Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Snel en soepel door het hbo Stageplaats kiezen

Stageplaats kiezen

Een stage geeft je de kans om datgene dat je tijdens je opleiding leert in de praktijk te brengen. Je werkt samen met collega’s en ervaart hoe het er in een bedrijf aan toe gaat. Ook werk je aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Maar hoe vind je een goede stage en hoe kies je die?

Wat houdt een stage in? 

Stage lopen houdt in dat je tijdens je studie enige tijd bij een instelling, organisatie of bedrijf werkt om ervaring op te doen en je kennis en vaardigheden in de praktijk leert toe te passen.

Een stage geeft je de kans om:

Gedurende je hbo-opleiding volg je veelal meerdere stages. Zo kennen de meeste opleidingen in het eerste jaar de snuffelstage. Dit is een korte stage – variërend van twee tot negen weken  – waarin je kennismaakt met je toekomstige werk(gebied). In het derde jaar doe je een meewerkstage. De duur van deze stage loopt uiteen van vijf maanden tot het gehele derde jaar. Tijdens deze stage werk je actief mee in een organisatie en word je volledig in het werkproces betrokken. In het vierde jaar van je opleiding doe je een afstudeerstage. Vaak bestaat een afstudeerstage uit een project, dat je alleen of met meerdere studiegenoten uitvoert. Na afloop van het project schrijf je een verslag waarin je je bevindingen vastlegt en aanbevelingen doet.

Hoe vind ik een passende stage?

Een verkeerde stage bij het verkeerde bedrijf is erg frustrerend en een gemiste kans voor je verdere loopbaan. Voordat je begint met zoeken, is het goed om te bedenken wat je van je stage verwacht en wat je tijdens je stage wilt leren.

Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk weet wat jij een bedrijf te bieden hebt. Wat zijn je sterke punten en wat moet je nog verbeteren? Welke taken vind je leuk en minder leuk om te doen? Bedenk in ieder geval goed wat jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen en wat het bedrijf voor jou kan betekenen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de stageplaatsen die bij jou passen en waarvoor jij geschikt bent. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

Als je alles goed op een rijtje hebt gezet, kun je beginnen met zoeken. Heb je nog twijfels, ga dan eens praten met mensen die in het vak(gebied) werkzaam zijn. Vraag of je gesprekspartners de indruk hebben dat hun beroep of hun werksituatie iets voor jou zou kunnen zijn.

Via verschillende kanalen kun je op zoek naar een passende stage. Denk bijvoorbeeld aan:

Stage in kaart brengen

Je hebt een stage gevonden die je helemaal ziet zitten. Vol enthousiasme klim je in de pen om een verpletterende sollicitatiebrief te schrijven. Slim? Nee, het is beter om je toekomstig stageadres aan een grondige analyse te onderwerpen. Zo voorkom je een fikse kater. De volgende vragen kunnen je helpen om de organisatie, de functie en de selectiecriteria in kaart te brengen. Je kunt dit lijstje natuurlijk ook gebruiken als je meerdere stageplaatsen op het oog hebt en je moeilijk tot een keuze kunt komen.

De organisatie

De functie

De selectiecriteria

Stagevergoeding

De gemiddelde stagevergoeding voor een hbo’er bedraagt tussen de € 136 en € 227 bruto per maand (bron: FNV Jong). Deze bedragen gelden voor een stage in het tweede of derde jaar van de opleiding. Voor een afstudeerstage ligt het gemiddelde tussen de € 227 en € 454 bruto per maand. Volgens de wet is een organisatie overigens niet verplicht je een stagevergoeding te geven. In de ICT, de technische beroepen en de accountancy ontvangen stagiairs de hoogste vergoedingen.

Ontvang je een stagevergoeding van minimaal het wettelijke minimum uurloon en draagt je werkgever premies af, dan zijn dat inkomsten waarover je loonbelasting en sociale premies moet betalen. Maar omdat je maar een gedeelte van het jaar inkomsten hebt, kan het zijn dat je te veel belasting betaalt. De te veel betaalde belasting kun je achteraf terugvragen van de Belastingdienst via een T(j)-biljet.
Er zijn organisaties die alleen een reiskosten-, onkosten- of kilometervergoeding geven. Dit telt niet als loon, dus je hoeft hier geen belasting over te betalen. Maar het houdt ook in dat je geen recht hebt op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt.

Begin op tijd 

Sommige bedrijven beginnen al in het voorjaar met de sollicitatiegesprekken voor het volgende schooljaar. Begin dus op tijd met je zoektocht. Heb je een passende stage gevonden, stuur de organisatie dan een pakkende sollicitatiebrief met dito cv. Geef in je brief naast je vaardigheden en competenties ook aan wat je wilt leren in de stage. Daaruit blijkt je ambitie.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/soepel-door-hbo/stagegeplaats-kiezen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger