Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Communiceren Schriftelijk communiceren Tekstmodellen hanteren Motivatiebrief

Motivatiebrief

Als je wilt beginnen aan een opleiding, in aanmerking wilt komen voor een traineeship of een beurs voor studie in het buitenland, of stage wilt lopen op een gewilde plek, dan wordt er nogal eens van je verlangd dat je een motivatiebrief stuurt. In een motivatiebrief geef je aan waarom je ergens voor in aanmerking denkt te komen en wat je beweegredenen zijn om dat te willen. Je moet in kort bestek je motivatie en ambitie overbrengen. Belangrijk is dat je je met zo'n brief weet te onderscheiden van andere briefschrijvers.

Leuk is niet genoeg

Stel dat je in aanmerking wilt komen voor deelname aan een bijzondere cursus. Bij de aanmelding wordt gevraagd om een motivatiebrief in te sturen. Vaak zal zo'n verzoek niet veel meer zijn dan een zin in de trant van: "Geef in maximaal 750 woorden aan waarom je in aanmerking wilt komen voor deze cursus." Je eerste reactie zal zijn: "Nou, het lijkt me gewoon hartstikke leuk en interessant, die cursus!" Helaas, hiermee overtuig je de selectiecommissie niet. En dat is nu wel precies wat je met een motivatiebrief beoogt: de lezers overtuigen dat jij bij uitstek in aanmerking komt voor de cursus.

In een motivatiebrief neem je de volgende elementen op:

Tips

Aandachtspunten

Motivatiebrief voor een (tijdelijke) baan

Voor tijdelijke banen, stages of banen die niet officieel als vacature bekend worden gemaakt, maakt een motivatiebrief vaak ook deel uit van de selectieprocedure van kandidaten die in aanmerking willen komen. Een dergelijke motivatiebrief is eigenlijk gewoon een sollicitatiebrief. Is er geen echte vacature, dan lijkt de motivatiebrief nog het meest op een open sollicitatiebrief.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/schriftelijk/modellen/motivatiebrief Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger