Opleidingsmogelijkheden voor professionals

Je hebt je hbo-diploma op zak. Eindelijk kunnen de boeken aan de wilgen, of toch niet? Helaas, wil je je marktwaarde behouden, dan zul je van tijd tot tijd in jezelf moeten blijven investeren. Je kunt op verschillende manieren je kennis bijspijkeren, al naar gelang je opleidingsbehoefte, interesses en de hoeveelheid tijd en geld die je er in wilt investeren.

Cursussen en trainingen

  • Heb je geen tijd om een volledige studie te volgen naast je werk, maar wil je je wel verder blijven ontwikkelen in jouw vakgebied? Het volgen van een cursus of training vormt dan een mooie aanvulling op je werk. Je pikt er die onderwerpen uit die nuttig zijn voor je functie. Cursussen en trainingen variëren in lengte van een dag tot een aantal maanden.

Post-hbo

  • Een post-hbo-opleiding is een praktijkgerichte opleiding op hbo-niveau die de aansluiting maakt tussen de dagelijkse praktijk en nieuwe theorieën en inzichten, en die meestal opleidt om een bepaald vak (beter) te gaan beheersen. De duur van een post-hbo-opleiding varieert van een aantal maanden tot een jaar.

Master

  • Nadat je je hbo-opleiding hebt afgerond, kun je een hbo-master volgen. Een hbo-master heet meestal een professionele master, omdat deze gericht is op de uitoefening van een beroep. Een master zorgt dan voor verdieping (specialisatie) of verbreding van je beroepsopleiding. Je kunt met een hbo-bachelordiploma ook doorstromen naar een masteropleiding aan een universiteit. In veel gevallen moet je dan wel eerst met succes een pre-master afronden. Dit schakelprogramma neemt een jaar in beslag, een wo-masteropleiding duurt meestal één of twee jaar.

Studeren in deeltijd

  • Heb je al een paar jaar werkervaring en wil je je kennis op jouw vakgebied verdiepen of verbreden, dan kun je kiezen voor een deeltijdopleiding naast je baan. De tijdsinvestering komt neer op zo'n twintig tot vijfentwintig uur per week en dat vier jaar lang. De colleges worden, afhankelijk van de opleiding, overdag of 's avonds gegeven.
Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Opleidingsmogelijkheden voor professionals