Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele vaardigheden Omgaan met werkdruk Stress hanteren

Stress hanteren

Vervelende stress kennen de meeste mensen wel. Het kan een situatie zijn, zoals het geven van een belangrijke presentatie terwijl je daar onvoldoende op voorbereid bent. Soms kun je ook helemaal gestrest zijn, bijvoorbeeld als je te lang te hard hebt gewerkt en daarbij veel twijfelt over jezelf.

Stress hoort erbij in het leven. Toch is het erg belangrijk dat je met stress leert omgaan. Negatieve stress kun je grotendeels voorkomen. Zo kun je effectief blijven onder druk. Op langere termijn zorgt goed kunnen omgaan met stress ervoor dat je je ambities waar kunt maken, zonder dat je gebukt gaat onder stressklachten. Je wilt toch gezond carrière maken?

Omgaan met stressvolle situaties

Stressvolle situaties genoeg in een werkomgeving. Denk alleen maar aan de volgende zaken:
een belangrijke presentatie houden voor het managementteam, of de wekelijkse vergaderingen met die vreselijk irritante collega die jou continu probeert onderuit te halen….

Zes tips om beter om te gaan met stressvolle situaties

Hoe toon bij een sollicitatie aan dat je stressbestendig bent?

Stel: je solliciteert op een functie als trainer bedrijfsopleidingen. De werkgever verlangt daarbij stressbestendigheid van een kandidaat. Je staat er even bij stil en vraagt je af waarom ze juist om die vaardigheid vragen. Je moet voor de groep altijd positieve energie blijven uitstralen, ook al heb je heel veel zaken aan je hoofd. Dat bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je training.

In je vrije tijd ben je bergbeklimmer. Hoog op de berg is het belangrijk dat je je hoofd koel houdt. Soms dreigt er iets mis te gaan en moet je je richten op mogelijke oplossingen in plaats van problemen.  In panieksituaties kalmeer je zowel jezelf als anderen. Je hebt daarin vaak een natuurlijke rust over je. Zo kunnen jullie weer effectief werken in lastige situaties.

Dit zet je in je brief en cv. Natuurlijk ben je meer dan bereid jouw stressbestendigheid toe te lichten tijdens een sollicitatiegesprek.

Andere voorbeelden

Voorbeelden van vragen over stressbestendigheid tijdens het sollicitatiegesprek:

Verhoog je stressbestendigheid

Een beetje stress is niet erg. Het is zelfs goed voor je en helpt je beter te presteren. De kunst is om te zorgen dat de mate waarin je belast wordt (of je jezelf belast) structureel niet hoger is dan je draagkracht. Daar kun je zelf van alles aan doen.

Levensstijl

Vaardigheden

Karlijn (29) leerde zichzelf relativeren. "Het was erg druk op mijn werk en ik was behoorlijk gestrest. Ik zat op de fiets naar huis, was vreselijk aan het piekeren over of ik het allemaal wel goed deed. Op een gegeven moment dacht ik: hoe erg is dit nou? Ik verzon een schaal van helemaal niet erg tot werkelijk verschrikkelijk. In de laatste categorie vielen alleen de echte rampen. Ik ging cijfers geven voor de dingen die me dwars zaten. Steeds als ik weer eens ergens over aan het piekeren was, stelde ik mezelf de vraag: hoe erg is dit nou? Meestal bleek dit ontzettend mee te vallen op die schaal. Zo leerde ik mezelf om dingen weer in het juiste perspectief te zien."

Jeroen (35) werd minder perfectionistisch. "Mijn nieuwe baan was een grote stap vooruit. In het begin werd ik er wel erg onzeker van. Na iedere vergadering op mijn werk was ik vreselijk ontevreden met mijn eigen inbreng. Wat was nou echt mijn bijdrage geweest? Daar kon ik echt heel ongelukkig van worden. Op een gegeven moment heb ik het maar omgedraaid. Heb ik wat gehinderd? Zijn er dingen niet doorgegaan door mijn bijdrage? Altijd was het antwoord nee. Ik ging minder hoge eisen stellen aan mezelf en werd daardoor aardiger voor mezelf. Daardoor kon ik veel meer ontspannen een vergadering ingaan, en nam de kwaliteit van mijn bijdrage vanzelf toe." 

Persoonlijke ontwikkeling

Werk

Irma Wijsman is trainer/coach en drijvende kracht achter de Zaak Wijsman. Ze coacht mensen onder andere om beter met stress om te kunnen gaan. "Het belangrijkste signaal dat er echt wat fout gaat is dat je steeds meer en steeds harder gaat werken. Dat wordt een patroon. 's Avonds thuis en in je weekend ben je alleen nog maar moe en aan het herstellen van je werk. Daar moet je echt uit. Verzand dus niet in het 'harder-en-meer-werken-patroon'. Vraag je af hoe het komt dat je je werk niet meer afkrijgt binnen de tijd die je daarvoor hebt. Neem daar je maatregelen voor. Voorkom dat je al je energie verliest in je werk."

