Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Communiceren Mondeling communiceren Gespreksvaardigheden Feedback vragen

Feedback vragen

Twijfel je soms over je eigen functioneren? Vraag je je regelmatig af: doe ik het wel goed? Heb je het gevoel dat je wel wat bij zou willen leren, maar weet je niet precies wat? Ben je afgewezen bij een sollicitatie maar begrijp je niet goed waarom? In dit soort gevallen is het goed om om feedback te vragen.

Waarom is feedback belangrijk?

Een mens is een sociaal wezen en heeft daarom behoefte aan reacties en feedback van anderen. Die reacties en feedback zorgen ervoor dat je motivatie kunt (blijven) opbrengen voor wat je doet.

In je werk is het niet altijd zo vanzelfsprekend dat je regelmatig feedback ontvangt op je handelen en functioneren. Heb je daar wel behoefte aan, dan kun je daar om vragen. Dan weet je wat je goed doet en op welke terreinen je dingen kunt verbeteren. Vooral als je twijfelt aan je functioneren kan het helpen om feedback te vragen. Het voorkomt dat de twijfels te groot worden en een eigen leven gaan leiden. Twijfels aan je eigen functioneren kunnen onnodig leiden tot spanning en stress. Door feedback te vragen, houd je het heft in handen en kun je eventuele problemen oplossen voordat ze te groot worden.

Hetzelfde geldt voor motivatieproblemen. Misschien ben je wel toe aan een nieuwe uitdaging, maar weet je niet zo goed op welk vlak die uitdaging zou moeten liggen. Door feedback te vragen kun je een helderder beeld krijgen van de dingen waar je goed in bent. Die kun je dan benutten om verder te komen in je carrière en je verder te ontwikkelen. Anderzijds kun je de feedback gebruiken om dingen waar je niet zo goed in bent, te verbeteren. Door feedback te vragen vergroot je dus je zelfkennis.

Manieren om feedback te vragen

Feedback vragen is niet altijd gemakkelijk. Het betekent dat je toegeeft dat je twijfelt aan je functioneren. Je stelt je dus kwetsbaar op. Daar is soms enige moed voor nodig. Het is daarom niet vreemd om aan degene aan wie je feedback vraagt vertrouwelijk met je vraag om te gaan. De meeste mensen zullen dat zeker doen. Een goede verstaander zal zelfs een beetje vereerd zijn met het vertrouwen dat jij in hem of haar stelt. Heb je een prettig gesprek gehad en ben je wijzer geworden van de ontvangen feedback, bedank je gesprekspartner dan voor het geschonken vertrouwen.

Aandachtspunten bij het vragen van feedback

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/mondeling/vaardigheden/feedback-vragen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger