Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele vaardigheden Eigen werk organiseren Efficiënt en doelgericht werken

Efficiënt en doelgericht werken

De ene mens is gestructureerder van aard dan de ander. Er zijn mensen die ronduit chaotisch zijn. Dat komt de efficiëntie in het werk niet ten goede. Er zijn ook mensen van wie de werkplek er onberispelijk uitziet. Zijn zij het toppunt van efficiëntie?

Wat kun je doen om echt doelgericht te werken?

Hoe herken je de chaoot?

Een overvol bureau met koffievlekken, een telefoon aan elk oor, woest geblader door stapels papier, een snelle pas door de gangen van het kantoor, vuile kopjes her en der, gemiste afspraken, af en toe een vertwijfelde zucht en een uitroep 'Waar is toch mijn hoofd gebleven?': dit zijn de klassieke kenmerken van de chaoot.

Een chaoot zal nooit het toppunt van orde en netheid worden, maar om efficiënter te kunnen hier een paar tips:

Opgeruimdheid is ook niet alles

Elke dag aan het eind van de dag een leeg bureau, alles tot in de puntjes in orde, elke afspraak twee keer geverifieerd, alle onzekerheden uit de weg geruimd, altijd alles op tijd af, nergens rommel te bekennen, een nette archiefkast en altijd stipt op tijd naar huis: dit kenmerkt de opgeruimde mens.

Ook al lijkt zo iemand erg efficiënt in zijn of haar werk, kan zo iemand zoveel tijd kwijt zijn met structureren, opruimen, risico's verminderen en 'doublechecken', dat er nauwelijks meer werk verzet wordt. Ook creativiteit is ver te zoeken. Dat kan niet bedoeling zijn.

Een controlefreak (want dat is zo iemand) kan het best het volgende doen:

Efficiënt werken doe je zo

Overzicht: wat en wanneer?

Maak elke dag (of elke week) een actieplan. Dat is niet meer dan een lijst activiteiten met daarbij de prioriteit van iedere actie en de tijd die je ermee kwijt zult zijn. Ga als volgt te werk.

Uitvoering

Afsluiting

Chaos en opgeruimdheid als kracht

Zijn chaotische of erg opgeruimde mensen alleen maar inefficiënt en onhandig om in een organisatie te hebben? Nee, dat is niet zo. Beide typen mensen hebben doorgaans een kracht die goed te gebruiken is in teams. Een goed team is samengesteld uit mensen die idealiter allemaal een andere rol vervullen. Een van de gangbare modellen daarvoor is het model van de teamrollen van Belbin: chaotische mensen hebben vaak de rol van Vormer, Plant of Brononderzoeker, en de opgeruimde mensen zijn erg goed als Monitor, Bedrijfsman of Zorgdrager. Gebruik dus die kracht in een team, maar houd de valkuilen in de gaten bij de organisatie van je eigen werk.

Tot slot

Ben je een onverbeterlijke chaoot, zoek dan een baan waar dat van pas komt. Waarschijnlijk kun je twintig dingen tegelijk en vind je rommel om je heen niet erg. In banen waarin vanuit een grote chaos iets nieuws moet verrijzen (de bouw, het aanleggen van netwerken, de organisatie van grote festivals) kan een chaoot goed tot zijn recht komen. Voorwaarde is wel dat je ondanks je chaotische aard toch enig overzicht weet te houden!

Hetzelfde geldt voor het opgeruimde type. Er zijn banen waar opgeruimdheid zelfs een vereiste is: in het archiefwezen, in laboratoria, en andere steriele omgevingen en in apotheken is het opgeruimde type zeer welkom.

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-vaardigheden/eigen-werk-organiseren/efficient-werken Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger