Functies in Economie en management

De halve maatschappij draait op erop. Mensen in leidinggevende en economische beroepen zijn door hun kennis en inzet de leiders, initiatiefnemers, dienstverleners en denkers van vandaag. En morgen. Heb je interesse in deze uitdagende wereld en wil je wel eens weten wat digivreters alias informatiespecialisten, flitsende marketingmensen en evenwichtige begrafenisondernemers met elkaar gemeen hebben? Of wat je moet doen om een kei van een manager te worden? Gewoon een kwestie van verder klikken.

Verbetering en verandering van organisaties, daar gaat het om bij deze beroepen. Personen in beleids- en ondersteunende functies weten hoe een organisatie in elkaar steekt en bewegen zich hier gemakkelijk in. Met reden, want de grondstof van organisaties, dat zijn mensen. En die kunnen veel training, advies en ondersteuning gebruiken.

Sales managers en makelaars, dat zijn de hotshots die het helemaal gemaakt hebben met hun luxe leaseauto, riante salaris, nieuwste mobieltje en laptop. Ahum. Tot zover het clichébeeld. De echte wereld van de verkoop en de inkoop bestaat uit mensen zoals jij en ik die hun talenten en verstand gebruiken om de commerciële groei van het bedrijf waar ze voor werken te stimuleren. Daarnaast heb je nog veel meer rollen, die je misschien niet op het eerste gezicht zou verwachten bij commerciële beroepen. Voorbeeld: een intercedent of inkoper met een uitgesproken commerciële drive, maar die niet goed kan luisteren en zich inleven in de situatie van zijn zakenrelaties, levert uiteindelijk weinig op voor zijn of haar bedrijf. Controversieel, maar waar: juist bij commerciële functies mag je je sociaal werkerstalent flink uitbuiten!

Winstcijfers, omzetcijfers, de financiële balans, controle op de uitgaven. Hartstikke belangrijk in iedere organisatie. Zonder een financieel geweten loopt ieder bedrijf in de soep. Dat financiële geweten bestaat uit controllers, accountants en bijvoorbeeld het hoofd financiële administratie. Iets voor jou? Saai is het in ieder geval niet. Het draait namelijk niet alleen om de cijfers. Mensen in financiële functies hebben juist een breed inzicht in de organisatie. Ze moeten gevoel voor de business hebben en de bedrijfsprocessen van begin tot eind overzien. Ze zijn kritisch en sociaal. Zo weten ze tot in de puntjes wat er speelt. Met een financiële opleiding en een financieel beroep ligt de wereld voor je open!

Sommige beroepen zijn niet voor één gat te vangen. Je komt ze in veel verschillende organisaties en verschillende vormen tegen. Neem bijvoorbeeld een manager: operationeel manager, algemeen manager, financieel manager.... En dat zijn slechts enkele ´smaken´! En de consultant: het lijkt wel alsof er honderden soorten van zijn. Ook de beleidsmedewerker en de project manager rekenen we tot de generalistische beroepen.

In het researchvak draait het allemaal om informatie: je zoekt, vindt en bewerkt het. Het gebruik van informatie is echter verschillend. Een nieuwsredactie verwerkt cijfermateriaal over de Europese ijsverkoop in een reportage, een marketeer gebruikt de data voor zijn marketingplannen. Informatie is de spil van haast iedere organisatie. Geen wonder dus dat beroepsbeoefenaars in het researchvak dienstverlenend zijn en toppers op het gebied van communicatie. Iedereen moet altijd alles van hen weten.

Hieronder valt natuurlijk niet alleen de zorgmanager van het lokale bejaardenhuis. De diëtiste, de bewegingstherapeut en de uitvaartondernemer hebben allemaal hun eigen specifieke taak in het wijdvertakte werkterrein van de zorg. En voor echt goede zorgverlening is zorgzaam en gedreven management een must.

De tijd dat ICT vol ontzag als technologische heilige graal werd gezien, is voorbij. Maar ook begint de negatieve bijklank te verdwijnen van de ICT-afdeling als louter kostenpost. ICT wordt steeds meer gezien als een factor die actief kan bijdragen aan het bedrijfsresultaat.

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management