Besluiten nemen

Je hebt een probleem en weet niet wat te doen. Welke optie is nu eigenlijk de beste? Je twijfelt... Moet je actie ondernemen of je besluit nog even uitstellen? Voordat je een besluit neemt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het probleem. 

Besluitvaardigheid betekent dat je durft besluiten te nemen. Dat doe je door actie te ondernemen of door een oordeel te geven over een bepaalde kwestie. Vier besluitvormingsvaardigheden zijn van groot belang:

  1. Het probleem definiëren
  2. Informatie verzamelen
  3. Oordeel vormen
  4. Concluderen

Stappenplan voor besluitvorming

1 Probleem definiëren

Hoewel het verleidelijk is om bij problemen direct oplossingsgericht na te denken, is het veel beter om eerst na te denken over het probleem op zich. Een grondige probleemanalyse is de eerste stap op weg naar een doorwrochte beslissing.

Nadat je het probleem zorgvuldig hebt gedefinieerd, kun je gerichte stappen zetten naar een oplossing.

2 Informatie verzamelen

Informatie verzamelen is een kunst op zich. Het is belangrijk dat je een plan maakt voor het verzamelen van informatie, zodat je een goed besluit kunt nemen.

3 Oordeelsvorming

Je vermogen om een oordeel te vormen is van groot belang bij het oplossen van problemen en het nemen van besluiten. Je beoordeelt de ernst van het probleem, de oorzaak en de voor- en nadelen van verschillende oplossingen.

Dankzij dit vermogen kun je beter inschatten hoe groot het probleem werkelijk is, duidelijker aangeven wat het doel is van je besluit en de beste keuze maken uit de mogelijke oplossingen of besluiten.

4 Concluderen

Een conclusie is een gevoelige keuze die je maakt uit de verschillende opties die voortvloeien uit de voorafgaande analyse en oordeelsvorming. Bij het nemen van een besluit is concluderen de laatste stap.

Besluitvorming met consensus

Als het besluit wordt genomen door een team of groep mensen in een vergadering, dan wordt meestal gestreefd naar besluitvorming met consensus. Dat wil zeggen dat alle deelnemers, na de nodige discussie en pogingen elkaar met argumenten te overtuigen:

  • het eens zijn met het voorstel; of
  • het voorstel accepteren.

Met andere woorden, er is geen tegenstander meer die zich tegen het voorstel verzet.

Wanneer terugkomen op een genomen besluit?

Nadat de knoop is doorgehakt, kies je vastbesloten voor de gekozen richting. Je geeft niet toe aan mensen die het genomen besluit zonder goede redenen willen heroverwegen of in twijfel trekken.

Maar genomen besluiten zijn niet per se definitief en onomkeerbaar. Soms is het goed om op een eerder genomen beslissing terug te komen. Goede redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld:

  • Er is nieuwe informatie aan het licht gekomen, die ten tijde van de besluitvorming niet beschikbaar was.
  • Het besluit heeft onvoorziene gevolgen gehad, met nadelige consequenties.
In dat geval is het belangrijk om flexibel te zijn en een nieuwe keuze te maken.

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Functioneren Professionele vaardigheden Besluiten nemen