Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Besluitvaardig

Besluitvaardig

Besluitvaardig zijn wil zeggen dat je durft besluiten te nemen. Dat doe je door actie te ondernemen of door een oordeel te geven over een bepaalde kwestie.

Cursus besluiten nemen
Een manager moet doortastend kunnen optreden. Hij moet knopen durven doorhakken en besluitvaardig zijn. Maar, hoe kom je tot juiste besluiten? Wanneer is een keuze weloverwogen, of brengt het je juist in nog grotere problemen? In deze cursus 'Betere Besluiten Nemen' leer je wat er allemaal komt kijken bij het besluitvormingsproces.

Wat betekent dat concreet?

Welke competenties heb je daarvoor nodig?

Bij welke beroepen komt besluitvaardigheid goed van pas?

Deze competentie is essentieel bij beroepen waar je de eindverantwoordelijkheid draagt: jij moet beslissingen nemen. Manager en beleidsmedewerker zijn dan ook goede voorbeelden van besluitvaardige beroepen.

Hoe toon je besluitvaardigheid aan in een sollicitatie?

Je solliciteert als projectmanager bij een groot IT-bedrijf. Ze vragen iemand die zeer besluitvaardig is. Je kunt je goed voorstellen dat er om besluitvaardigheid wordt gevraagd. Er moeten immers knopen worden doorgehakt in een project. Ook zit er in de meeste projecten een moment waarop besloten wordt of het project levensvatbaar is of niet.

Hoe kun jij je toekomstige werkgever overtuigen dat jij die besluitvaardige vrouw bent? Je hebt eerder als projectmanager gewerkt, bij een kleiner bedrijf. Voor lastigere beslissingen waar je de tijd voor had, verzamelde je eerst de benodigde informatie en belde je twee van je projectmedewerkers: een die bekend stond om zijn zonnige kijk op de wereld, de andere juist om zijn kritische blik. Dan maakte je een lijstje met voors en tegens, en sliep er een nacht over. Soms had je die luxe niet. In de tijd net voor de oplevering van een project is de druk hoog. Dan kon je ook razendsnel een beslissing nemen op ervaring en intuïtie.

Dat zet je kort je in je sollicitatiebrief en werkt nog een paar voorbeelden uit voor het sollicitatiegesprek.

Andere voorbeelden

Voorbeelden van vragen over besluitvaardigheid tijdens het sollicitatiegesprek:

Wanneer sla je door?

Besluitvaardig zijn heeft niets te maken met je wil doordrijven. Als je zo bulkt van het zelfvertrouwen dat je geen rekening meer houdt met andermans inbreng, wensen of gevoelens, sla je door. Je loopt dan ook het gevaar teveel op je intuïtie en persoonlijke ervaring af te gaan.

Een goede besluitvorming is altijd gebaseerd op intensief overleg. Dat betekent dus dat je kunt samenwerken en luisteren naar je collega’s. Wanneer je een dominante houding hebt, roept dat aversie op. Je omgeving is zo eerder geneigd om je tegen te werken, dan je beslissingen te ondersteunen. In dit geval is het hebben van tact en inlevingsvermogen van belang. 

Hoe kun je deze competentie ontwikkelen?

Auteur: Vera van Dijk

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/besluitvaardig Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger