Solliciteren op je eigen functie

Solliciteren op je eigen baan. Een vreemde situatie, maar het kan je zomaar overkomen als je te maken krijgt met een reorganisatie.

Afspiegelingsbeginsel

Het UWV heeft precies beschreven wanneer een bedrijf mag reorganiseren en wie er dan voor ontslag in aanmerking komt. In het algemeen moet dit volgens het afspiegelingsbeginsel gaan: per groep mensen met een onderling uitwisselbare functie moet de leeftijdsopbouw voor en na de reorganisatie gelijk blijven. Dit is zo geregeld om ervoor te zorgen dat organisaties niet enkel afscheid nemen van de werknemers die in hun ogen niet functioneren of lastig zijn.

Om dit beginsel te omzeilen en de organisatie toch naar eigen smaak in te kunnen richten, hanteren bedrijven in de praktijk nogal eens de ‘stoelendansmethode’. Alle functies binnen een bepaalde functiegroep komen dan te vervallen en vervolgens wordt er een nieuwe functie gecreëerd. Omdat dit een nieuwe functie is, kunnen alle boventallige werknemers op deze functie solliciteren. Het is dan aan de werkgever om te bepalen wie hij voor deze functie wil aannemen. Deze gang van zaken is legitiem als er ook echt sprake is van een nieuwe functie. Een paar kleine wijzigingen in de oude functie volstaan dus niet; er moet echt een verschil zijn in bijvoorbeeld gevraagde competenties, opleiding of specifieke werkervaring. Om die keuze te kunnen maken, test de werkgever in de meest ideale situatie objectief de kwaliteiten en capaciteiten van de betrokken medewerkers. Aan de hand van een assessment bijvoorbeeld. Je werkgever mag in ieder geval niet in een achterkamertje bepalen wie hij voor het bedrijf wil behouden wie niet. De sollicitatieprocedure moet (zo veel als mogelijk) objectief verlopen.

Naar de rechter?

Moet je op een nieuwe functie solliciteren en heb je het gevoel dat je gewoon op je oude baan solliciteert? Leg de functiebeschrijving van je oude functie dan eens naast de nieuwe. Welke overeenkomsten zie je bij:

  • takenpakket
  • functiedoelen
  • competenties
  • beloning
  • werkervaring

Zie je veel overeenkomsten? Zo ja, dan kan het zijn dat je werkgever de stoelendansmethode toepast. Wellicht is je eerste reactie om de stap naar de kantonrechter te zetten, maar dat is niet in alle gevallen de meest verstandige keuze. Wanneer je bij je werkgever wilt blijven werken en een kans denkt te maken op de nieuwe functie, dan kan het raadzaam zijn om gewoon mee te gaan in de sollicitatieprocedure. Wil je echter niet bij je werkgever blijven of vermoed je dat je de baan toch niet krijgt, dan is het raadzaam om juridisch advies in te winnen over jouw specifieke situatie bij een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.  

Je doet mee aan de interne sollicitatieprocedure

Heb je besloten om te solliciteren, realiseer je dan dat een interne sollicitatieprocedure in de regel niet afwijkt van de reguliere procedure. Allereerst zullen van de vacatures waarop gesolliciteerd kunnen worden een functiebeschrijving en functie-eisen worden gepubliceerd. Vervolgens zal je in de gelegenheid worden gesteld om schriftelijk te solliciteren en daarbij een recent cv mee te zenden.

Tips

  • Doe mee aan de sollicitatieprocedure als je graag bij je werkgever wilt blijven werken. Het heeft geen zin om de zaak op scherp te zetten. Dat wil niet zeggen dat je de procedure lijdzaam moet ondergaan.
  • Ga bij jezelf na hoe je in de procedure staat. Betrap je jezelf op gedachten als: ‘Ze weten toch wie ik ben!’ of ‘Belachelijk dat ik aan deze procedure mee moet doen!’ Grote kans dat je tijdens het sollicitatiegesprek te weinig concreet kunt uitleggen waarom jij geknipt bent voor de baan en hierdoor onvoldoende uit de verf komt. Zie het gesprek als een gewoon sollicitatie en probeer met de STAR-methode zo veel als mogelijk aan te tonen dat je aan de functie-eisen voldoet. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de procedure en weet wat de selectiecriteria zijn. Gebruik je goede functioneren uit het verleden om aan te tonen dat je de meest geschikte kandidaat voor de functie bent.
  • Ga na wie er in de sollicitatiecommissie zitten. Met wie heb je al eens eerder samengewerkt of ken je hen op een andere manier? Probeer in te schatten wie je sollicitatie zal bekrachtigen en wie het je mogelijk lastig gaat maken.
  • Het beste is voor deze interne sollicitatie een aangepast cv te maken. Houd er rekening mee dat je werkgever al veel van je weet, en waarschijnlijk het cv van je oorspronkelijke sollicitatie in je personeelsdossier heeft zitten. Minimaal moet je je cv updaten met de werkervaring die je sindsdien hebt opgedaan. Het is ook goed te laten zien hoe je je sinds die tijd hebt ontwikkeld.
Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Solliciteren op je eigen functie