Balans werk en privé

Even ontspannen

Wat voor jou werkt om te ontspannen na of tijdens een stressvolle situatie of periode, weet je zelf het beste. Het is in ieder geval belangrijk om afleiding te zoeken. Niets doen werkt alleen als je al ontspannen bent.

Voorbeelden:

Als blijkt dat je je niet kunt ontspannen, is het raadzaam daar hulp bij te zoeken. Ga langs bij de huisarts en/of de bedrijfsarts. Als je er lang mee door blijft lopen, kun je (ernstige) stressklachten krijgen. Of misschien heb je die al een beetje?

Heb jij last van stressklachten?

Omgaan met stress begint met het herkennen van de signalen die je lichaam afgeeft. Deze worden, als de te hoge druk aanhoudt, steeds erger. Het is dus verstandig om er op tijd bij te zijn. Hoewel de signalen van persoon tot persoon verschillen, komen ze meestal hierop neer:

Lichamelijke signalen

Emotionele signalen

Signalen in gedrag

Een stressvolle periode is op zich geen probleem, maar houd jezelf goed in de gaten. Kun je je niet meer goed ontspannen, of blijven de klachten lang voortduren: durf om hulp te vragen: bijvoorbeeld bij je huisarts of bedrijfsarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar hulp die bij je past.

Burn-out en overspannenheid

Als je langere tijd door blijft lopen met stressklachten, heb je kans op een behoorlijke overspannenheid of zelfs een een burn-out. Dan ben je op zijn minst enkele maanden bezig om ervan te herstellen. Ben je van de symptomen verlost, is het wijs zowel jezelf, je werk als je privéleven goed onder de loep te nemen. Het liefst met begeleiding van een coach of therapeut. Hoe komt het dat je zover bent doorgegaan? Het zou goed kunnen dat je bijvoorbeeld een baan hebt die niet bij je past of dat je op een andere manier met dingen moet leren omgaan.

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

Er zijn over weinig thema´s zoveel boeken geschreven als over stress en omgaan met stress. Hieronder staan een aantal boeken die goede informatie bieden. Maar je kunt natuurlijk ook (heel ontspannend) eens naar de boekenwinkel of bibliotheek gaan, daar neuzen in de collectie en zelf kijken wat bij je past.

'Heerlijk relaxed' is een toegankelijke handleiding om te leren ontspannen, geschreven door een arts. Centraal staat de vraag: hoe bestrijd je stress en krijg je rust in deze hectische wereld? Het boek gaat over zowel geestelijke als lichamelijke ontspanning. De nadruk ligt op het bereiken van evenwicht met behulp van eenvoudige technieken.

RET is de afkorting van Rationele Effectieve Therapie. Dat is een manier om je eigen denken te      onderzoeken. Een groot deel van de stress veroorzaak je zelf. Bijvoorbeeld door het trekken van overhaaste conclusies en het hebben van negatieve denkpatronen. Als je leert hier productiever mee om te gaan, zul je merken dat je minder energie kwijt bent aan je werk en dat je werkplezier toeneemt. RET is bovendien een methode die je jezelf aan kunt leren.

Van stress en een slechte levensstijl afkomen. Het lijkt warempel wel stoppen met roken. Ben jij ook zo iemand die zich regelmatig voorneemt zijn leven ten goede te veranderen, en doe je het maar steeds niet? Dan is dit wellicht het boek voor jou. In het boek wordt uitgelegd waarom het steeds maar niet lukt die omslag in je leven te maken. Daarnaast biedt het een realistisch plan om je leven beter in balans te brengen, met veel haalbare adviezen en concrete tips.

Druk hebben we het allemaal wel eens. Het is de kunst om je daar niet door te laten overheersen of erdoor in de stress te schieten. Daar gaat dit boek over. Je leert anders tegen vervelende gebeurtenissen aankijken, zodat ze je minder spanning bezorgen. Daarnaast staan er tips in om meer rust voor jezelf te creëren, waardoor je je leven meer in balans brengt.  Met dit boek leer je welke invloed je hier zelf op hebt, want je kunt zelf heel wat doen om het leven leuk te houden.

Dit boek is een mix van theoretische onderbouwing en praktische doe-opdrachten over onderwerpen als je energiebalans, ontspannen en bijvoorbeeld time management. Het helpt je zo de balans te vinden tussen accepteren wat je niet kunt veranderen en veranderen wat je wel kunt beïnvloeden. Het bevat veel tips om meer te zijn wie je wilt zijn en te doen wat je wilt doen. En bovenal helpt dit boek je ongezonde stress te voorkomen en te hanteren om zo meer energie over te houden, ook als je een druk leven hebt.

Met praktische tips als ´Zie (potentiële) problemen als uitdagingen´, ´Doe één ding tegelijk´, ´Geef eens een complimentje´ en ´Leef in het heden´ kun je voorkomen dat dagelijkse beslommeringen levensgrote problemen worden. En door andere mensen welwillender te benaderen, word je ook zelf een gelukkiger mens. Door positiever te denken - en daarnaar te handelen - bereik je een grotere innerlijke rust. Daar zijn vaak maar kleine veranderingen voor nodig. Wie wil dat nou niet?

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-vaardigheden/werkdruk/stress-hanteren Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger