Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Economie en management Commercieel Makelaar

Makelaar

Een makelaar bemiddelt bij de koop en verkoop of huur en verhuur van onroerend goed (huizen, kantoorpanden).

Wat doet een makelaar?

Als iemand zijn woning wil verkopen, kan hij een makelaar inschakelen om de verkoop van A tot Z te verzorgen. Een klant die wil verhuizen, kan de makelaar een zoekopdracht geven. De makelaar gaat dan op zoek, in zijn eigen bestanden en die van collega's, naar geschikte woningen voor zijn klant. De makelaar leidt zijn klant of belangstellenden rond in panden. Als het tot een transactie komt, verzorgt de makelaar de contracten en andere formaliteiten. Hij adviseert de koper over hypotheken.

Verder worden makelaars veel ingeschakeld voor taxaties, het bepalen van de waarde van een woning voor o.a. de fiscus, de hypotheekverstrekking of opstalverzekering. Het gaat hierbij ook om de roerende goederen bij het pand (bijvoorbeeld vloerbedekking en inbouwapparaten).

Naast de dienstverlening rondom woningen houden gespecialiseerde makelaars zich bezig met de bemiddeling van commercieel vastgoed, zoals winkels en kantoren, en agrarisch onroerend goed. Hierbij kun je denken aan boerderijen en melkquota. De laatste sector waarin de makelaar actief kan zijn, is het vastgoedmanagement. Deze makelaar houdt zich dan bezig met de verhuur en het beheer van gebouwen.

Een makelaar heeft niet alleen contact met klanten, maar onderhoudt ook relaties met bijvoorbeeld gemeenten en woningbouwverenigingen, architecten, notarissen, verzekeraars, projectontwikkelaars en hypotheekadviseurs/banken. Niet zelden functioneert de makelaar voor deze partijen als adviseur op het gebied van nieuwbouwprojecten, vererving, onteigening, renovatie en verbouwing.

Bij een succesvolle bemiddeling krijgt de makelaar een bepaald percentage (provisie) van de koopprijs of huurprijs. Makelaars onroerend goed hebben hun eigen zaak of werken in loondienst (bijvoorbeeld bij een bank of makelaarskantoor).

Welke competenties zijn belangrijk?

Als je in sollicitaties aan wil tonen dat je geschikt bent, zorg ervoor dat je de gevraagde eigenschappen en vaardigheden goed naar voren laat komen.  

Hoe word je makelaar?

Een goede start is de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij. Met het diploma op zak kun je jezelf makelaar noemen. De titelbescherming en beëdiging van makelaar en taxateur zijn namelijk in 2001 afgeschaft. In plaats daarvan hebben enkele organisaties op het gebied van de makelaardij verschillende concurrerende certificeringsregelingen ontwikkeld die moeten garanderen dat de makelaar of taxateur deskundig, betrouwbaar en onafhankelijk is. De certificering geeft bepaalde bevoegdheden, zoals het mogen taxeren voor de de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en voor de meeste hypotheekbanken.

Brancheverenigingen van makelaars

Er zijn drie brancheverenigingen voor makelaars. Deze organisaties willen hun leden positief onderscheiden door middel van opleiding, certificering en marketing.

  1. De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en andere vastgoeddeskundigen, met ongeveer 3.750 leden. De NVM zorgt voor belangenbehartiging richting overheid en politiek. De NVM maakt zich sterk voor alle leden in de vier marktsectoren van de makelaardij: agrarisch onroerend goed (o.a. boerderijen en melkquota), bedrijfsonroerend goed (o.a. winkels en kantoren), wonen en vastgoedmanagement (o.a. verhuur en gebouwenbeheer). Het NVM-logo geldt als een keurmerk van professie en kwaliteit.
  2. VBO Makelaar is een branchevereniging met ruim 850 aangesloten makelaarskantoren. De VBO Makelaars zijn vakbekwaam en worden permanent getoetst om hun vakkennis bij te houden. Om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen is de VBO Makelaar gehouden aan de gedragscode. Op het handelen wordt toegezien door een onafhankelijk tuchtcollege.
  3. VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor makelaars, taxateurs en andere vastgoedprofessionals. Er zijn circa 500 register-makelaars aangesloten. Het doel van VastgoedPRO is het behartigen van de belangen van de aangesloten leden en hun cliënten. De activiteiten zijn gericht op het verhogen van de kwaliteit van de makelaardij in onroerende zaken. VastgoedPRO stelt hoge eisen aan dit lidmaatschap. Iedere VastgoedPRO-makelaar is gewapend met een gedegen vakkennis en kennis van de huizenmarkt. De VastgoedPRO-makelaar is altijd geregistreerd in het "Register Makelaar-taxateurs in onroerende zaken".

Aanbevolen websites

Informatieve en educatieve websites:

Auteur: René Pijlman

https://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/commercieel/makelaar Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger