Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Portfolio

Portfolio

Een portfolio is een persoonlijke (soms digitale) map waarin je beschrijft wat je kan, waaruit dat blijkt en hoe je jezelf verder wilt ontwikkelen.

Werken met een portfolio
In deze online cursus leer je wat een portfolio is en hoe je het in je werksituatie gebruikt. En omdat werken met een portfolio verbonden is met denken in competenties leer je ook wat over competenties en competentiemanagement.

Een portfolio dient twee doelen:

Inhoud van het portfolio

Een portfolio bestaat meestal uit:

  1. Een cv-deel met persoonlijke gegevens en feiten over je opleiding en werkervaring.
  2. Jouw reflectie op je eigen competenties.
  3. Een dossier met bewijzen, zoals diploma’s, testresultaten, certificaten, producten, etc. Met name met producten kun je het portfolio ‘leuk’ maken en wordt het als het ware jouw persoonlijke etalage of ‘showcase’.
  4. Een persoonlijk ontwikkelingsplan met carrièredoelen.

Met ‘portfolio’ werd oorspronkelijk een grote map bedoeld, waarin mensen met creatieve beroepen (kunstenaars, vormgevers, tekstschrijvers) voorbeelden van hun werk meenamen naar potentiële opdrachtgevers. Dit lijkt op het dossierdeel van het moderne portfolio, dat op persoonlijke ontwikkeling is gericht.

Portfolio in het onderwijs

Het beroepsonderwijs is steeds meer competentiegericht. Elke student werkt in projecten aan het verwerven van competenties. Een klassiek tentamen voldoet niet meer om te toetsen wat iemand heeft geleerd, omdat kennisverwerving daar maar een deel van is. De docent moet beoordelen of je je vaardigheden goed ontwikkelt. Dat kan hij zien aan de rapporten of ontwerpen die je met je projectgroep hebt geschreven en ook aan je verslag van hoe je in de groep hebt samengewerkt. Soms kun je er zelfs videofragmenten in opslaan van een behandeling die je aan een cliënt hebt gegeven of van een gesprek dat je hebt geleid.

Het portfolio stimuleert je bovendien als student om over je eigen ontwikkeling na te denken:

Op die manier speel je zelf de hoofdrol bij het ‘managen’ van je leerproces.

Het persoonlijk ontwikkelingsplan in het portfolio moet uiteraard passen binnen de kaders van de opleiding die je volgt (tenzij je besluit te switchen).

Portfolio op het werk

Het portfolio helpt om te leren van je werk en om wat je eerder geleerd hebt in je werk te gebruiken.

Over het persoonlijk ontwikkelingsplan in het portfolio maak je afspraken met je leidinggevende. Bijvoorbeeld in een jaarlijks functioneringsgesprek, of in een apart POP/portfolio-gesprek.

In het reflectiegedeelte behandel je minimaal de competenties die behoren tot het competentieprofiel van jouw functie, en eventueel van de functie die je ambieert. Probeer naast je eigen opvattingen ook oordelen op te nemen van mensen waarmee je werkt, zoals collega’s, je leidinggevende en misschien klanten of andere relaties.

Met behulp van een portfolio kun je in sommige situaties aantonen dat je al over bepaalde competenties beschikt. Die kunnen dan worden erkend als elders verworven competenties (evc's).

Aanbevolen website

Aanbevolen boeken

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/portfolio Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger