Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Relevant werk en hoe kom je eraan?

Relevant werk en hoe kom je eraan?

Sommige deeltijdopleidingen eisen van je dat je naast de opleiding een relevante functie hebt van 20 uur of meer. Het is de bedoeling dat je in die baan de dingen die je leert direct toepast. Ook voor duale opleidingen geldt dat je die alleen kunt volgen in combinatie met een relevante baan.
Hoe kom je aan een baan die relevant is, én waar je de mogelijkheid krijgt je te ontwikkelen en leerstof in de praktijk toe te passen?

Verschillen tussen deeltijd en duaal

Bij duale opleidingen is het altijd zo dat je de opleiding volgt in combinatie met een baan. Je kunt je alleen inschrijven voor de studie als je ook een baan in de vereiste richting hebt. Vaak heeft de opleiding contacten en afspraken met organisaties waar je als 'leerling' of '...-in-opleiding' aan de slag kunt, hoewel je vaak ook zelf op zoek moet naar zo'n leerwerk- of opleidingsplek.

Bij deeltijdstudies is het lang niet altijd verplicht een baan in de richting van je opleiding te hebben. Je kunt ook in deeltijd studeren als je een opleiding wilt combineren met het ouderschap of andere activiteiten in je leven. Er zijn echter deeltijdstudies waar het wel verplicht is om een relevante functie (vaak van 20 uur of meer) naast de opleiding te hebben. Dat zijn vaak deeltijdstudies die speciaal ontworpen zijn voor mensen die al werkervaring hebben en die zich nu verder willen ontwikkelen in een bepaalde richting binnen hun werkterrein. Het geldt bijvoorbeeld voor de hbo-opleiding Management in de zorg. Die opleiding is wat inhoud betreft niet bedoeld voor studenten die net van de middelbare school komen, maar voor mensen die al een behoorlijke werkervaring in de gezondheidszorg hebben.

Wat is relevant werk?

Bij de opleiding kun je meestal te weten komen welke eisen er worden gesteld aan relevant werk. Let op: bij sommige deeltijdopleidingen is dat 'relevante' werk pas ná de propedeuse verplicht. Tijdens de propedeuse maakt het niet uit wat voor werk je ernaast doet, en of je wel werkt.

Zijn er wel eisen aan relevant werk, dan zijn dat meestal eisen die direct bij de inhoud van de opleiding aansluiten, bijvoorbeeld:

Soms geven opleidingen de mogelijkheid voor aanvullende opdrachten als je voor minder dan twintig uur een relevante functie vervult. Informeer bij je opleiding naar de mogelijkheden hiervoor.

Er zijn opleidingen die een zogeheten 'werkplekscan' hebben ontwikkeld. Dat is een checklist aan de hand waarvan de organisatie en de student samen kunnen bepalen of de werkplek voldoet aan de verwachtingen van de opleiding, en of de student met zijn of haar leerdoelen past binnen de organisatie. Ook valt uit de werkplekscan af te leiden of op de werkplek voldoende begeleiding kan worden geboden. Zo'n werkplekscan kan een handig hulpmiddel zijn voor jou en je werkgever om vast te stellen wat er nodig is om een goede invulling aan de baan te geven gedurende de periode dat je de opleiding volgt.

Op zoek naar een relevante functie

De moeilijkste vraag is natuurlijk: hoe kom ik aan zo'n relevante functie?
De belangrijkste kunst is om aan een (potentiële) werkgever duidelijk te maken dat er sprake is van een win-winsituatie: jij bent leergierig en ontwikkelt je en bent dus belangrijk potentieel voor de toekomst.
Voor het vinden van een geschikte baan moet je de gewone sollicitatiewegen bewandelen: netwerken, sollicitatiebrieven schrijven, sollicitatiegesprekken voeren enzovoort. Vergeet niet te informeren bij je eventuele huidige werkgever of er binnen de organisatie mogelijkheden zijn voor een relevante functie die past bij de opleiding die je volgt of gaat volgen. Misschien zijn er wel onverwachte kansen om door te groeien bij de organisatie waar je al werkt.

Je hebt als deeltijdstudent een paar pre's bij het zoeken naar relevant werk (ook al denk je er misschien niet zo over):

Aandachtspunten

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/relevant-werk Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger