Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Energiek

Energiek

Energiek zijn wil zeggen: een goed uithoudingsvermogen hebben, vitaal zijn, en lange tijd achtereen kunnen presteren wanneer je baan dit van je vraagt.

Je hebt nog zoveel te doen: die boeken lezen, een diploma halen, je project afronden, de klusjes van vandaag, maar... waar haal je de energie vandaan?

Een online cursus over het vinden van energie voor werk of studie.

Wat betekent dat concreet?

Als je een energieke persoonlijkheid bent, zit je vol levenslust. Hierdoor zet je je graag en efficiënt in voor je werk en je omgeving. Je boort je energiereserves gericht aan: je schat goed in hoeveel kracht een bepaalde taak van je vergt. Je gebruikt je energie vervolgens op zo’n manier dat je deze taak afrondt zonder onnodige reserves te verspillen. Op deze wijze plan je al je werkzaamheden.

Daarnaast ben je een volhouder. Je hebt een sterke dadendrang en onderneemt voortdurend actie, ook al zitten de omstandigheden niet mee. Doemen er problemen op, dan blijf je optimistisch en zoek je graag naar oplossingen. Je denkt mee met je collega’s en probeert hen indien mogelijk werk uit handen te nemen. Ook als je zelf gedurende een lange tijd zwaar wordt belast met werk, laat je je niet uit het veld slaan. Gooit je baas in zo’n periode nog een extra portie werk op je bordje, dan ga je daarmee aan de slag zonder een enorme tegenzin of klaagpartij. Ook in rustige periodes neem je geen gas terug, omdat je in evenwicht bent en over een constante stroom aan werklust en energie beschikt.

Je houding kan dan ook voornamelijk worden beschreven als actief in plaats van passief. Je hebt plezier in je baan en hebt vaak creatieve uitspattingen, dus met de flow in je werk zit het wel goed. Collega’s beleven je als levenslustig, sympathiek en opbouwend. Uit alles blijkt bovendien dat je werk je niet compleet uitput. Je gaat bijvoorbeeld naast je fulltime baan nog regelmatig naar de sportschool, organiseert culturele uitstapjes, doet vrijwilligerswerk, bent lid van een commissie of een club. Deze activiteiten beïnvloeden geenszins je prestatievermogens op je werk. Integendeel, ze verhogen je vitaliteit en werklust alleen maar.

Welke competenties komen hier bij kijken?

Bij welke beroepen heb je deze competentie nodig?

Denk voornamelijk aan beroepen waarbij je fungeert als de duizendpoot en spin-in-het-web en waar stressbestendigheid een eerste vereiste is. Bijvoorbeeld:

Wanneer sla je door?

Soms komen energiekelingen over als irritante hittepetitjes. Voorbeeld: het einde van een vergadering nadert, iedereen heeft het helemaal gehad en wil naar huis. Jij bent dan degene die – tot ergernis van je collega’s – aangeeft dat bepaalde punten nog niet voldoende behandeld zijn. Of je gooit nog even een paar nieuwe onderwerpen in de vergadering, zodat de discussie weer van voren af aan kan beginnen. Dit soort overstromende energiegolven wekken over het algemeen geen sympathie op. Het is dan ook goed rekening te houden met je omgeving en in te binden zodra je merkt dat het voor anderen welletjes is geweest. Je kunt je energie beter aanwenden om collega’s die er doorheen zitten te ondersteunen.

Daarnaast moet je deze eigenschap niet faken. Mensen zijn vaak expert in het forceren van een energieke houding. Je houdt tegenover anderen en jezelf vol dat je nog barst van de energie, terwijl je allang over je grenzen heen bent. Ze willen dit omdat bijvoorbeeld een nieuwe functie dit van hen vraagt. Of omdat ze menen zo beter over te komen. Deze personen hebben niet door dat ze roofbouw plegen op hun lichaam en geest. Daarom is het belangrijk je activiteiten zo te organiseren dat je werkelijk in balans blijft. Krijg je signalen als uitputting, prikkelbaarheid en slaapproblemen, neem deze dan serieus. Een overspannenheid of burn-out is uiteindelijk ontelbare keren erger, dan eerlijk toe te geven dat ook jij niet alles kunt, of dat je misschien in je huidige baan niet op de juiste plaats zit. Het een paar maanden rustig aan doen of een wat minder belastende functie opzoeken, is in dat geval raadzaam.

Tips om energieker te worden

Hoe toon je bij een sollicitatie aan dat je energiek bent?

Je hebt je zinnen gezet op de vacature van accountmanager. ‘Energiek’ is één van de kenmerken van de ideale kandidaat. Je probeert je voor te stellen wat ze daarmee bedoelen. Als accountmanager ben je een druk baasje. Je werkt niet alleen op onregelmatige tijden, je hebt ook een groot aantal werkzaamheden per dag. 

Dat is jou op het lijf geschreven. In je huidige baan als verkoper werk je ook op onregelmatige tijden. Bovendien vind je het heerlijk als je het druk hebt. Klanten sta je vriendelijk te woord, ook al staan er vijf om je heen en begint hun geduld langzaam op te raken. Naast je drukke baan en je gezinsleven ben je in je vrije tijd ook nog bestuurslid van de plaatselijke voetbalvereniging, speel je mee in de tenniscompetitie en volg je ook nog een kookcursus voor mannen.

Dit leg je kort uit in je sollicitatiebrief. Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, let dan vooral op je houding en intonatie. Zit je onderuit gezakt op je stoel en vertel je op monotone toon uitgebreid over je werk en de vele activiteiten die je in je vrije tijd onderneemt, dan kom je niet echt energiek over.

Andere voorbeelden

Voorbeelden van vragen over je mate van energie tijdens het sollicitatiegesprek:

Auteur: Vera van Dijk

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/energiek Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger