Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Media Tekst Tekstschrijver

Tekstschrijver

Artikelen, slagzinnen, een zakelijke instructie, een grappige column of een bondige tekst voor een website: tekstschrijvers moeten kunnen goochelen met woorden. Soms werken ze in opdracht, soms zijn ze in loondienst bij een bedrijf of organisatie. Soms zijn het schrijvers van fictie die met (zakelijke) schrijfopdrachten hun inkomen aanvullen. 

Bart Kaagman, tekstschrijver bij een communicatiebureau:
"Binnen ons bedrijf ben ik ooit de eerste geweest die voor een grote bank de webteksten ging schrijven. Inmiddels ben ik de specialist voor deze klant: ik heb de toon van hun brieven verbeterd en heb in samenwerking met een webdesigner de site toegankelijker gemaakt. Nu werk ik samen met twee collega's aan nieuwe pagina's: de bank wil zich ook op de jeugd gaan richten. Al ben ik specialist, ik schrijf eigenlijk iedere dag andere soorten teksten."

Tekstschrijvers zijn er in vele maten en soorten:

Wat doet een tekstschrijver?

Waar werk je als tekstschrijver?

Wat is je plaats in de organisatie?

Wanneer je bij een redactie of een communicatieafdeling werkt, heb je vaak te maken met een vorm van eindredactie of hoofdredactie. Vaak is degene die jouw werk controleert alvorens het naar de doelgroep gaat (bijvoorbeeld in de vorm van een artikel) ook je baas. Wanneer je als freelancer werkt, kun je ervan uitgaan dat je opdrachtgever 'de baas' is: deze bepaalt vaak of het werk voldoet of niet.

Caroline Hooymakers, freelance tekstschrijfster, gespecialiseerd in de automotive branche:
"Mensen vragen mij zo vaak: over auto's schrijven, dat is toch meer iets voor mannen? Maar ik vind het geweldig. In deze sector kan je over allerlei onderwerpen schrijven. Het is bovendien een interessante markt, want er zijn ook veel partijen in actief. Zo werk ik voor twee autobladen en lever ik ook vaak teksten aan PR-bureaus. De laatste tijd word ik regelmatig uitgenodigd voor perspresentaties. Dat maakt mijn baan wel afwisselender, want veel van mijn werk doe ik vanuit huis."

Welke competenties moet je in huis hebben?

Rollen

Wat onderscheidt een gewone tekstschrijver van een toptekstschrijver?

Je bent een echte topper als de kwaliteit van je werkzaamheden hoog is. Je artikelen lezen als een trein en de eindredactie hoeft er weinig aan te doen omdat je je teksten goed gecorrigeerd aanlevert. Tegelijk kun je je aan je deadlines houden en snel werken. Ook sluiten de inhoud en de benadering goed aan op de wensen van de opdrachtgever en de doelgroep. Je hebt aan een half woord van de opdrachtgever genoeg. Je wordt een toptekstschrijver als je veel routine opbouwt en om feedback blijft vragen van opdrachtgevers én van collega's. Zo blijf je kritisch op je eigen werk.

Hoe word je tekstschrijver?

Dit hangt af van je huidige competenties en je doel: wat voor tekstschrijver wil je worden? Er is geen eenduidige opleiding tot tekstschrijver, maar er bestaan wel veel mogelijkheden om tekstschrijver te worden.

Je kunt verder via een universitaire opleiding als Nederlands of Engels het tekstvak in rollen. Ook via een hbo-opleiding Tolk/Vertaler kun je dit beroep binnenkomen. Daarnaast zitten er veel autodidacten (mensen die het vak zichzelf hebben aangeleerd) in deze wereld.

Wanneer je specialist bent op een bepaald vakgebied en je bovendien goed kunt schrijven, is er bijna altijd wel een mogelijkheid om een combinatie van beide zaken te maken. Wanneer je als freelancer aan de slag wil, kan je in uitzonderlijke gevallen rekenen op redactionele ondersteuning of begeleiding, bijvoorbeeld doordat je stukken uitgebreid van commentaar worden voorzien en je veel kunt overleggen met je opdrachtgever. Daar kan je als beginner veel van leren.

Er zijn duizenden tekstschrijvers in Nederland. Veel daarvan werken op freelancebasis voor verschillende opdrachtgevers. Een vacature voor een tekstschrijver in vaste dienst is dan ook lastig te vinden.

Cursussen en trainingen

Het cursusaanbod is groot en biedt goede mogelijkheden om jezelf op te leiden tot tekstschrijver of je aanwezige schrijftalent te vergroten.

Caroline Hooymakers, freelance tekstschrijfster, gespecialiseerd in de automotive branche:
"Mijn werk blijft hetzelfde - veel nadenken en uiteindelijk een korte, bondige tekst zo snel mogelijk produceren - maar de werkwijze is wel veranderd. Steeds vaker voer ik opdrachten uit die geheel via internet en e-mail tot stand zijn gekomen. In die gevallen maak ik hoogstens via een kort telefoongesprek kennis met mijn opdrachtgever. Per e-mail communiceren we dan over het resultaat, want soms moet je natuurlijk je productie een beetje bijschaven. Het is dat ik de laatste tijd veel als vakjournalist op pad kan, anders zou ik de hele dag achter mijn pc zitten."

Wat ga je verdienen?

Je inkomen hangt van veel factoren af. In sommige sectoren (copywriting, reclame) worden tekstschrijvers beter betaald dan in andere sectoren (journalistiek of bureauredactie).

Wanneer je als freelancer werkt, wordt de hoogte van je inkomen niet alleen bepaald door je omzet (aantal opdrachten en de omvang daarvan) maar ook van het honorarium dat je uiteindelijk met je opdrachtgever overeen bent gekomen. Je ervaring, maar ook de tijdfactor (is het een haastklus?) hebben invloed op de prijs, waarover je overigens meestal kunt onderhandelen.

Carrièremogelijkheden

Als tekstschrijver met ervaring kun je binnen een afdeling communicatie of PR doorgroeien naar een leidinggevende of coördinerende functie. Hiervoor zijn vaak competenties op het gebied van management noodzakelijk. Je kunt je soms ook specialiseren in een bepaald vakgebied of horizontaal carrière maken (door van een baan als tekstschrijver over te stappen naar een baan als redacteur).

Wanneer je zelfstandig werkt, bevinden de carrièremogelijkheden zich 'op de markt': de ontwikkeling in omzet en soort opdrachten bepalen dan grotendeels je loopbaan.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Aanbevolen boek

Auteur: Erik Bouwer

https://www.carrieretijger.nl/beroep/taal-communicatie/media/tekst/tekstschrijver Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger