Afronding van de sollicitatieprocedure

Solliciteren lijkt soms net op een loterij: er is maar één hoofdprijs weg te geven en troostprijzen zijn er niet. In de afrondende fase van de sollicitatieprocedure kan het vriezen of dooien: je wordt afgewezen of je wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek over je arbeidsvoorwaarden.

  • Je krijgt een afwijzing. Helaas, niet elke sollicitatie leidt tot succes. Het is essentieel dat je achterhaalt wat de reden is van je afwijzing, zodat je je aanpak kunt bijsturen vóórdat je opnieuw aan het solliciteren slaat.
  • Je wordt uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek. Tijdens dit gesprek onderhandel je over je salaris en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden. Sommige werkgevers willen graag inzage in je laatste of meest recente loonstrook. Ben je het samen eens geworden over het salaris en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden, dan worden de gemaakte afspraken vervolgens vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Steeds vaker is dit een flexibel contract.
  • Soms ben je zelf degene die afziet van een vervolg van de sollicitatieprocedure. Misschien omdat het aanbod je toch niet aanstaat, of omdat je ingaat op een ander aanbod. Ben je ver in de procedure gekomen en is die prettig verlopen, dan is het netjes om in zo'n geval een bedankbrief te sturen.
  • Als je in een nieuwe functie bent aangenomen, moet je als laatste stap nog ontslag nemen bij je huidige baas. Dat kun je doen in een brief van één regel, maar wie slim is doet wat meer moeite.
  • Of je nu starter bent of een ervaren rot, de eerste werkdag bij een nieuwe werkgever is een spannende dag. Je bent nieuwsgierig naar je collega’s, je werkzaamheden en je hoopt dat de baan echt zo leuk zal zijn als je hem hebt voorgesteld.
  • Je eerste werkdag is doorgaans ook het begin van je proeftijd: een periode van maximaal twee maanden waarin je bekijkt of het werk en de organisatie bij je passen. Ook je nieuwe werkgever gebruikt deze kennismakingsperiode om te beoordelen of er een klik is.
Auteur: René Pijlman
Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Afronding