Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Identiteit: wat voor mens ben ik?

Identiteit: wat voor mens ben ik?

Om te weten wat je echt wilt, is het nodig je ware aard of identiteit te kennen. Andersom helpt weten wat je wilt ook om een duidelijker beeld te hebben over 'wie ben ik nou eigenlijk?'. Als je jezelf kent, kun je keuzes maken die écht bij je passen. Je 'ik' of je 'zelf' is immers (zo beweerde eens de filosoof Erich Fromm) het krachtcentrum, de scheppingsbron van je leven.

Je ware aard

Identiteit gaat over de vraag hoe je jezelf ervaart en hoe je in de wereld staat. Als je iets over je identiteit weet, kun je antwoord geven op vragen als: Wat vind ik belangrijk in mijn leven? Waardoor word ik geraakt? Hoe doe ik de dingen in mijn leven? Kalmpjes aan of met veel bombarie? Neem ik beslissingen op mijn gevoel of meer met mijn hersens? Ben ik een mensen-mens, of ben ik liever in mijn eentje? Kortom: wie ben ik? Wat voor mens ben ik? Daarnaast wordt je identiteit voor een belangrijk deel ook bepaald door het geheel aan vaardigheden, capaciteiten, eigenaardigheden en valkuilen dat voor jou kenmerkend is.

Het ontdekken van je identiteit (of ware aard) is niet zo eenvoudig. Je identiteit vormt zich door een heel scala aan dingen: karaktertrekken en aanleg, boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden. Deze aspecten en de keuzes die jij maakt in hoe je met deze aspecten omgaat, bepalen hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je dingen doet.

Denken, voelen en doen maken je identiteit zichtbaar. Als het goed is tenminste. Want mensen hebben nogal eens de neiging om onder invloed van allerlei gebeurtenissen en gedachten daarover hun denken, voelen en doen niet op één lijn te laten zijn: deze drie aspecten zijn dan incongruent met elkaar.

Een voorbeeld: Anna heeft van nature een rustige, introverte aard. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door in gezelschap van een klein groepje vaste vrienden. Ze houdt erg van de natuur. Van huis uit heeft ze de boodschap meegekregen dat ze zich zo goed mogelijk moet inzetten voor de anderen en de wereld om haar heen. Anna heeft een baan gevonden als evenementenorganisator bij een milieuorganisatie. Op die evenementen komen duizenden mensen af en zij stuurt tientallen vrijwilligers aan om de evenementen in goede banen te leiden. Ze vindt dat ze werkt voor een belangrijk doel (denken) en zet zich ook volledig in voor het werk (doen), maar als ze eerlijk is, voelt Anna zich bijna altijd moe en overvraagd (voelen).

Zie je de incongruentie? Anna laat zich vooral leiden door het idee dat ze zich moet inzetten voor een belangrijk doel, maar gaat voorbij aan haar wens om rust te ervaren in wat ze doet.

Congruentie in denken, voelen en doen zorgt ervoor dat je één geheel vormt. Mensen die congruent zijn, voelen zich energiek, capabel en hebben zin in de dingen die ze doen. Ze stralen dat ook uit, waardoor de kans groot is dat ze als succesvol gezien worden door de buitenwereld. Dat succes werkt vaak nog eens identiteitsversterkend.

Inzicht krijgen in je identiteit

Bepalen wat je werkelijk denkt, voelt en doet vergt zelfreflectie. Je kunt verschillende dingen doen om meer inzicht te krijgen in je identiteit:

Doe de oefening Terug naar de kern: wie was je als kind?

Aanbevolen website


Auteur: Ysolde Bentvelsen
Met dank aan Peter Spelbos (IDEE Haarlem)

https://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/carriereswitch/identiteit Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger