Contact maken met jezelf
Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, naar wat je nu écht wilt in het leven, naar een zinvolle invulling van de komende jaren of naar jouw bestemming in het leven, of je vraag nu groot of klein is, je komt hoe dan ook in aanraking met de centrale vraag 'maar wat wil ik nou echt?'
En deze vraag is een duivels dilemma. Er is namelijk niemand die deze vraag voor jou kan beantwoorden, maar zelf heb je het antwoord ook niet paraat. En wat dan?
Het antwoord vinden op de vraag naar jouw diepste wensen is een zoektocht ín jezelf. Meestal zoeken we buiten onszelf. We speuren in het rond op zoek naar antwoorden. Of we kijken naar anderen in de verwachting dat zij het antwoord wel weten. We surfen op internet, lezen kranten en boeken, zoeken dingen op… Soms zoeken we wel bij onszelf, maar als het antwoord dan niet kant-en-klaar ligt te wachten, geven we het al snel weer op. "Ik heb erover nagedacht, maar ik weet het niet." "Ik kan het niet vinden hoor!", "Ík weet het niet, zeg jíj het maar!", zijn de moedeloze uitroepen die je dan kunt slaken. Heel herkenbaar, heel menselijk!
Maar hoe menselijk ook, het leidt niet tot een oplossing. Het antwoord op de vraag 'wat wil ik nou echt?' ligt uiteindelijk in onszelf opgesloten. Het vergt aandacht en geduld om erbij uit te komen.
'Opgesloten' is de juiste omschrijving. Het antwoord is namelijk al aanwezig, maar ligt diep in ons binnenste. In ons onderbewustzijn. Dat is een laag van onszelf waarin allerlei kennis opgeslagen ligt. Kennis over onszelf. Die kennis is er dus wel, alleen niet paraat. Niet in ons bewustzijn.
Je kunt het zien als een zoektocht naar een archief op een voor jou onbekende plek. Je weet niet waar het archief is en het te vinden is al een zoektocht op zich. Maar als je het dan gevonden hebt, kom je binnen en dan blijken alle archiefmappen overal verspreid te liggen. Als je er een oppakt, ligt daar weer wat onder. Je zult dus op je knieën, kruipend en zoekend, her en der je informatie bij elkaar moeten snipperen om zo langzaam tot het alomvattende antwoord te komen.
Tjonge! Dat is dus een hele zoektocht! En als je je antwoord eindelijk gevonden hebt, ben je niet eens voor altijd klaar. Na een aantal jaren gaat het wellicht opnieuw wringen en is het weer tijd om in dat archief te gaan neuzen.
Toch is al die arbeid meer dan de moeite waard. Je zult antwoorden vinden die je veel bevrediging zullen geven. Je kunt je leven leiden in overeenstemming met je diepste wensen. Je gaat de dingen doen die bij je passen en die kloppen en die leiden tot zelfverwezenlijking. Er ontstaat congruentie. En diepe tevredenheid. Flow, zinvolheid, contact met je diepere zelf. Misschien spiritualiteit. Hoe je het ook noemt en wat je ook ervaart, het zal een toegevoegde waarde hebben in je leven.
Wegen naar het antwoord
Om uit te komen bij dat diepere zelf, dat archief dus, zijn er een aantal ingangen oftewel methoden die je daarbij kunnen helpen. Sommige ervan vind je terug in de oefeningen:
- Mediteren
- Wandelen in de natuur
- Visualisaties, bijvoorbeeld m.b.v. de oefeningen Mijmeren in ouderdom, Tijdmachine
- Een vraag stellen aan je onderbewuste en maar te zien wat het oplevert (zie de oefening Mediteren); het boek Het antwoord ben jij kan een hulpmiddel zijn voor de vragen die je zou willen stellen
- Creativiteit: tekenen, een sprookje schrijven, boetseren, dichten
- Terugblikken op je kindertijd; doe bijvoorbeeld de oefeningen Als ik later groot ben en Terug naar de kern
Kies wat bij je past. Of probeer alles uit. Maar weet: de zoektocht kost tijd. Geef jezelf de tijd, oefen jezelf in aandacht hebben en loslaten tegelijkertijd. Dan komt het antwoord vroeg of laat… als vanzelf!
Auteur: Susanne Biemans