Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Communiceren Schriftelijk communiceren Tekstmodellen hanteren Bedankbrief

Bedankbrief

Het is in Nederland niet heel gebruikelijk, een bedankbrief sturen. Sommige mensen vinden het zelf slijmerig. Maar het staat buiten kijf dat een ontvanger meestal aangenaam verrast zal zijn als hij een bedankbrief ontvangt. Bij wat voor soort gelegenheden is het gepast een bedankbrief te schrijven? Hoe formuleer je zo'n bedankje?

Wanneer stuur je een bedankbrief?

Natuurlijk stuur je een bedankbrief niet zomaar. Een bedankbrief is alleen oprecht (en wordt ook alleen zo gevoeld) als datgene waarom je bedankt zo bijzonder is dat een bedankje op zijn plaats is. Zo niet, dan maakt een bedankbrief een onoprechte of onderdanige indruk.

Goede gelegenheden om een bedankbrief te sturen zijn:

Vooral bij een sollicitatie is het niet heel gangbaar om een bedankbrief te sturen. Doe het niet te snel, maar alleen als je bijvoorbeeld al meer gesprekken achter de rug hebt, of echt een uitzonderlijk gesprek hebt gehad. Ook als je tot ver in een procedure bent gekomen, maar zelf de voorkeur geeft aan een aanbod bij een andere werkgever, kan het heel beleefd zijn om te bedanken voor alle moeite die de werkgever zich getroost heeft.

Een bedankje formuleren

Let bij het schrijven van een bedankbrief op de volgende punten:

Een voorbeeld van een slechte bedankbrief

Daantje heeft als verpleegkundige stage gelopen in een ziekenhuis. Ze wil het hoofd van de afdeling bedanken voor de prettige tijd die ze heeft gehad.

Geachte mevrouw Opzaal,

In het afgelopen kwartaal mocht ik bij u stage lopen. Ik kon er heel wat zaken die ik op school leerde in de praktijk brengen, zoals infusen aanleggen, bloed prikken en met patiënten contact hebben.

De stage zal me bij de rest van mijn opleiding helpen.

De collega’s hebben mij echt goed geholpen om nieuwe dingen te leren. Daar wil ik jullie echt voor danken.

Ik zou graag later nog eens terugkomen. Zouden we daar alvast een afspraak voor kunnen maken?

Nog eens vriendelijk dank en tot ziens,

Daantje

Wat maakt dat deze brief niet zo goed is?

Een goede bedankbrief

We hebben de brief van Daantje op deze punten verbeterd.

Geachte mevrouw Opzaal,

In het afgelopen kwartaal heb ik bij het Bergziekenhuis stage gelopen. Ik heb het als een fijne en leerzame tijd ervaren. Ik heb voor het eerst in praktijk kunnen brengen wat ik op school in theorie leerde. Ik heb de praktijk als een echte eye-opener ervaren en was geraakt door het goede contact dat de verpleegkundigen hadden met patiënten, ondanks alle drukke bezigheden. Ik weet nu wat ik zelf voor verpleegkundige wil worden.

Mijn directe collega's hebben ervoor gezorgd dat ik werkelijk geleerd heb wat goede patiëntenzorg betekent. De stagebegeleiding vond ik ook uitstekend. Ik ben u daar zeer dankbaar voor.

Ik heb het gevoel dat ik veel beter tegen de dagelijkse praktijk opgewassen ben als ik over een paar maanden als afgestudeerde een baan ga zoeken.

Met vriendelijke groet,

Daantje

Wat denk je, zou bij mevrouw Opzaal een lichtje gaan branden als Daantje na haar afstuderen bij het Bergziekenhuis solliciteert?

Bij twijfel

Vaak twijfelen mensen of ze een bedankbrief moeten sturen. Overdenk dan de volgende punten:

Twijfel je of heb je ervaringen met het schrijven van een bedankbrief, meld het in het forum. Haak aan bij een discussie die al eerder is gevoerd over het schrijven van een bedankbrief.

Aanbevolen website

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/schriftelijk/modellen/bedankbrief Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger