Onderzoeken

Een werkgever die een vacature heeft, zal proberen de meest geschikte kandidaat voor de openstaande functie te selecteren. Bij sommige functies maken één of meerdere onderzoeken deel uit van de sollicitatieprocedure. Bij sollicitaties wordt vaak gebruik gemaakt van psychologische onderzoeksmethoden. 

  • Door middel van psychologisch onderzoek probeert de werkgever een vollediger beeld te krijgen van de karaktereigenschappen, capaciteiten, kennis en vaardigheden van jou als sollicitant. Een van de testen die hiervoor wordt gebruikt, is de persoonlijkheidstest. In aanvulling op het psychologische onderzoek maken werkgevers bij de selectie van kandidaten voor hogere functies in toenemende mate gebruik van een assessment.
  • Soms maakt een medische keuring onderdeel uit van de sollicitatieprocedure, zoals bij zwaar lichamelijk werk, werk met veiligheidsrisico’s of werk met gevaarlijke stoffen.
  • Een antecedentenonderzoek vindt plaats als het bedrijf of je functie direct te maken heeft met geld of zeer vertrouwelijke informatie. Niet alleen je cv wordt gecontroleerd op onjuistheden, ook de geldigheid van je diploma’s wordt nagegaan. Afhankelijk van het bedrijf of je functie vindt er ook nog een onderzoek naar je persoonlijk leven plaats. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een baan bij de politie, dan wordt onderzocht of je een strafblad hebt. Soms kan een werkgever je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verzoeken.

Op al deze onderzoeken kun je je voorbereiden. Je hoeft je er niet druk over te maken, want in de meeste gevallen gaan de mensen die je onderzoeken zorgvuldig te werk. De uitslag is voor jou net zo informatief als voor je toekomstige werkgever. Als een onderzoek je kan behoeden voor een verkeerde loopbaankeuze is dat alleen maar plezierig, al zal je er op het moment dat je de uitslag krijgt anders over denken.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Onderzoeken