Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid is de drang die je voelt om meer over iets te weten te komen of te kunnen. Je ervaart een ‘gat’ in je kennis, begrip of kunde en gaat vervolgens actief op zoek naar manieren om dit gat te dichten. Het gaat ook om de mate waarin je nieuwigheden omarmt en kunt leven met de onvoorspelbaarheid en tegenstellingen in nieuwe situaties. Nieuwsgierigheid staat in dit artikel dus synoniem voor leergierigheid, weetgierigheid en benieuwdheid en niet voor ‘nieuwsgierig aagje’ of iemand die uit is op de laatste kantoorroddels. Nieuwsgierigheid is een belangrijke aanjager voor leren, groei en verandering en voor nieuwe oplossingen en innovatie op de werkvloer.

‘Ik heb geen speciaal talent, ik ben slechts nieuwsgierig.’

Einstein

Ieder mens is nieuwsgierig; nieuwsgierigheid is ons aangeboren. De mate waarin varieert alleen per persoon. Nieuwsgierigheid heeft vijf aspecten:
Zeer nieuwsgierige mensen ervaren vaker intensere gevoelens van nieuwsgierigheid, gedurende langere periodes, voor meerdere soorten gebeurtenissen en integreren deze beter in hun identiteit. De persoonlijkheidstrek die aan de basis van nieuwsgierigheid ligt, wordt wel openheid van ervaring genoemd. Dit is tevens een van de vijf karaktertrekken in The Big Five persoonlijkheidsmodel.

Mensen die nieuwsgierig zijn aangelegd:

Welke competenties komen erbij kijken?

Bij welke beroepen heb je deze competentie nodig?

Voor vrijwel alle beroepen geldt nieuwsgierigheid als een waardevolle competentie. In elk beroep zal je in staat moeten zijn om brokjes informatie te verzamelen om je werk zo goed mogelijk uit te voeren. Nieuwsgierigheid maakt dat je open staat voor wat er nog te ontdekken valt. Er zijn echter beroepen waarbij een nieuwsgierige inslag noodzakelijk is om je werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan functies als:

En wat te denken van het beroep van leraar? Als docent is het belangrijk om de nieuwsgierigheid van je studenten te prikkelen, zodat ze op zoek gaan naar kennis en informatie om complexe zaken te kunnen begrijpen.

Wat zijn de voordelen van nieuwsgierigheid?

Uit onderzoek blijkt dat nieuwsgierige mensen gelukkiger en gezonder zijn, betere relaties hebben, langer leven en intelligenter zijn. Nieuwsgierigheid zorgt er namelijk voor dat je:

Wat zijn belemmeringen van nieuwsgierigheid?

Wanneer sla je door?

Je gaat te ver als je je bemoeit met zaken waar je niets mee te maken hebt of gefrustreerd raakt als het je niet lukt om je nieuwsgierigheid te bevredigen. Ook wanneer je een ander door je nieuwsgierige houding hindert of benadeelt, sla je door. Zoals iedereen het recht heeft op zijn eigen privacy, zo moet je ook het privéleven van een ander respecteren.

Tips om nieuwsgierigheid te stimuleren

Je mate van nieuwsgierigheid is veranderbaar en niet iets dat bij je geboorte al vaststaat. Je kunt je mate van nieuwsgierigheid beïnvloeden door jezelf vaker nieuwsgierig te maken. Er gaat namelijk een verslavende werking uit van nieuwsgierigheid: hoe meer je je nieuwsgierigheid stimuleert, hoe meer je ernaar verlangt. Je kunt je ‘nieuwsgierigheidsspier’ stimuleren door:

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/nieuwsgierigheid Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger