Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Solliciteren op je eigen functie

Solliciteren op je eigen functie

Solliciteren op je eigen baan. Een vreemde situatie, maar het kan je zomaar overkomen als je te maken krijgt met een reorganisatie.

Afspiegelingsbeginsel

Het UWV heeft precies beschreven wanneer een bedrijf mag reorganiseren en wie er dan voor ontslag in aanmerking komt. In het algemeen moet dit volgens het afspiegelingsbeginsel gaan: per groep mensen met een onderling uitwisselbare functie moet de leeftijdsopbouw voor en na de reorganisatie gelijk blijven. Dit is zo geregeld om ervoor te zorgen dat organisaties niet enkel afscheid nemen van de werknemers die in hun ogen niet functioneren of lastig zijn.

Om dit beginsel te omzeilen en de organisatie toch naar eigen smaak in te kunnen richten, hanteren bedrijven in de praktijk nogal eens de ‘stoelendansmethode’. Alle functies binnen een bepaalde functiegroep komen dan te vervallen en vervolgens wordt er een nieuwe functie gecreëerd. Omdat dit een nieuwe functie is, kunnen alle boventallige werknemers op deze functie solliciteren. Het is dan aan de werkgever om te bepalen wie hij voor deze functie wil aannemen. Deze gang van zaken is legitiem als er ook echt sprake is van een nieuwe functie. Een paar kleine wijzigingen in de oude functie volstaan dus niet; er moet echt een verschil zijn in bijvoorbeeld gevraagde competenties, opleiding of specifieke werkervaring. Om die keuze te kunnen maken, test de werkgever in de meest ideale situatie objectief de kwaliteiten en capaciteiten van de betrokken medewerkers. Aan de hand van een assessment bijvoorbeeld. Je werkgever mag in ieder geval niet in een achterkamertje bepalen wie hij voor het bedrijf wil behouden wie niet. De sollicitatieprocedure moet (zo veel als mogelijk) objectief verlopen.

Naar de rechter?

Moet je op een nieuwe functie solliciteren en heb je het gevoel dat je gewoon op je oude baan solliciteert? Leg de functiebeschrijving van je oude functie dan eens naast de nieuwe. Welke overeenkomsten zie je bij:

Zie je veel overeenkomsten? Zo ja, dan kan het zijn dat je werkgever de stoelendansmethode toepast. Wellicht is je eerste reactie om de stap naar de kantonrechter te zetten, maar dat is niet in alle gevallen de meest verstandige keuze. Wanneer je bij je werkgever wilt blijven werken en een kans denkt te maken op de nieuwe functie, dan kan het raadzaam zijn om gewoon mee te gaan in de sollicitatieprocedure. Wil je echter niet bij je werkgever blijven of vermoed je dat je de baan toch niet krijgt, dan is het raadzaam om juridisch advies in te winnen over jouw specifieke situatie bij een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.  

Je doet mee aan de interne sollicitatieprocedure

Heb je besloten om te solliciteren, realiseer je dan dat een interne sollicitatieprocedure in de regel niet afwijkt van de reguliere procedure. Allereerst zullen van de vacatures waarop gesolliciteerd kunnen worden een functiebeschrijving en functie-eisen worden gepubliceerd. Vervolgens zal je in de gelegenheid worden gesteld om schriftelijk te solliciteren en daarbij een recent cv mee te zenden.

Tips

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/solliciteren-op-eigen-functie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger