Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Flexibel

Flexibel

Flexibel gedrag wil zeggen: je eigen houding en opvattingen vrijwillig aanpassen aan veranderende omstandigheden in je werkomgeving.

Wat betekent flexibiliteit concreet?

In een flexibele organisatie heeft niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever een flexibele insteek. Een leidinggevende mag dus geen dingen eisen die boven de vermogens van de werknemer uitgaan. Ook moet hij bijvoorbeeld nieuwe richtlijnen op zo’n wijze doorvoeren dat het personeel daarvan zo min mogelijk hindernis ondervindt.

Stel: je krijgt een extra taak toegewezen omdat een medewerker van de administratie door ziekte is uitgevallen. Je leidinggevende meldt dat jij nu tijdelijk moet zorgen voor het verzendklaar maken van de facturen. Als je een starre houding hebt, zul je nu naar alle waarschijnlijkheid gaan morren en verongelijkt protesteren. Ben je echter flexibel, dan accepteer je de nieuwe taak en toon je begrip voor de situatie.

Let wel: dit besluit moet in alle redelijkheid zijn genomen. Zit je ongeveer tot aan je nek in het werk en ben je qua werkdruk eerder toe aan drie weken Ibiza, dan is het logisch dat je over deze mededeling in discussie gaat. Is dat echter niet het geval, dan mag er van jou worden verwacht dat je meedenkt en -werkt met het management. Je ziet dan ook zelf in dat deze maatregel juist is.

Flexibele medewerkers worden overigens zeer gewaardeerd in het bedrijfsleven. Dit is dan ook een belangrijke eigenschap om carrière te maken. Lees er meer over in het nut van flexibiliteit.

Welke competenties komen daarbij kijken?

Wanneer sla je door?

Je soepel en attent opstellen in een bedrijf heeft weinig van doen met een angstvallige meegaandheid. Wanneer je het jammer vindt dat er op een bepaalde beslissing wordt teruggekomen, moet je dit zeker aangeven als je daar gegronde redenen voor hebt. Het klakkeloos accepteren van slecht beleid is zelfs ongezond: hierdoor ontstaat scheefgroei in de organisatie. Je moet als werknemer assertief blijven en aangeven waar de schoen wringt.

Bij flexibiliteit moet daarom altijd worden gezocht naar de juiste balans. Je gaat bij iedere afzonderlijke situatie na welke reactie de juiste is: aanpassing of weerstand. Kies in ieder geval nooit voor een onverzoenlijke, rigide opstelling. Dat is weinig opbouwend. Een persoon die bij vergaderingen van iedere mug een olifant maakt, nooit van plannen of werkwijze wil veranderen en zich arrogant en tegendraads opstelt, is voor zijn werkomgeving onverteerbaar.

Bij welke beroepen heb je deze competentie nodig?

Uiteraard in de meeste beroepen, maar denk hier met name aan functies waarbij samenwerken en klantencontact belangrijk is.

Welke eigenschappen horen bij een flexibele werkhouding?

Hoe ontwikkel je een flexibele werkhouding?

Hoe toon je flexibiliteit aan bij een sollicitatie?

Een voorbeeld: Je solliciteert op een vacature in een klein bedrijf als office manager. ‘Flexibiliteit’ is één van de eisen. Je probeert je voor te stellen wat dat kan betekenen. In kleine bedrijven gebruikt de directeur je vaak als klankbord voor álles waar hij op dat moment mee bezig is. Heeft zij een probleem, dan wil ze dat je daar nú tijd voor maakt en even creatief meedenkt.

Dat ken je uit je huidige baan. Daarin lopen de adviseurs voor wie je werkt ook voortdurend bij je binnen met vragen. Om daar snel op in te spelen heb je de drie adviseurs elk een eigen kleur gegeven. Inez heeft een groene map waarin je aantekeningen bij houdt van klussen waarbij je haar helpt. Paul is blauw en Mei Ling is rood. Die mappen heb je op je bureau voor het grijpen en daardoor kun je snel schakelen.

Dit leg je uit in je sollicitatiegesprek. Voorbeelden van vragen over flexibiliteit tijdens het sollicitatiegesprek:

Nog enkele voorbeeldzinnen:

Auteur: Vera van Dijk

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/flexibel Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger