Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Communiceren Schriftelijk communiceren Tekstmodellen hanteren E-mail

E-mail

E-mail is snel en laagdrempelig. En juist daardoor gaat het vaak mis. De schrijver is gehaast en daardoor vaak slordig, waardoor de ontvanger de boodschap niet of verkeerd begrijpt. Zoals voor het schrijven van een brief, gelden ook voor een e-mail richtlijnen en regels. Zeker wanneer je e-mails verstuurt voor je werk, moet je daar aandacht en tijd aan besteden.

Hoe het niet moet:

"Hallo Ria, zou je me meer informatie over de vacature willen toesturen? Liefst deze week nog; volgende week ga ik met vakantie en kan ik de sollicitatiebrief niet versturen. Hartelijke groet, Rob."

Rob kreeg uiteindelijk de informatie waarom hij vroeg, maar niet voordat P&O-adviseur Ria Kuijper eerst haar wenkbrauwen diep fronste en vervolgens Rob zuchtend terugmailde met de volgende drie vragen:

  1. In welke vacature bent u geïnteresseerd? (Bij Kuijpers' werkgever staan momenteel vijf vacatures open.)
  2. Naar welke informatie bent u op zoek? (Wil Rob iets weten over de sollicitatieprocedure of de taakomschrijving, of wellicht is hij benieuwd naar het salaris?)
  3. Kennen wij elkaar? (De toon van Robs mail is wel erg informeel.)

Allesbehalve een flitsende start voor Rob dus, bij een potentieel nieuwe werkgever.    

Wanneer stuur je een e-mail?

E-mail is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch zijn er situaties waarin de telefoon of de traditionele brief de voorkeur hebben.

Wat zet je in een e-mail?

Stuur je berichten per e-mail voor je werk, behandel deze dan als traditionele, zakelijke brieven. Houd er rekening mee dat mailberichten zwart op wit staan en bewaard kunnen blijven. Volg daarom de volgende adviezen.

Opening

Bericht

Afsluiting

Hoe moet je e-mail eruit zien?

Houd zoveel mogelijk de opmaak van de traditionele zakenbrief aan. Vermeld het onderwerp, vervolgens de aanhef, de tekst zelf en de afsluiting met de contactgegevens. Hanteer in je bericht ook alinea’s. Maar dan wel korte: een tekst op papier bevat alinea’s van zo’n vijf regels, in een e-mailbericht zijn dat er hooguit drie.

In welke e-mailvalkuilen kun je trappen?

Hoe en wanneer kun je per e-mail solliciteren?  

Wanneer je per e-mail solliciteert zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

 

Aanbevolen websites

Auteur: Janine Bruinooge  

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/schriftelijk/modellen/e-mail Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger