eén troost: een keuze is nooit 100% definitief. Je kunt verkeerd kiezen, ja. Je kunt heel veel verliezen en kwijtraken, klopt. Maar je gooit niet de ervaring weg die je al hebt opgebouwd in je leven. Je kunt altijd wéér kiezen. Misschien voor nog weer iets heel anders of wellicht terug naar de oude route. Toegegeven, dat kan voelen als gezichtsverlies. Aan de andere kant, er is toch niets mis met een uitstapje, een gokje of een omweg? Er komen weer nieuwe keuzemomenten. Altijd weer.

Suggesties voor oefeningen

Aan het roer

Het grote voordeel van keuzes maken, is dat je het gevoel krijgt dat jij aan het roer staat. Je neemt het heft in handen en je krijgt het gevoel grip op je leven te hebben (of terug te krijgen). Waarom is dat zo?

Tot een keuze komen

De volgende dingen kunnen helpen om tot een daadwerkelijke keuze te komen:

Heb je het gevoel dat je vaak niet de goede keuze maakt, sta dan eens stil bij hoe je in het verleden tot een keuze bent gekomen. Bepaal wat daar goed aan was en wat er misging of wat je over het hoofd zag. De kans is groot dat je bij nieuwe keuzes ook weer steeds deze dingen over het hoofd ziet. Leer van die ervaring en doe het ditmaal anders.

Afspraak met jezelf

Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan is het zaak je aan die keuze te gaan houden (tenzij je doel tussentijds verandert of er reden is om je keuze te herzien). Je moet, zolang de keuze een goede is, in die keuze volharden en je oefenen in het doorzetten. Dat kan alleen als je in je keuze gelooft en er vol overgave voor gaat. Bevestig jezelf regelmatig. Zeg tegen jezelf: "Dit is mijn keuze en dit is wat ik wil."

Als je een goede keuze hebt gemaakt, zal het niet al te moeilijk zijn om te volharden. Maar bij tijd en wijlen zul je hobbels op het pad tegenkomen. Er zijn altijd factoren waar je rekening mee moet houden, en er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen die het lastiger maken om door te gaan op de gekozen weg. Op zulke momenten helpt het om je doel weer voor ogen te halen. Het is de kunst de juiste stappen te zetten, op weg naar wat jij wilt bereiken.

Aanbevolen boeken

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/carriereswitch/keuzes-maken Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger