Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch

Carrièreswitch

Vroeg of laat in je leven kan het voorkomen dat je overvallen wordt door loopbaantwijfels of dat je toe bent aan een rigoureuze carrièreswitch. Je wilt iets anders, dat is zeker, maar wát precies? Dat blijkt vaak een heel moeilijk te beantwoorden vraag. Vaak komen mensen niet verder dan antwoorden als: "iets nuttigs doen", "leuk werk hebben", "iets voor andere mensen betekenen", "genoeg geld verdienen". De beantwoording van de vraag 'wat wil ik echt?' vergt een serieuze zoektocht. En misschien nog lastiger is het daadwerkelijk gaan uitvoeren van je wensen.

Loopbaantwijfels

LoopbaankeuzesVeel mensen die op zoek zijn naar iets nieuws, hebben helemaal genoeg van hun huidige baan of hebben soms al jaren het gevoel dat ze eigenlijk liever iets anders zouden doen. Loopbaantwijfels kunnen bij iedereen de kop op steken. Misschien ook bij jou. Loopbaantwijfels komen veel voor in de volgende gevallen:

Als je te lang met loopbaantwijfels blijft rondlopen, loop je het risico in een neerwaartse spiraal terecht te komen. Twijfels over je loopbaan breiden zich dan uit naar twijfels over jezelf en soms zelfs twijfels over de zin van het leven. Daarom is het zaak loopbaantwijfels serieus te nemen en actie te ondernemen. Die actie begint met het onderzoek naar de vraag 'wat wil ik echt?'.

Zoeken en vinden

Om erachter te komen wat je echt wilt, moet je verder kijken dan je neus lang is. Het vraagt gedegen zelfonderzoek, fantasie, lef en moed. Een passende loopbaan komt uiteindelijk neer op de juiste keuzes maken en doen waar je goed in bent.

Maar hoe kom je erachter wat de juiste keuzes voor jou zijn? En hoe weet je waar je echt goed in bent? Er zijn veel (soms nogal ongrijpbare) factoren in het spel die bepalen wat voor jou een goede plek is om te werken, en wat voor jou een zinvolle carrière kan opleveren. Je moet daarom goed onderzoeken wat jou beweegt. Daar hoort zelfonderzoek bij op de volgende aspecten:

Toegegeven, dit is geen makkelijke of alledaagse materie om mee bezig te zijn. Het vergt inspanning en moeite om antwoord te vinden om al deze vragen. Maar we dagen je uit om het heft in eigen hand te nemen en je eigen coach en loopbaanadviseur te zijn. Reflecteer op je eigen situatie als je de artikelen leest. Om je daarbij te helpen hebben we een 'gereedschapskist' voor je samengesteld met gereedschappen waarmee je jezelf en je drijfveren in het leven kunt onderzoeken, je situatie onder de loep kunt nemen en in de verte kunt kijken.

Aan de slag

Lees, kijk rond, schrijf, mijmer en gebruik al het gereedschap. In het begin van je zoektocht is het goed om te dagdromen en je gedachten de vrije loop te laten. Zo kom je op ideeën en ontdek je mogelijkheden waar je wellicht eerder niet aan had gedacht.

Daarna is het tijd om je dromen om te gaan zetten in plannen, keuzes te maken, factoren waar je rekening mee moet houden in kaart te brengen en vervolgens stappen te gaan zetten. Want dagdromen alleen levert geen bevredigende loopbaan op. Met mensen praten over hoe je je nieuwe plannen tot werkelijkheid kunt maken, onderzoek doen naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, vasthouden aan je eigen ideeën en vooral alles op alles zetten om je plannen te verwezenlijken: dat zijn de dingen die je moet doen om je zoektocht succesvol af te ronden.

Auteurs: Ysolde Bentvelsen en Susanne Biemans

https://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/carriereswitch Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger