Beleids- en ondersteunende functies

Verbetering en verandering van organisaties, daar gaat het om bij deze beroepen. Personen in beleids- en ondersteunende functies weten hoe een organisatie in elkaar steekt en bewegen zich hier gemakkelijk in. Met reden, want de grondstof van organisaties, dat zijn mensen. En die kunnen veel training, advies en ondersteuning gebruiken.

Als P&O-adviseur adviseer en ondersteun je de directie, de managers en soms ook de medewerkers op het gebied van personeel en organisatie. Je stelt het personeelsbeleid op, je verzamelt informatie, je onderhandelt over arbeidsvoorwaarden met het personeel. Vaak bied je ook een luisterend oor en bemiddel je bij conflicten en problemen tussen managers en medewerkers.

Hoewel managers en andere professionals graag met alle eer strijken, is er een leger van mensen die er achter de schermen voor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Directiesecretaresses (M/V) of managementassistenten zijn de steun en toeverlaat van een manager, directeur (M/V) of directieteam. De office manager (M/V) zorgt ervoor dat alles op het kantoor aanwezig is en als een zonnetje loopt. Daarnaast geeft zij leiding aan een secretariaat.

Een trainer bedrijfsopleidingen werkt bij een trainingsbureau of intern bij een bedrijf of overheidsinstelling. Hij verzorgt bijvoorbeeld trainingstrajecten over onderwerpen als persoonlijke effectiviteit en omgaan met conflicten.

Een facility manager ondersteunt de organisatie waarin of waarvoor hij werkt. Alle personeelsleden moeten hun werk kunnen doen in een goed ingerichte werkomgeving met alle benodigde faciliteiten. Een facility manager zorgt voor een goede prijs/kwailiteitverhouding van deze diensten. Kostenbesparing is dus ook een belangrijk doel.

Dé manier om van je hobby je beroep te maken, is om je in je werk bezig te houden met vrije tijd en leuke dingen in je omgeving. Als beleidsmedewerker vrijetijdseconomie, ook wel beleidsmedewerker toerisme en recreatie genoemd, houd je je bezig met het analyseren, ontwikkelen, stimuleren en communiceren van toeristische en recreatieve mogelijkheden binnen een stad of regio.

Een loopbaanadviseur helpt mensen die twijfelen over hun loopbaan een antwoord te bedenken op drie vragen: Wat kan ik? Wat wil ik? Wie ben ik?

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Beleids- en ondersteunende functies