Eigen werk organiseren

Een opgeruimd bureau, de deadlines gehaald, de planning voor volgende week in orde, alle stukken goed terug te vinden in het archief: dat typeert de efficiënte mens. Hoe word je zo?

De ene mens is gestructureerder van aard dan de ander. Er zijn mensen die ronduit chaotisch zijn. Dat komt de efficiëntie in het werk niet ten goede. Er zijn ook mensen van wie de werkplek er onberispelijk uitziet. Zijn zij het toppunt van efficiëntie? Wat kun je doen om echt doelgericht te werken?

Heb je vaak chaotische dagen en komt de beoogde planning nooit af? Dan is het misschien tijd om iets aan timemanagement te gaan doen.

Welke klus heeft prioriteit? Dat is niet altijd makkelijk te bepalen. Alles lijkt haast te hebben en veel dingen moeten 'gisteren' nog af. Prioriteiten stellen is een belangrijke timemanagementvaardigheid. Prioriteiten stellen is niets anders dan bezig zijn met de zaken die belangrijk zijn. Hoe kun je efficiënt met je tijd omgaan en afronden wat je gedaan wilt krijgen?

De meeste mensen hebben er een hekel aan: documenteren, opruimen en archiveren. Maar juist met de informatiedichtheid van tegenwoordig is het belangrijk om overzicht te creëren en hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Dat betekent: relevante dingen vindbaar opslaan, en irrelevante dingen weggooien. Dat laatste blijkt vaak nog moeilijker dan het eerste.

Je bent hier: Home Functioneren Professionele vaardigheden Eigen werk organiseren