Solliciteren: sollicitatiebrief, sollicitatiegesprek en cv

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Je zit namelijk zonder werk, je contract wordt niet verlengd, je bent net klaar met je opleiding of je bent toe aan een nieuwe uitdaging; de volgende stap in je carrière.

Sollicitatie: wat is de normale procedure?

De sollicitatieprocedure verloopt meestal zo:

  1. Oriënteer je
  2. Zoek een werkgever of vacature
  3. Maak een professioneel cv
  4. Voorbeeld van een sollicitatiebriefSchrijf een ijzersterke sollicitatiebrief / motivatiebrief
  5. Ga op sollicitatiegesprek
  6. Voer het arbeidsvoorwaardengesprek

Hoe kun je succesvol solliciteren? We lichten de stappen hieronder toe met onze sollicitatietips.

Oriënteer je op de arbeidsmarkt en op jezelf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je jezelf en de markt goed kent, dan gaat solliciteren op een bepaalde baan een stuk makkelijker.

arbeidsmarkt

Verzamel informatie over de markt om passend werk te vinden.

jijzelf

Carrièretijger bekijkt zichzelf in de spiegel en vraagt zich af wie hij zietJij bent meer dan je opleiding en werkervaring. Zet op een rijtje wat je wilt en wat je kunt.

Zoek een bedrijf of organisatie en vacatures

Maak werk van je sollicitatie: ga op banenjacht: ga op zoek naar vacatures in vacaturebanken, gebruik je netwerk en werving- en selectiebureaus, benader proactief bedrijven waar je graag zou willen werken en vind zelf je droombaan.

Kijk ook naar de verborgen arbeidsmarkt

Slechts een deel van de beschikbare banen wordt officieel gepubliceerd als vacature. Banen die op een andere manier worden ingevuld, worden 'verborgen vacatures' genoemd. Hoe worden deze ingevuld en hoe kom je de verborgen arbeidsmarkt op het spoor?

Maak je cv

Maak een cv volgens een van deze modellen:
  • chronologisch cv (standaard)
  • vaardigheden-cv
  • netwerk-cv
  • creatief cv
  • europass-cv

Vlekje op je cv: vertellen of verzwijgen?

Sollicitatiebrief / motivatiebrief

Schrijf een overtuigende motivatiebrief / sollicitatiebrief. Bouw de brief op met de AIDA-methode. Breng je motivatie en ambitie goed over.

Analyseer ons modelvoorbeeld van een sollicitatiebrief.

Sollicitatiegesprek: carrièretijger wordt geïnterviewd door twee selecteurs

Ga op sollicitatiegesprek

Ga zelfverzekerd het sollicitatiegesprek in. Jij weet hoe lastige vragen te beantwoorden, je weet hoe het werkt en kent je gesprekstechnieken, je bent voorbereid op veelgestelde vragen en je stelt zelf vragen.

Eventueel volgen er na verloop van tijd psychologische onderzoeken of tests: bijvoorbeeld een intelligentietest, oefencasus of assessment. Een kandidaat-kok moet een maaltijd bereiden. Afhankelijk van de uitkomsten ga je door naar de volgende ronde.

Beantwoord gedragsgerichte interviewvragen gestructureerd met de STAR-methode

Met de STAR-methode kun je gestructureerd antwoord geven op sollicitatievragen over je competenties, vaardigheden en gedrag in bepaalde werksituaties. Geef daarbij specifieke voorbeelden uit je werkervaring, die jouw capaciteiten en kwaliteiten benadrukken.

STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Je vertelt achtereenvolgens:

  1. Wat was de werksituatie?
  2. Wat waren jouw taken en verantwoordelijkheden?
  3. Welke actie heb jij ondernomen? Wat was jouw aanpak?
  4. Wat was daarvan het resultaat?

Laat tot slot zien dat je kunt reflecteren op de werkervaring. Maak duidelijk wat je ervan hebt geleerd.

Rond het sollicitatiegesprek sterk af

Je kunt het sollicitatiegesprek afsluiten door nog enkele goede afsluitende vragen te stellen, een slotstatement te maken, de interviewers te bedanken en professioneel afscheid te nemen. Onderschat een goede afsluiting niet. Het is het laatste onderdeel van het gesprek en blijft daarom het beste hangen in de herinnering van je gesprekspartners.

Na afloop van het gesprek schrijf je voor jezelf een gespreksverslag, reflecteer je op het sollicitatiegesprek en stuur je de interviewers een bedankmail.

Voer het arbeidsvoorwaardengesprek

Je krijgt bericht van een medewerker: je bent door naar de volgende ronde. Het bedrijf wil je spreken over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Je legt op tafel hoeveel je wilt verdienen en onderhandelt over het salaris.

Carrièretijger wordt afgewezenJe krijgt vervolgens een contract aangeboden, of je hebt te dealen met een afwijzing.

Bijzondere onderwerpen

Andere sollicitaties

Spelregels voor de sollicitatieprocedure

Referenties

Sollicitatiegesprek: charmante carrièretijgerin wordt aangenomenSoms wordt er bij een vacature gevraagd om referenties. Een referentie is het noemen van een persoon, zoals een oud-collega die mag worden benaderd om iets over jou te vertellen. Kies mensen waarvan je weet dat ze positief of genuanceerd over jou spreken.

Doorzetten als je gaat solliciteren

Je hebt al zo vaak gesolliciteerd, je wordt er moe van. Blijf positief en zie elke  sollicitatie als een nieuwe uitdaging zodat je niet ten prooi valt aan sollicitatiemoeheid.

Essentie van solliciteren

In de kern en volgens het arbeidsrecht is een sollicitatie een verzoek om in een functie te worden aangesteld of aangenomen. Een goede sollicitatiebrief is een soort aanzoek tot het intreden van een dienstverband, vaak in reactie op een actuele vacature, soms op vacatures van een tijd geleden of na een zoekopdracht. Maar je kunt ook op eigen initiatief dingen naar een betrekking en een prachtbaan in het buitenland trachten te krijgen. Dat soort sollicitaties laat aan recruiters zien dat je initiatiefrijk bent.

En je weet: de baan die je hebt, is in elk geval het resultaat van de laatste keer dat je succesvol solliciteerde. Hoe is de procedure toen verlopen? Welk voordeel had jouw sollicitatie boven die van andere kandidaten? Was jij de ideale kandidaat? Zou je het deze keer weer zo doen? Ga je schrijven op een advertentie om te laten weten dat je een nieuwe baan graag wilt hebben? Of ga je op een andere manier contact zoeken met een bedrijf om duidelijk te maken dat je er graag voor wilt werken? Solliciteer in de praktijk met een goede motivatie. Je zoektocht begint aan een bureau op kantoor.

Solliciteren is een samenwerkingsspel tussen werkgevers en werknemers. Meestal stuur je als sollicitant na het lezen van vacatures een brief om te worden uitgenodigd voor een gesprek. Met een goede voorbereiding en een goede sollicitatiebrief kun je succesvol solliciteren. In het sollicitatiegesprek met recruiters moet je als toekomstige werknemer bewijzen wat je voor de toekomstige werkgever kan betekenen. Als je de normale behandeling van werkgevers krijgt, moet je soms door meerdere rondes van sollicitatie heen om de baan te krijgen. Je krijgt met een recruiter te maken en er vindt een gesprek plaats, waar ook het salaris wordt besproken. Voor het sollicitatiegesprek geldt: de voorbereiding is het halve werk, mits je ons stappenplan volgt.

De rol van je toekomstige werkgever

Je gegevens worden volgens de sollicitatiecode maximaal een maand bewaard. In het buitenland kunnen hiervoor andere regels gelden.

Gerelateerd

Een voorbeeld van proactief gedrag is: Je onderzoekt de werkgever voordat je solliciteert. Je kijkt daarbij verder dan de vacaturetekst. Je zoekt nieuwsberichten over het bedrijf en verdiept je in ontwikkelingen in de branche. Je komt zelfverzekerd naar het interview en kunt het verloop van het gesprek beïnvloeden doordat je goed bent voorbereid.

Aanbevolen websites

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren