Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Communiceren Schriftelijk communiceren Tekstmodellen hanteren Persbericht

Persbericht

Heb je nieuws dat je wereldkundig wilt maken via de pers, dan is het versturen van een persbericht de geijkte weg. Een persbericht is een kort document met een informatieve tekst die de pers kan gebruiken als input voor een artikel of een bericht. Garantie voor plaatsing is niet verzekerd, maar niet geschoten is altijd mis.

De opbouw

Persberichten zijn bijna altijd volgens een vast stramien opgebouwd:

Waar moet je op letten?

Persbureaus en redacties van kranten en tijdschriften krijgen talloze persberichten per dag. Je krijgt als verzender van een persbericht maar één kans en die kans duurt ongeveer twee seconden. Waar moet je op letten bij het opstellen van een persbericht?

Voorbeeld van een (fictief) persbericht


Amsterdam, 22 oktober 20XX (de datum kan ook onderaan staan)

---- PERSBERICHT (fictief) ----

Onderzoek wijst uit: schrijfhulp bij sollicitatiebrieven helpt mensen aan een baan

Uit onderzoek is gebleken dat hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief mensen daadwerkelijk aan een baan helpt. Carrièretijger (www.carrieretijger.nl), een veelbezochte website voor mensen die op zoek zijn naar een baan of hun carrière een duwtje willen geven, biedt die schrijfhulp. En niet kant-en-klare voorbeeldbrieven te publiceren, maar door mensen zelf aan het werk te zetten.

In een onderzoek onder bezoekers van vacature- en carrièresites kwam aan het licht dat mensen succesvol zijn in het vinden van een baan als ze beter worden in het schrijven van een sollicitatiebrief en als ze goed hebben nagedacht over hun loopbaan. Kunnen ze eenmaal helder en vooral eerlijk verwoorden wat ze willen en waar ze goed in zijn, dan blijkt een nieuwe baan of een promotie ineens bijna vanzelf te komen.

A. Leeuw, directeur van het werving- en selectiebureau De Doorstart, is enthousiast over de website. "Ik verwijs sollicitanten naar de site en merk dat ze met betere brieven komen. Minder wollige taal, en vooral eerlijker en persoonlijker. Geen loze kreten als 'ik ben toe aan een nieuwe uitdaging' en 'ik ben ambitieus', maar korte zinnen met daarin helder wat mensen écht beweegt. Dat scoort."

Met Carrrièretijger kunnen bezoekers zélf aan de slag met raadgevingen en tips voor het schrijven van hun sollicitatiebrief. Een klein team van loopbaanadviseurs en redacteuren staat klaar om mensen persoonlijk op weg te helpen. En misschien nog belangrijker: in het goed bezochte forum helpen bezoekers ook elkaar.

---- EINDE BERICHT ----

Noot voor de redactie (niet bestemd voor publicatie)

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met C. Tijger, hoofdredacteur van Carrièretijger. Tel. 012-2345678, e-mail: c.tijger @ carrieretijger.nl.
Beeldmateriaal is te downloaden via www.carrieretijger.nl/colofon.


Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/schriftelijk/modellen/persbericht Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger