Besluiten nemen

Je hebt een probleem en weet niet wat te doen. Welke optie is nu eigenlijk de beste? Je twijfelt... Moet je actie ondernemen of je besluit nog even uitstellen? Voor je een besluit neemt is het belangrijk dat je goed nadenkt over het probleem. Vier stappen zijn van groot belang: 1.Het probleem definiëren, 2. Informatie verzamelen, 3. Oordeel vormen en 4. concluderen.

Hoewel het verleidelijk is om bij problemen direct oplossingsgericht na te denken, is het veel beter om eerst na te denken over het probleem op zich.

Informatie verzamelen is een kunst op zich. Het is erg belangrijk dat je een plan maakt voor het verzamelen van informatie, zodat je een goed besluit kunt nemen.

Je vermogen om een oordeel te vormen is van groot belang bij het oplossen van problemen en het nemen van besluiten. Dankzij dit vermogen kun je beter inschatten hoe groot het probleem werkelijk is, kun je duidelijker aangeven wat het doel is van je besluit en kun je de beste keuze maken uit de mogelijke oplossingen of besluiten.

Een conclusie is een gevoelige beslissing die je neemt op basis van details of feiten die je hebt gevonden. in een verhaal of artikel. Bij het nemen van een besluit is concluderen de laatste stap. Nadat je 1. het probleem hebt gedefinieerd, 2. informatie hebt verzameld en 3. een oordeel hebt gevormd over de ernst van het probleem, over de oorzaak en over de bruikbaarheid van oplossingen, kun je een conclusie trekken en een goed besluit nemen.

Je bent hier: Home Functioneren Professionele vaardigheden Besluiten nemen