Zelfonderzoek

Wat kan ik? Wat wil ik? Hoe bereik ik dat? Dat zijn de kernvragen bij het maken van carrièrekeuzes. Carrièretijger helpt je op weg ...

Klaar met je huidige functie?

 • ZelfreflectieHet wordt tijd een andere baan te zoeken als je klaar bent met je huidige functie. Dat kan om uiteenlopende redenen zo zijn.

Carrièreplanning: over vijf jaar wil ik…

 • Een carrièreplanning helpt je om je carrière over de langere termijn vorm te geven, met eventuele zij- en tussenstappen.

Carrièreswitch maken

 • Misschien ben je toe aan iets totaal anders en overweeg je een rigoureuze carrièreswitch. Daar komt een hoop zelfonderzoek bij kijken. Want het is nog niet zo makkelijk op een rijtje te krijgen wat je precies wilt, wat je kunt en hoe je de juiste keuzes daarvoor maakt.

Op zoek naar plezier in werk?

 • Wil je plezier in je werk hebben, streef dan naar een baan waarin je flow ervaart. Dat is het heerlijke gevoel van ergens helemaal in op te gaan en de tijd te vergeten. Sluit je baan niet helemaal aan op je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten, dan kun je gaan jobcraften.

Advies vragen aan een loopbaanadviseur

 • Heb je te veel keuzemogelijkheden of zit je op een dood spoor? Een professioneel advies van een loopbaanadviseur kan je weer op de rails helpen.

Beroepskeuzetest

 • Als je niet weet welk beroep je leuk vindt of je kunt niet kiezen tussen een aantal beroepen, dan kan het zinvol zijn om een beroepskeuzetest te doen. Wat test zo'n test eigenlijk?

Persoonlijke SWOT-analyse

 • Je kunt veel willen, maar je hebt ook te maken met de arbeidsmarkt. Waar liggen jouw kansen? Wat kun je beter laten? Met een Persoonlijke SWOT-analyse breng je jouw sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen op de arbeidsmarkt in kaart.

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)

 • Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een afspraak tussen jou en je werkgever over jouw persoonlijke ontwikkeling. Jij zorgt voor je eigen leerproces, de werkgever faciliteert met tijd en geld. Om een POP op te stellen moet je grondig nadenken over jezelf en je toekomst.

Gezond carrière maken

 • Te veel willen, te hoge doelen stellen of een te groot gevoel voor verantwoordelijkheid: het kunnen aanleidingen zijn voor burn-out en stress. Neem signalen serieus en stel gezonde grenzen.

Mindset

 • De manier waarop je kijkt naar intelligentie en vaardigheden bepalen in hoge mate hoe deze zich zullen ontwikkelen en hoe succesvol je bent. Er zijn twee mindsets – ook wel denkstijlen – de vaste mindset (fixed mindset) en de groeimindset (growth mindset). De mindset die je hebt, heeft aanzienlijke consequenties voor je overtuigingen over je eigen ontwikkelbaarheid. 

Loopbaanboeken

 • Als je meer wilt lezen over hoe je je loopbaanvraagstuk op kunt lossen, heb je de keuze uit heel veel boeken. In deze rubriek kun je lezen of een loopbaanboek waarmaakt wat het op de flaptekst belooft. Je vindt hier dus méér dan de verkoopteksten.

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek